Кои са лошите?

февруари 25, 2009 в 12:01 pm | Публикувано в България | 14 коментара
Етикети: , , , , , , , , , ,

https://i0.wp.com/www.dnevnik.bg/shimg/zx500_481240.jpg

А: Ейй, видя ли го онзи?
Б: Кой?
А: Онзи бе, със злобния поглед
Б: Защо със злобен поглед? Човека може да си има проблеми, или да знае, че има такива като нас, които говорят лошо за другите.
А: Абе, глупости. Беше от лошите…
Б: Кои са лошите?
А: Тези гадовете, сещаш се. Абе не са готини хора, дразнят те само като ги погледнеш. Разбираш ли ме вече?
Б: Не, не те разбирам.

А Защо не го разбирам?

Много обичаме да говорим против другите. Това ми прави впечетление ежедневно. И някои от приятелите ми, както и медиите не спират да слагат етикети и обидни прякори на хора, които дори не познават. Те не знаят нищо за тях. За историята им, за живота им, за роднините им, за грижите и за техните проблеми. Виждат ги за пръв път. Още не са продумали, но тези хора за тях са ,, лоши’’.

Аз, близките ми, вашите, както и вие самите сигурно също сме/сте били обект на подобно нещо, без дори да подозираме/те. Говорим с хора, които мислим за свестни, но в същото време те си мислят как да прекратат по – бързо разговора, в който най – често само кимат одобрително, а през това време говорят със себе си на ум и си казват ,, ей какъв задръстеняк ‘’ без дори да те познават и да слушат какво им говориш.

Това е присъщо за хората. И в това съм се убедил стотици пъти. Бързаме, недообмисляме и се чудим на кого да си го изкараме. Пръскаме отровни капки злоба, които могат да заразят и други. Вършим тези неща, а дори не се замисляме. Хората, с които комуникираме, си мислят че сме много добронамерени към тях, но в действителност се чудим по какъв начин да ги изиграем, излъжем и злепоставим.

Вършим тези неща от страх. Страх от това да не се появи някой ,, по – голям ‘’ от нас. За това се защитаваме с обидни думи, а не се опитваме да се отбраняваме с искрени слова. Правим се на приятели, но в действителност сме предатели. Приличаме толкова много на Ам – Гъл ( Gollum ) от книгата ,, Властелинът на пръстените ‘’, че даже сме забравили какво е да сме истински хора. Ам – Гъл обаче има оправдание, и това е пръстена, който владее всичко, а ние хората в реалността – нямаме.

Не се опитваме да разберем останалите. Искаме да живеем сами. Но това не е възможно. Защото трябва колектив, за да се успее в нещо. Другото са единични случаи. А вместо да търсим нови контакти, да създаваме приятелства ние действаме, като хора със змийски глави и лисичи тела. Останалото човешко в нас е наистина малко, а и постоянно намалява. То е на привършване. Но кодовете в компютърните игри, които пишем на бързо в конзолите не могат да помагнат тук. Тук е реалността. Където сами трябва да се променим, сами да изградим облик.

Лошото е, че колкото повече обиждаме ненужно хората около нас, толкова повече обиди получаваме в замяна. Кръговратът е пълен. Ако ти говориш против някой, лошите думи ще застигнат и теб. И това не трябва да те изненадва, не трябва да се чудиш защо не те харесват, защото ти самият проявяваш хейтърство.

По този начин хората се опитват да се защитат. Но не го правят по най-добрия възможен начин, защото провяваме страх. Вместо да опознаем хората, ние ги намразваме още преди да сме ги видели. Казваме, че те са ,, лоши ‘’ и не искаме да говорим повече.

Приятелствата не винаги са лошо нещо. ,, Лошите ‘’ хора обаче са навсякъде около нас. А те лепват същия етикет на други, и така всеки един от нас се оказва ,, лош ‘’. Засмукани сме от тайфуна на собствената си злоба и страх, и не се замисляме за някакви други алтернативи. За оправяне на проблемите без обиди и грозни прякори. Но не… ние сме си избрали друго нещо, а това нещо се превръща в нашия свят… ние трябва да променим нещата, но това няма да бъде лесно, защото промяната трябва да започне от самите нас.

14 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. ARROW колко си прав и аз напоследък си мисля за това и много се старая да не се превърна в ‘хейтър’ – заразена от тези около мен! Четеш ми мислите

 2. Много позитивен текст…
  Никой от нас не си дава сметка, че лошотията ни докара до положението в което сме…

 3. Абе чак позитивен 😀 Все пак да не забравяме, че нещата могат да се оправят, но ще бъде много трудно 🙂

 4. „Усмихвайте се… Утре ще е по-лошо“ 😉 А що се отнася до текста: „който мрази другите мрази себе си! защото ние мразим недостатъците в останалите но точно тези недостатъци който сами притежаваме и опитваме да скрием“ !

 5. Малко са добрите и лошите. Основната маса е накъдето ги духне вятъра 😀

 6. Хейтърът е човек, който не е проумял простата истина, че „различен“ не е синоним на „лош“.

 7. Евала за статията, но моите размисли са в малко по-друга насока.
  Няма как да стане тази магия, някои хора направиха доста популярни блогчета и сайтове плюейки този и онзи. Плюят се хилядите безредици из нашата мила родина, а ми е интересно ако тях ги нямаше(малко трудно) на базата на какво щяха да добият популярност тези хора 🙂
  Някои ще кажат на хубавите и положителни неща – че то и сега си ги има, колкото и малко да са останали. Въпроса е да вървим нанякъде, защото целият свят се върти, а България си цикли на едно място и от годинки не е мръднала наникъде.
  Надявам се не обиждам никого с мнението си по темата 🙂

 8. Мен не ме обиждаш 🙂 Ако си се зачитал в блога на много места ще намериш, че казвам че нещата в България не са чак толкова лоши, но хората, блогърите и медиите ги направиха такива…

 9. Да не ти пука! Мисли за това, което ще остане в историята (след тебе). „Се ла ви“. Съвършеното общество е утопия. Всеки отговаря сам пред съвестта си и пред законите за собствените си действия и бездействия. Което не се преследва от закона – кой както я нареди…

 10. Мисля, че цялата беда се крие в леснотията за безнаказано критикуване, вместо всеки активно да създава блага в полето на адекватната си сръчност и познания

 11. Съгласен съм със Серафимов. Леснотията е съблазнителна, а и не изисква усилия (особено мисловни! 🙂 ).
  Тая болест не е само по личностите – на партиите първата им работа е да си определят „врага”. До втората работа най-често не стигат… 😀

 12. ei hora ima6e nqk1v pede…. deto ma psuva i az mu vikam ei ti si nedorazumenie na maimunska 4ikiq

 13. ne moga taka

 14. Напълно те подкрепят за това, че предразсъдъците са много глупаво нещо.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: