Болно ли е обществото, или всичко е нормално?

март 11, 2009 в 1:47 pm | Публикувано в България, Политика | 11 коментара
Етикети: , , , , , , , ,

Нечий крак е намерен в планината, на друг вътрешностите в хладилник, възрастни хора са убивани, а къщите им – изгаряни, точно както надеждата у гражданите на България. Милен Цветков не пропуска да каже нещо по темата, канят се гости, коментира се, водят се дикусии, но проблемите остават. Хората продължават да ни наричат болно общество, а болница, в която се лекуват подобни симптоми няма на територията на страната.

Темата е много актуална, дори по – коментирана от търсенето на кодове за някоя игра преди пет – шест години. Доста са блоговете, в които може да се прочетат подобни статии, но малко са блогърите, които дават някакви идеи и възможни решения. По – голямата част от тях просто се оплакват, а редовните им читатели се редят на опашка да коментират и съчувстват.

Аз реших да не разглеждам темата само на база случващите се в момента неща, а да включа някой по – обширни размишления, които са въз основа световната история. Тези, които се интересуват от действията в Англия знаят, че през миналия век там са се появили тедовете, модовете, рокерите и хипитата. Аз ще ви запозная със следващата от тези социални групи, и това са пънковете. В днешно време има много от тях. Вече не ни правят впечетление, защото сме се нагледали на какви ли не неща, а техните прически са ни най – малкия проблем. Във времето когато те са започнали да се движат по улицата в Англия обаче външността им е предизвиквала учудване у хората, та дори и страх. Това разбира се е било проблем, а решението на подобни трудности се взима от държавата. Какво се прави в такъв момент: Производителите пускат на пазара всякакви възможни пънкарски работи, като гривни, шипове, списания, дрехи, обувки и всичко, което е близко за тази социална група. Тези неща стават легални и достъпни за всички. Всеки един може да си ги купи, да се облече по този начин. Изведнъж това нещо вече не е модерно. Ти не си единствен и всеки може да стана пънкар.

Ето по такива начини една държава, и по – точно хората в нея може да реши даден проблем. Дали нашия не е доста близък на този? Много се говори за убийствата, истина е, но трябва да се вземат по – глобални мерки. Разбира се, че не е нормално непълнолетни да се избиват, да се отравят кучета, с цел грабеж и вандализъм, но тези неща ги правят хората. Трябва да бъдем стреснати, да видим че наистина има сурови наказания, и дори да не си помисляме за подобни действия. Защото дори човек да е афектиран не е нормално да посяга на живота на друго живо същество. Рекламите за прах за пране и доместос вече омръзват, трябва да се пуснат такива, които да променят мисленето на човек, защото както една реклама може да те накара да купиш някакъв продукт, така може да те накара да се замислиш дали винаги постъпваш правилно.

Да се измисли нещо новаторско е много трудно. Държата трябва да открие ваксина за нашето болно вещество. Да намери лека, а ние да я последваме, и да пожелаем да се променим. Един протест ,, Не на убийствата ‘’, или нещо с подобна идея може да бъде интересно начало – от наша страна, пък ще видим дали страната ще отвърне.

Бъни написа такава статия, помолих я и аз да пусна, и тя ми разреши.

11 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Хаха, остана да ти забраня! :Р

  После ще чета…. 🙂 Може ли!

 2. Да, естествено. Когато имаш време 🙂

 3. Болната ни държава да намери ваксина за болната им общество 😀
  За това има само една оправия , добър живот. Ако си щастлив няма да си помислиш за убийства и такива глупости. От сега и преди разликата е , че убийствата се увеличават и ,че се извършват по много атрактивен начин повлиян от филмите.

 4. Ммм, малко не ми се виждат съпоставими движението на хипитата, пънка и пълната разюзданост и взаимно незачитане на правата на другите, включително и на живота им.

  (Още повече хипарското движение е против войната, тоест против убийствата. Повече за него – при Хипаря: http://xunap.wordpress.com/)

  Пък ваксината, за която споменаваш е ясна. Като се почне от там, че всякакви нарушители на законите не бива да се чувстват безнаказани. После да се набляга на възпианието на забравените общочовешки ценности и зачитането на себеподобните. Връщането на аворитета на професии като учители, полицаи, съдии и прокурори.

  Всъщност виждам, че се повтарям. Вече съм писал нещо подобно:
  http://www.webkeybg.info/the_cave/?paged=2

  Мислех наскоро още да пиша по темата, но има ли смисъл?

 5. @Bunny – забрани му бе, пък да видим какво ще направи 😀

 6. Николай: Прав си
  Божо: Пак щях да я напиша, може би 😀

 7. Божо: има смисъл 🙂

 8. Явка, нещата не могат да станат по-легални и по-достъпни, от колкото вече са. Аз вече започвам да си мисля, че трябват по-сериозни мерки и най-вече да им се вкара в главите на тия деца, че всяко нещо има последствие! Те са абсолютно безотговорни, сякаш наистина не могат да осмислят, какво следва след едно такова действие…

 9. Според мен знаят много добре… когато бях по – малък в училище правeх много проблеми, викаха родителите ми често, не е нещо, с което се гордея разбира се, знаех какво ме очаква и правех отново белите. Може по този начин да търсят внимание, знае ли човек :S

 10. Повечето не знаят. В повечето училища не смеят да направят нищо на нарушителите на реда, било защото са деца на „важни“ хора, било защото родителите директно ги заплашват, а реално нищо не защитава учителите.

  И при положение, че дипломата може да се купи, че въпреки че не си научил нищо, пак можеш да се уредиш на престижна работа, никой не се стряска, че щели да го изключат от чуилище. Даже да изключат нчкого, най-много да го преместят в друго, където да продължи да си прави дивотиите.

  И така ще е, докато всичко става с подкупи, врзъзки и бухалки.

 11. За съжаление е така, все пак се надявам, че положението ще се оправи 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: