Работата – напрежение и стрес

март 2, 2009 в 4:19 pm | Публикувано в Uncategorized | 19 коментара
Етикети: , , , , , , , ,

Изображението „https://i0.wp.com/www.bst.dir.bg/docs/pics/az_pics4/2.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

И защото аз все още не съм работещ, а учещ ще си позволя лукса да говоря за различните професии. О, не аз няма да бъда ваш съветник, нито ще ви помагам за решаване на проблемите с шефа, ще напиша нещо, което може да смути много от вас, и по – точно ако попадате в някоя от професиите, за които ще спомена.

Дори и да си мислиш, че можеш цял живот да минаваш между капките, или някой да ти носи парички работата все някога ще те застигне. Цял живот скука и кеф? Няма такова съчетание. Между тези две понятия трябва да се добави и работа. В дни като днешните всеки може да се хване на нещо, от което да припечелва пари. Дори и да няма кой знае какво образование може да започне работа на много места. Сега не ми се изброява, защото те са стотици и ще се получи игра на асоциации – пиша едно, дойде ми в главата друго.

Какво пък толкова ще ви занимавам с това. С кое? О, май не съм споменал още. Ще ви запозная с най – рисковите професии на този век. Някои от тях датират от стотици години, но все още във вестниците четем, че те са докарали смъртен случай или някой е посегнал на живота си заради това което работи. Няма какво да се лъжем. Професиите, които не те натоварват са много малко, и то все такива, които обикновения човек не може да започне. Като например да си пазач на остров в Австралия или да си гледаш тавана в някой офис, където не зависиш от никога и сам си си шеф. На повечето работни места се сещаш за тези неща и си представяш, че си там, но в един момент чуваш, че някой от борда на директорите затръшва вратата ти и започва да те занимава с един куп скучни неща. Повечето такива ,, занимания ‘’ могат да ти докарат нерви, напрежение и стрес.

Комарджия: Може да не ви се вярва, но има хора, които се опитват, или по – точно искат да се издържат само от хазарт и комар. Играят на различни спортни залагания и ротативки, но идва момента, в който късмета започва да им бяга, а спестяванията им намаляват по – бързо от кръвта, в някоя игра. Тези хора най – често нямат мярка и не могат да осъзнаят кога трябва да спрат. Те профукват и последните си пари в опити за спечелване на нещичко, но ако се замислим няма човек, който да е забогатял от комар. Тази ,, професия ‘’, ако може така да се нарече може да ти докара нерви, напрежение и стрес.

Пожарникар: Това е човека, който осигурява нашата безопасност, или по – точно когато има опасност той се притичва на помощ. Професията е колкото важна за цялото човечество, толкова и опасна за човека, който я практикува. Те са подложени на ежедневни мъки. Да не говорим, че това е целогодишно, без значение кой сезон е. За тези хора часовници няма, защото по всяко време може да бъдат извикани да потушат някой пожар или да спасяват човешки животи. Тази професия може да ти докара нерви, напрежение и стрес.

Журналист: Благодарение на него ние научаваме всичко за света и за случващите се неща. Снабдява ни с интересна информация, запълва не запълнените ни мозъци и много често оформя общественото мнение. На пръв поглед лесна за практикуване професия, но всъщност тя крие много рискове. Може да бъдеш пребит, напсуван, или да ти се случат какви ли не други работи, но си задължен да направиш репортажа си, защото иначе ще бъдеш уволнен. Тази професия може да ти докара нерви, напрежение и стрес.

Танцьор от НАСА: Колкото и странно да звучи, а може би и забавно, това е професия, която може да те побърка. Макар че малко са хората, които я практикуват, те са на ясно, че това което вършат много често граничи с лудост. В задълженията на този сътрудник на НАСА /професионален танцьор/ влизат танци със суперчувствителни роботи – цел на това е проверката на работата на дадения механизъм и обучението на робота на способи за комуникация с астронавтите. Тази професия може да ти докара нерви, напрежение и стрес.

Изследовател на урината на орангутана: Още една звучащо смешна професия, и не практикувана от кой знае колко хора. Но тези, които се захванат с нея заслужават признанието на всички нас. Сътрудник на Харвардския университет, който в продължение на много години изучава маймуните, е принуден да взема от приматите / в това число и дивите/, анализи на урина и кир. Това се прави, за да се проследи здравното състояние на орангутана. Маймуните по правило не разбират важността на тази работа и активно се съпротивляват на учения. Тази професия може да ти докара нерви, напрежение и стрес.

Програмист, дизайнер: Благодарение на тези хора ние се наслаждаваме на различните интернет сайтове, и си мислим, че за тях това е нещо просто, което може да се приеме повече като хоби, отколкото като професия. Това обаче далеч не е така, защото програмистите и дизайнерите са прекарвали безсънни нощти в четене на специализирана литература. Работят най – често по 12 – 13 часа на ден, а ако има някакви проблеми и им се наложи може и по – повече. Тази професия може да ти докара нерви, напрежение и стрес.

Учител: Една от професиите, които трябва да бъдат много уважавани. За съжаление думата уважавани е много силно казана, поне за днешни дни. Търпят постоянни обиди и псувни. Работата им носи малки приходи, а на работното място положението е отчайващо. Тази професия може да ти докара нерви, напрежение и стрес.

Може да се изброявят още много професии, които могат да ти причинат споменатите от мен неща, но мисля че е доста показателно. Излиза, че перфектна работа няма. Бих дал само един съвет. Започнете работа, която може да те развива и да те изкачва на горе. Хванете се на нещо, което дава възможност за по – нататъчна реализация, а и да ви е приятно. Е, до тук бях аз – сега сте вие

19 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Танцьор от НАСА! 😯 Божееееее, хубаво казва Пратчет, че няма дивотия, дето чуждениците вече да не са я измислили. Тц, тц, тц… 😐
  Дори и урината на орангутана ми е ясна.

 2. Има всякакви професии. Може да пусна една статия, с такива които може би повечето хора не са чували 🙂

 3. Темата е много важна! Ето го моето мнение по въпроса:

  Чумата на XXI-ви век – Стресът 🙂

 4. Твоята статия е доста по – обширна и включва повече професии, и тъй като знам за нея се опитах да не ги повтарям 🙂

 5. Знам, знам 🙂 Аз я пускам за незнаещите =)

 6. „Журналист… Снабдява ни с клюки и интересна информация“!!! :О

  Заради хора като Вената Райкова, обществото остава с впечатлението, че работата на журналиста е да се занимава с клюки!

  Истината винаги е в баланса. Като сме по-млади можем да си позволим повече стрес, отговорности и напрежение. Даже е хубаво, защото те поддържа нахъсан и в кондиция. С времето обаче човек трябва да я кара по яваш, яваш и да си оставя време да се наслаждава на плодовете на труда си! Аз например работя на шестчасов работен ден. Така имам време да си завърша магистратурата, както и за неща, които ме радват и разтоварват! 🙂 Крайният работохолизъм в много вреден!

 7. То пък излезе, че аз се интересувам от клюки както съм го написал. Верно е, че ако има нещо интересно бих го прочел, но го казах, защото това е работата на много от журналистите

 8. Не, това е работата на клюкарите. Не бих нарекла писачите в жълти издания журналисти.

 9. Еми те не са, но се водят за такива, и допълнитено взимат хонорари като за такива. 🙂

 10. Къде се водят? :Р

 11. Тези професии бих ги определил в раздел средна категория трудност.
  Има такива професии ,които не че са опасни ами направо смъртоносни.
  За първи път не съм съгласен с тебе 🙂

 12. На такава длъжност се водят. Подготвят статии, материали, това че пишат в жълти вестници не пречи да бъдат журналисти, макар и не истински такива 🙂

 13. Николай Колев: В тази статия си изказах личното мнение, може и ти да пуснеш една, а и когато писах гледах да не се повтарям много, много с елфа 🙂

 14. А и тези професии също докарвам доста нерви, напрежение и стрес 🙂

 15. Явка, един съвет от мен. Като говориш за журналисти минавай с „работата им е да информират“. Най-малкото си спестяваш негативи от хора от бранша. 🙂

 16. Добре. Даже ще го променя, този диалог ме накара да го изтрия това 😀

 17. Поне беше важно да се разбере, че хората, които пишат статии в жълтите вестници може по професия да се водят журналисти, но в действителност не са такива 🙂

 18. „Работят най – често по 12 – 13 часа на ден, а ако има някакви проблеми и им се наложи може и по – повече“
  Сладко – чувствам се като робот 😀 Но ако кажа, че не е така, ще излъжа.

 19. страхотна статия,мога да добавя само че освен, че работата трябва да те разива и обогатява, е добре да бъде тази която искаме и ни се върши по цял ден.За съжаление на всички ни работата е дълг и необходимост, а не желаната от нас, която бихме вършили с удоволствие 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: