В почивните дни не мога да си почина?

март 2, 2009 в 7:47 am | Публикувано в Аз | 27 коментара
Етикети: , , , , , , ,

https://i0.wp.com/2.bp.blogspot.com/_GXAKrhz5YmA/SX0IyZJ1vQI/AAAAAAAABa0/q2O3c6zgBvo/s400/thoughts.gif Е, явно не съм бил единствен, тъй като и елфа се оплаква от това. Цяла седмица ходя на училище. Ставам 6 и 20 сутринта. Лягам си към 10 часа, с идеята да се наспя, но това все не се получава, а точно обратното колкото повече спя, толкова повече ми се спи. Чакам пет дни да дойде събота и неделя, за да си подремна по – приятно и хубаво, но не… Аз отново се събуждам рано, този път към 8, но отново се чувствам толкова изморен, което се съчетава и с неадекватното ми поведение.

Не бих казал, че спя неспокойно, но може и така да е. Събуждам се едната завивка е на земята, другата ми е върху главата, третата е фантом. Много често е паднала някак си зад леглото, или се е застопорила като ловен трофей за края на леглото. Явно много се бия през нощта, или върша някаква друга дейност, за която в момента не се сещам. Събуждам се много често още по – тъмно, може би към 6 и 30, отварям си очите и изглеждам и се чувствам по начин, все едно ме гледат втренчено 20 малки хобита, чудещи се какъв е този голям човек. Опитвам се да забравя хобитите, които всъщност ги няма и отново заспивам. След около десет минути отново отварям очи, още по – изморен, но сега все едно съм в някой увеселитен парк, защото всички пред очите ми вибрира, а и ме наболява главата. Това действие се повтаря 5-6 пъти, и заради това няма да ви разказвам сутрешните ми приключения.

Лошото е, че след това ранно мъчене не мога да заспя. Трябва да стана, защото леглото не ме иска повече. Макар че не може да говори, то ми казва че ще ме погълне, точно по този начин, който погълна един от героите в ,, Кошмари на Елм Стрийт ‘’. Ставам и криволича на ляво на дясно, най – често се подпирам някъде, за да не падна. Чувствам се като минал през центрофуга, но останал точно толкова ,,мръсен’’ като преди влизането вътре.

През седмицата сънят ми е около 8 часа, често по – малко. Събота, неделя и през почивните дни, около 10 часа. Разликата, която е два часа въобще не я усещам, но за сметка на това клепачите ми се затварят, и не мога да свържа едно нормално изречение. Е, ако можех да спя по – повече време бих го направил, за да си почина поне малко. Истина е, че е хубаво човешкия мозък да се регенерира бързо, но когато ти усещаш, че ти не си възстановен положението не е най – цветущото. Може би обаче мозъка ми се е регенерирал и заради това ставам толкоз рано.

Вие имате ли тези проблеми с ранното ставане?

27 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. То не ми е точно проблем с ранното ставане, а нагласата покрай него. И защо през уикенда, когато не би трябвало да стават рано (освен ако нямам нещо за вършене), ставам като че съм спал 300 часа.

  А и знам, че колкото повече спиш, толкова по-зле. Но все пак, трябва ли леглото да ти мрънка нон-стоп, докато не станеш. Включая и шепота на завивките… Ужас!

  А навремето си мислех няколко неща. Ами ако денонощието имаше повече от 24 часа, за да можем да правим повече неща. Щеше да е готино!

  Или (OR) (||)

  Просто да ни беше необходим 2-3 часов сън, считан за нормален, а не цели 8 часа… Та това си е 1/3 от денонощието, баси! 🙂

 2. Почивам си. Най-пълноценно си почивам на вилата без телефон и Интернет – само с котките и някоя книга!

 3. Elf: Има хора, които успяват само с по 2- 3 часа сън, имаше и репортаж за тях.

  Бъни: Трябва да си направим ремонт на нашата вила и ще последвам примера ти 🙂

 4. Пренатоварената програма може би е причината. При мен също се наблюдава това явление. Работя 6 дни в седмицата, понякога и 7-мия ден даже, по около 10-12 часа на ден в някои моменти. Неделята ми е принципно свободен ден – ставам като парцал! Боли ме главата и ходя като махмурлия …. Когато съм на работа организма ми се държи по съвсем друг начин …. Всичко отвадам на преумората и напрежението.

 5. Възможно е, защото лятото нямам такива проблеми 🙂

 6. Приятелски съвет от човек, който спи, когато му остане време, независимо от часа 🙂
  Избягвай да спиш повече от 8 часа (аз лично редуцирам до 7). Преспиването е много по-неприятно от недоспиването, защото си в лежерно състояние, неадекватен и, на всичкото отгоре, загубил половината ден в глупости.
  Второто нещо е, че можеш да доспиш със следобеден сън. Аз лично имам проблем със заспиването, но все пак успявам да дремна по 2 часа. Тази нощ например работих до 5:30 и станах преди 10, но смятам към 4 да добавя още час-два за бодър дух.
  Оптимален вариант (особено уикендите) е отново да спиш по 6-7 часа нощем, през деня да опиташ да се разсееш и релаксираш някак – изкуство, фитнес, нещо от сорта, за да се освободи мозъкът от напрежението и да можеш да заспиш отново после.

 7. Добри съвети. Ще пробвам със следобеден сън, макар че ще ми бъде малко трудно 🙂

 8. И аз не можех да спя по обяд като по-малък, но при среднощните ученета и съчетаване на учене и работа се свиква. 🙂

 9. Аз пробвах на скоро, но не успях да заспя дори. Може и да не съм бил достатъчно изморен, но така се чувствах. Все пак вечерта когато си лягам заспивам за минути…

 10. Като живея в града е кошмар.Ставам 7:30 за училище връщам се в 2:30 правя каквото правя и ти станало 3:00 и взема да си легна и така всеки божи делник.През почивните дни лягам в 3:00 и ставам в 12:00 🙂 Ама ефект не виждам все не спя пълноценно.То като затворя учи и почва флаша с картинки и музика от днескашния ден ,каквото съм правил.Заспивам все пак и почвам да сънувам.Всякакви глупости и най лошото е ,че ги помня и сега мога да ви кажа доста от тия сънища.
  Единствено живея спокойно на село.Там живота е друг.За съжаление последно време няма млади хора там да излизам на сам на там с тях ама пак се усеща разликата от спокойствието.
  Препоръчвам на всеки за разтоварване на село да ходи или ако няма такова чрез туристическото да си прави екскурзиики 😉

 11. Имахме страхотна вила, но я продадохме, защото не ходим много там. Имаме и още една близо до София, но ако искаме да я използваме трябва да и се направи основен ремонт 🙂

 12. Витоша и парковете са удобно място за поемане на чист въздух за софиянци.

 13. Оо, Южния парк е супер готино място, макар че мръстотията и на там отива, но все още е страхотно място за разпускане и за разходка 🙂

 14. Ще опитам да помогна с личен опит.
  За работните дни режимът не зависи от вас, следващото е за свободните дни.
  nofearinc е много прав.
  Главното е да не се подхожда към спането като към проблем или задължение. В свободния ден си се събудил като в работните? Ами стани тогава. Когато ти се доспи легни и си наваксай. Ама не било време за спане – какво от това, нали денят ти е на твое разпореждане?
  За да не се чувства човек болен като се събуди никога не трябва след събуждане да продължава „защото има още време”. Сънят не е салам, от който можеш да отрежеш различни парчета. Той е циклична дейност и само събуждането в определен цикъл от спането е нормално.
  Има и още един начин за неутрализиране липса на сън – бързото спане. Не се шегувам, известно и описано е. Според мен всички хора го могат, но не знаят.
  Състои се в следното: заспиване с мисълта „за малко”. При първото събуждане – обикновено след 20-30 мин. се става без колебание. Човек се чувства като след 7-8 часа сън – напълно бодър и работоспособен. Много пъти през живота си съм го правил, и сега го мога.
  Сега моя режим е 4.5 часа нощем, 1.5 часа след обяд.
  Извинете за дългия коментар.

 15. Няма никакъв проблем. Ама ей в това си много прав, че към спането не трябва да се подожда като към задължение. 🙂

  Благодаря

 16. А, и на мен ми се случва същото. През седмицата ставам към 7 и адски ми се спи, едва си отварям очите, но като знам, че ще закъснея за лекции, набързо (за окло 1 час) се приготвям и излизам. До като стигна до факултета, сякаш е минал цял век и вече съм се събудила. Но когато е почивен ден и искам да се наспя, то някъде към 9 започва да ме боли всичко, събуждам се през 5 мин. и към 10ч. съм се побъркала и ставам. Това според мен, се дължи на факта, че организма свиква на даден режим и въпреки, че в момента на ранното събуждане, той се противи, то ако се опиташ да нарушиш режима – отново няма да е доволен. Угода няма :/

 17. guuchan : Може и да има угода, обаче тя не е за препоръчване. Нали има разни хапчета за сън. Не съм пробвал и не мисля да пробвам обаче 🙂

 18. Почивните дни са онези прези които не може да се почива… защо се получава така е лесно обяснимо – всеки ангажимент, който не може да се свърши през седмицата се „прехвърля“ автоматично за уикенда… и така последният става най-заетото време през седмицата.

 19. По повод практиката на Графът, прилагал съм кратките дремки, когато имам час преди работа и трябва да съ мсвеж няколко часа. Инак преди година пишех дипломна работа и в продължение на 3 месеца прекарвах 18-20 часа пред компютъра, с две дремки по час и половина – два. Беше тежко, но това бе единственият начин да съм максимално дълго продуктивен.

 20. Само да споделя, че и при мен е същото. А е още по-ужасно, когато съвсем ирационално се събуждам по някое време по нощите, водена от твърдото убеждение, че съм закъсняла. УЖАС! Поглеждам часовника и виждам колко много греша… И така няколко пъти. Стрес, мисля. Блях! 😕

 21. Я не пълнете главата на момчето с разни неща за бърз сън. Според мен цаката е да си отпуснат и спокоен. Релаксирай си нещо преди лягане. Или си чети книжка. Често лошият сън идва от прекалено седене пред компютъра.
  Също според мен е добре да си лягаш по-рано и с идеята, че и да не заспиш веднага, то има време, няма страшно. И си чети книга в леглото. Преди да заспиваш си викай за да се отпуснеш „Изобщо за нищо не ми дреме! Е.ал съм му майката на всичко! И утре слънцето ще изгрее!“ или прочие подобни мантри.
  Лично аз обичам да ходя в една барака в Стара планина, на 30 км. от София е. Там спя без никакви проблеми. Та ходи си на вилата, със сигурност е по-добра от бараката ми.
  Другата цака на добрия сън е да си се изморил чисто физически през деня. Карай там колело, прави лицеви опори, тичай по малко или играй на футбол, баскетбол или там каквото те кефи. После спиш като бебе. Важното е да не се стресираш и да мислиш за разни дивотии от типа утре няма да мога да си свърша работата или че ще те изпитват.

 22. Книжки си чета преди лягане. И футбол играе даже доста редовно, лицевите опори също често ги практикувам 🙂

 23. Виж дали нямаш ниско кръвно.Ти си спиш съвсем нормално.Ако кръвното ти е ниско,пий кафета ,айрян със сол,газирано и тлъсти меса,сланинка.

 24. Да, по повод горния коментар, преди следобедно лягане гледай да не прекаляваш с кафета, коли; мазни храни и прочие 🙂 Не влияе добре на дрямката.
  От мен леко утро и приятен предиобед на будните 🙂

 25. Нямам ниско кръвно. Кафета не пия, гнусни са ми 🙂

  Мерси и от мен на всички леко утро и приятен ден 🙂

  Очаквайте след малко нова статия, която сега написах на бързо 🙂

 26. Графа е много прав, че щом си се събудил и не можеш да заспиш, по-добре да станеш и да свършиш нещо. Явно организмът точно в този момент няма нужда от сън. А после, когато трябва ще почувстваш 😉 и щом е почивен ден едва ли ще е проблем да си наваксаш.

  На Хипаря съветите също са много важни.

 27. мНОГО СА ти завивките-от това е:))
  Шегувам се, въпреки че често за проблемите със съня вина имат и неудобно легло или възглавница.
  На въпросът ти-аз от години имам тоя проблем и явно вече е станал хроничен-това влияе на цялостното ми поведение през влремето, което съм буден. Непрекъснато съм уморен, ен мога ад си свърша работата аккот трябва или в срок, липсва ми окнцентрация и трудно научавам нови неща, а научените пък лесно забравям.
  Общо взето със ставането ми, първъта мисъл ми е как ещ дойде довечера, за да се наспя, разбира се това не става, дори и да имам достатъчно време.
  Това започан някъде в 7 клас, когато ми бяха прословутите шибани изпити за кандидатстване в елитни гимназии и безсънните нощи перкарани в писане на разработки(единстевното хубаво от това е, еч все пак влязох в такава гимнацзия, а и една дълга и тежка нощ се почувствах съпричастен с баба Илийца, някакси дотам вече се бях вживял от недоспиване, че все едно бях участник в повествованието:))
  Допълнителен проблем за мен е и че съм от така наречените „сови“ и през деня нищо ен мога да свърша, а стъмни ли се,изведнъж се активизирам. А може и просот да ми е изместен биологичния часовник -тогава пък ако ида в аАмерика или Австралия-току виж нещата ис дошли на мястото:)
  Но най-гоелмият ми проблем е насилственото ранно ставане. Подчертавам насилственото, защото ако олганизмът ит ен се ъсбуди сам-независимо дали се води рано или късно, това е едно изтезание за организма.
  Все по -чесот си мисля,че системата на работа трябва а е такава,че да позволява ан всеки един човек да се събужда сам и тогава да почва работа.
  Да ен говорим за кошмара будилникът да звънне точно, когато сънуваш нещо-е тогава, несамо аз, он и други хора, твърдим, че еефктът е все едно изобщо не сме спали


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: