Графитите – вандализъм, изкуство, какво?

февруари 22, 2009 в 6:40 am | Публикувано в България | 33 коментара
Етикети: , , , , , , , ,

https://i0.wp.com/nymag.com/guides/summer/graffiti060626_1_560.jpg

За някои – професия, за други – хоби, за трети – интерес, за четвърти – глупост. Няма да продължавам, защото различните хора правят различни асоциации с думата графити. Няма да ви занимавам с историята на това изкуство, защото тук не е енциклопедия, а ще ви вкарам в едно тунелче, където се намира моето мнение за тях. Какво мисля аз по темата – в долните редове може да разберете.

Интересни са, забавни са, имат послание, карат те да се радваш, да се замислиш, да видиш различни алтернативи, да помислиш по по-различен начин над нещата, да опознаеш непознатата страна на изкуството, да видиш свят, който прилича много на нашия, но е създаден от най – различни цветове, много по – цветен от безцветното ни ежедневие. Свят, който не спестява, това което не ни казват, такъв в който истинските личности преобладават пред измисления елит, защото всичко в него си има идея, цел, значение, което е и посланието на всеки един автор.

Това обаче не важи за всички графити, които по дефиниция са най – различни видове. Това е валидно само за тези, които като ги погледнеш те карат да се опиташ и ти да направиш нещо, да експериментираш, да се почувстваш истински. Тези, които са направени от професионалисти, или иначе казано хора, които са прекарвали безсънни нощи в рисуване на скици, късане на листове и мацане по строежи. Те са мразени заради целта им, мразени заради изкуството, което уж е обичано от всички, мразени заради каузата им. ( някои имат кауза, но се срещат и такива, които са повлияни от приятели, и не знаят защо се занимават, все пак са по-малко )

Никой не може да ме убеди, че графитите, които са направени от хора с опит, тези които рисуват мислите и своите чувства не са добри. Защото те са един ,,по – различен ‘’свят, който обаче е досущ, толкова истински колкото нашия, но който не може да бъде разбран от хората. Графити с послания, които ти казват нещо дори преди да си прочел надписа под тях не могат да не бъдат харесани, а когато те обединяват мнението на всички хора, което ги е страх да изкажат, то това те вдъхновява, дава ти крилa.

Тези графити имат цел, и тя е да ти покаже нещо, това нещо всеки може да разбира по различен начин, но винаги е хубаво и приятно. По – приятно от прочитането на началната страница на някой вестник, защото криминална хроника всички сме чели. Докато всеки нов графит, е една нова мисъл, един нов свят, който е с отворени врати за всички, които се опитат да го разберат.

Може би вече знаете, че съм настроен съвсем позитивно към графити – изкуството, но сега ще трябва да огледам и другата страна на нещата. Туй нещо е незаконно, точно толкова колкото тревата и дрогата, но също толкова разпространено. Постоянно има оплаквания за рисунки по нови сгради, мерки не се взимат – предложения не се дават. Най – лесното нещо, което може да се стори е да се организират повече съзтезания, които да стимулират младите, о да те ще бъдат радостни и весели, но хората ще продължават да ги гледат нацупени, макар и да драскат напълно легално, защото мнението на човек по даден проблем се променя много трудно.

Хората си мислят че графитите са само драсканиците по техните входове, защото не са си отворили очите, за да видят истинските прелести, по улиците и на някои съзтезания. Може би не ги виждат наистина, не ги възприемат за графити, или се правят, че ги няма? Мацаниците обаче са наистина много неприятни, а и не ги подкрепям въобще, защото не са графити с някаква цел, идея, послание, а просто желанието на някой за улична власт, който иска да завладее цял град със своите подписи с маркер.

Темата е много обширна, а и трудно може да се напише всичко по нея, все пак ми е интересно и вашето мнение. Предоставям ви думата изцяло, защото аз много говоря вече. Написах я в 11 часа вечерта, а много ми се спеше, още не мога да преценя добра ли е , ако искате вие кажете…

33 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ми писна ми от такива работи.Навсякъде надраскано с текстове,които не са нито хубави като изкуство нито като значение.Писна ми келешата да се учат да рисуват със спрей по блоковете и да пишат псувни.Като искат да не ги хулим да се научат първо да ги правят красиви,наистина да имат някакво слово в тях,а не просто някаква псувня и да избират подходящите места.

 2. И аз не ги подкрепям тези неща. А и казах това с и чист вандализъм, не че другото не е, но то поне има смисъл 🙂

 3. Графитите имат две проявления – вандалското ( което си е част от градската субкултура и опит за самоизразяване ) и красивите, големи рисунки, които се правят на състезания, по поръчка или на специално направени за това места. Даже има спирка „Графити“ ( които май махнаха обаче? ) – под НДК.
  Хлапетата, които се занимават да рисуват със спрей ( не маркет 🙂 по стени, врати и прочие, го правят защото не им харесва нещо си. Поне на мен такива обяснения са ми давали няколко пъти като сме имали среща 🙂 Те са на такава възраст, на която трудно можеш да си наясно с чисто физическите си потребности, камо ли да имаш ясна социална позиция…

 4. Да, много от тези които се занимават са провокирани от това което са гледали по филмата, от приятели, или просто от нямане какво да правят. Ама има и хора, които се занимват 20 години с това и вече са на възраст и продължават, чрез тях да изразяват себе си, ако искате и линкове ще пускам 🙂

 5. Пускай линкове да гледаме жадну тука :))

 6. http://cantwo.com/
  http://www.graffiti.org/

 7. Страшни са! 🙂

 8. ne mi xaresva da ima grafiti ;S

 9. Има различни графити. Едните са драсканиците, другите тези за които аз говоря. На теб и двата вида ли не ти харесват 🙂

 10. Pierrot,

  още я има спирката под НДК, но яко се е зацапала. Според мен Мястото на графитите е в крайните квартали. Като пак говоря за графитите, а не за вандалско драскане. Просто стоят по естествено в крайните квартали. Все пак там се родени и са част от този тип култура.

 11. Pierrot, точно това е начина.Лично аз съм виждал състезание в Търговище и произведенията са страхотни. Нямам нищо против да показват изкуството си, но на точно определените за това места. Не може цели сгради да са обрисувани и да казваме на това „евала“.

 12. Има доста съзтезания. Едно от тях и може би едно от най-добрите като организация и произведения е Спрай Графити феста, мисля че 6 поредни години се провежда в България 🙂

 13. В тоя ред на мисли се сетих за рекламата на М-тел, където обрисуват колите на градският транспорт. Не е много редно да пускат реклама, на която показват забранени от закона действия! Това сме ние, пошла държава …

 14. Зайчето, мила, мястото на графитите е точно сред хората! Те са послание и са изкуството на новия век. Шапка свалям като творец на истинските постижения в тази област и съм горда, че нашите момчета/момичета(знаете, че не говоря за всички) успяват все пак да запазят достойнството на тази култура. Напоследък точно това си мисля – графитите все повече започват да се налагат като похват в дизайна и рекламата, което много ме радва. Те са оригинален и интригуващ начин да бъде поднесена една идея, едно послание. Дори и промените да настъпват бавно сега вместо някои „стриит“ художници да бъдат преследвани от закона, те са назначавани като декоратори на интериорни среди, като автори на колекционерски поредици от какви ли не канцеларски принадлежности и подобни, а някой от тях са страхотни аниматори или графични дизайнери. Много може да се говори наистина, но аз защитавам истинското и му се радвам! :)))

 15. Ако нямаше графити, най-вероятно намаше да ни има, като цивилизация. Именно от първите графити съдим за присъствието на интелект, но тава, че на някой не му харесват е преди всичко ясно послание, че не притежава такъв! Дерзайте защото някога по графитите, ще разберат, че ни е имало, защото всичко друго ще бъде руини!

 16. Ива,

  че в крайните квартали няма ли хора? Просто в центъра архитектурата не се връзва. Крайните квартали според мен са естественият хабитат на графитите, не че съм против тях.

 17. Nqkoj zne li kak da se предпазя камиона от графити ??????

 18. Винаги ми правило впечетление като иде ала на правилните места да се нарисуват не по коли или камиони и друг труд на хората

 19. Графитите са:
  Помиярска история сътворена от късопишковци и комплексари;
  „Изкуство???“ – няма изкуство, което да се прави на една ръка разстояние по стени и тераси чужда собственост в късните часове на нощта, без разрешение на собственика;
  Помиярска история, защото подобно на помияри, гореспоменатите късопишковци и комплексари препикават територи и се хапят, когато чужд навлезе в нея;
  – Ако е „Изкуство???“, защо то вирее в центъра на столицата на нашата държава и в бордейте и гетата на т.нар. цивилизовани държави? Защото там се грижат за гореспоменати … точно така, вече сетихте и сам, да си плащат за това, което са сътворили.
  И нека кажа нещо добро за тях! Нека престанат да препикават като помияри територия, а да си рисуват в къщи и да канят да им гледаме простотиите.

 20. @Graf:
  lol

  Хахахаха…

 21. Графитите в нашата държава са възприети грешно, заради вандалските изпълнения с маркер, блажна боя и т.н. Лично познавам хора които се занимават или са се занимавали с това – и 100% умисъла им не е бил: „я глей ква стена, дай да я насереме с някакви лайна“, всичко си има замисъл и изразява нещо. И специално за Graf: http://www.youtube.com/watch?v=cg1-6CazOt8 , да види че не е само в центъра на прехвалената ни столица, а всички големи gradowe са „тормозени“ от графитърите.

 22. Имаш грешка пич!
  Пробутваш ми Барса за столица на видео създадено от драскачите както ти ги наричаш!
  Бил съм в столици Вашингтон, Лондон, Париж и в други градове – Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Норич Лион … такива простотии няма.
  То какво ли ни е наред, та да се ядосваме за някакви си графити.
  Лошото е, че свикнахме и взе да не ни прави впечатление. Като глиста, който знаете къде живее. Но какво да се прави, родина (нарочно я пиша с малка буква) и за глиста и за нас. Глиста ще чака еволюцията, за да се опита да промени нещо, а ние какво чакаме?…

 23. Хей, Bunny, не исках да звучи сякаш ти опонирам.. Мисълта ми е, че графити изкуството претърпява метаморфози, както всичко останало и според мен е време да привлича вниманието не само в крайните квартали! То е силно оръжие в креативен смисъл и бих се радвала да е достъпно за по-голяма аудитория!!! ;))) \/

 24. Ива,

  ОК сме. Просто за мен голяма част от красотата и духа на графитите се крие точно в това, че са ъндърграунд и идват от гетата ин краните квартали. Според мен това ще се загуби, ако разрешено или не са плеснати до президентството например. 🙂 ОК, сме не се притеснявай!

 25. Качеството на изкуството определя и нашия живот, а живота ни определя и качеството на изкуството ни! Ь сега де как да се измъкна от капана?

 26. аабе графе , много ги разбираш май ми се струва, нямало било графити в тия градове ?! ако си гледал в музеи и ателиета няма как да ги видиш. Графити майсторите никога не оскверняват сгради които са хубави или са на място на което графити не им подхождат (центъра например) НЕ всеки вандал купил си флакон прави графити , ако ти напишеш със спрей нещо на улицата това не те прави writer, диар. Т.е разграничавай ако обичаш графити художниците с обикновените вандали и след това като ги разграничиш, ще забележиш че мнението ти за изкуството им , се базира на предубеденост

 27. Аз пък се чудя откъде пари за толкова спрейове – не са никак евтини. Освен всичко останало, не мога да нарека вандалщината „изкуство“. Направили си хората врата или фасада, боядисали ги красиво, платили куп пари за това и хоп- някой дришльо се изсере на метеното и вратата ви осъмне с неразбираеми знаци в черно и розово. Нито е естетично, нито има каквато и да било идея (освен това, че „творецът“ не е ял достатъчно бой като малък), нито някой ще покрие щетите на собствениците. Графът е прав – такава помиярщина в световните столици няма. А няма, защото е наказуемо.

  За художниците (без кавички), които се изявяват в този стил си има специално отделени за това места. Гърба на галерия „Тейт“ в Лондон например е покрит с графити, но те са правени по поръчка на самата галерия, а на художниците е платено. Изобщо, никой няма право да натрапва вкусовете или липсата на такива на останалите. Защо пубертетчетата не напръскат стените на собствените си жилища?

 28. Изкуство ли?
  Купи си парцел, построй си стена, варосай я и си прави изкуство колкото ти душа сака.
  Да драскаш по къщите на хората е простотия, показва колко си примитивен и комплексиран
  Стремежа да осереш чуждото не те изявява, той показва че знаеш че си нищо и това не ти харесва.
  Искаш да осереш живота на другите, а това си е помиярщина.
  С голям кеф ще счупя ръчиката на първия , който хвана.
  Не е нужно да е на моятра къща, просто да го набарам

 29. И аз не подкрепям тези неща, ако си прочел статията 🙂

 30. Da dadem mqsto na vseki-i vseki 6te si nameri mqstoto.
  V detskite gradini stenite sa narisuvani nali,trqbva v u4ili6tsta da ima razre6eni steni na koito da se u4at – da risuvat ,da se sustezavat da vidqt koi e dobur,a kato porastnat da proslavqt stranata ni s talanta si.V1v vseki mlad 4ovek gori plama4e na tvorec ne go ubivaite

 31. Не ви знам по кви държави сте ходили и къде сте бляли, но вандалщината си я има АБСОЛЮТНО навсякъде! Влакове, нови постройки, училища и кво ли не още. Аз също се дразня на лайната по места, които нямат нужда от разкрасяване, но драскането на помии е начален стадии на хората, 50% от които се отказват като им мине пубертета, и на хората, които имат световен престиж на графити сцената и прославят България с години труд и отделеното си време и биват канени из Европа по графити фестивали. Който напредва със знанията си в графитите започва да се интересува успоредно и от други визуални изкуства и даряват идеите си в медийната среда, с която всички сме свързани. Съдейки по повечето мнения тука ми става ясно, че като един типичен българин, някой като не харесва нещо – БЕЗ ДА СЕ ПОЗАИНТЕРЕСУВА по темата изсира един лайнян критикарски коментар да му олекне и влияе на общото мнение. Еми има интернет, има търсачки – смешна история сте!

 32. Абсолютно съм съгласен с @gfhgghj (btw редовно следя graffart-a). Та за изкуството и графитите. Я да видим една Прага – е па да в стария град няма графити, но в новата част има. Просто като отидете в един такъв град блеете като овце, което е разбираемо. Я да видим една Варшава – е па и там си има. Колкото е център толкова графити има. Я да видим Краков – без стария град навсякъде има графити. Та къде гледате бе. NY нямало графити ли?! Я се върни да видиш за какво иде реч бе брат. Свали си някой документален филм да видиш амариканските полицай колко папки имат само със снимки на ny метро на графити. И непрекъснато се увеличават.
  Подкрепям изкуството напълно. Ако неможеш да прочетеш нещо не дей да храниш този, който го е написал, а помоли някой да ти го преведе на твой език.
  Да графитаджиите си имат територии, които си отбраняват, но това е доста общо казано.
  Някой по-нагоре питаше как да си предпази микробуса от графити – ами с graffiti cleaner.
  Да, има и такива, които не са уцелили мястото да направят дадено парче или да се тагнат(подпишат). Но това са принципно 13~14 годишни младежи, които са нови в сверата. След година, две се оправят и влизат в релси и започват да творят. Можете да се разходите не само по НДК, за да видите някой парчета, а и по канала в частите при „Х. Димитър“ и „Сливница“.
  Темата е много голяма, а на мен ми писна да пиша този коментар.

 33. Това е МОДЕРНО изкуство.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: