Елитни блогъри? Я да се замислим…

февруари 21, 2009 в 8:39 am | Публикувано в Uncategorized | 33 коментара
Етикети: , , , , , , , , ,

За елитните блогъри...Доста чета относно ,, елитните блогъри ‘’ в мрежата. Различни хора определят различни блогъри като елитни. Повечето казват, че са такива, заради голямата им посещаемост, многото коментари или известността им в мрежата. Аз обаче си мисля, че всички ние сме елитни блогъри. А, защо мисля така?

Факта, че в дни като днешните някой е започнал да си прави блог е похвално. Толкова много проблеми навсякъде около нас, толкова много задължения. И все пак има хора, които пишат и блогове в междучасията на своето ежедневие. И заради това според мен всеки един блогър е елитен и уникален по свое му. Всеки има различен стил на писане, различно мислене, пише различни неща. Как може да определяме нещо като ,, елитно ‘’, като няма някакви общи критерии за оценяване? Никъде няма написано кой блогър е ,, идиот ‘’, ,, посредствен ‘’, ,, добър ‘’, ,, много добър ‘’, ,, елитен ‘’ и всякакви други, с които характеризират блогърите в мрежата. Никъде не са написани тези неща, но за сметка на това се заемаме да слагаме етикети кой какъв е. А и не мисля че посещенията и коментарите са основното нещо по което трябва да се съди за един човек и неговия сайт. Има много блогове, в които коментари почти не се пишат, но за сметка на това хората, които са автори в тях имат страхотни мисли, страхотен стил, но пък никой не ги забелязва. Дали ,, елитния блогър ‘’ не е комерсиалния автор? Аз слабопосещаван сайт, с автор – ,, елитен ‘’ не съм виждал. Всичките ,,елитни“ блогъри са със стотоци, до няколко хиляди посещения, което може би е и критерия за оценяване. И пак отиваме към количеството… трябва да се набляга по-малко на него, а повече на качеството.

Според alabala.org елитен блогър означава:
Елитен блогър е автор които:

 • в блога му е реално отчетена статистиката, че има около 1000 и повече посещения на ден;
 • блога му има под всеки пост най-малко поне по 50 коментара;
 • блога присъства в блогрола листата с връзки към други блогъри в поне на 50 блога;
 • цитиран е във медиите и други сериозни сайтове;
 • в блога му има рекламни банери, носещи му добри прилични средства.

Това не е ли по-скоро успял блогър, а не елитен. Както сами виждате отново се намесва количеството… брой коментари, посещения, цитати по медиите…

Вие мислите ли, че има елитни блогъри? Не сме ли всички ние такива, защото сме се престрашили да си направим блог? Имате думата 🙂

Веднага след като станах написах статията, съжалявам ако на места звучи неадекватно, ако видя някакви сериозни тъпизми ще я оправям…

33 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Освен да можеш да пишеш добре, трябва и да промотираш блога си. Да го оптимизираш по начин, който да ти докара читатели, ако нямаш тези познания трябва да си изключителен автор, за да си спечелиш аудитория … За мен успяли блогъри са тези, които успяват да „придърпат“ на своя страна доста читатели, да им спечелят интереса и да ги държат в напрежение до следващата статия.И пак казвам ако нямаш добро СЕО, трудно ще се наредиш в челните позиции.

 2. Често казано аз не съм се занимавал с такива работи. Само съм разменил линкове с 10-15 блогъра и пускам статиите в свежо. Друго не се сещам да съм правил 🙂 но си мисля че имам добри посещения, коментари и редовни читатели 🙂

 3. Прав сте. Всичко това е израз на исконното желание на човека да бъде един нос 🙂 пред другите. Което не е в категорията на положителните човешки качества според мен.

 4. Така е, но всичко е едно голямо съзтезание, и може би заради това излизат такива етикети като ,, елитен “ 🙂

 5. Точно така, всеки се опитва със собствени средства да популяризира.Някои могат много в тази област, други не. Това също е важен фактор да привлечеш редовни посетители. RSS емисии, абонамент за статии по е-маил … оптимизация по ключови думи. Нещата са много, за съжаление знам само някои от тях, които могат да помогнат за по-доброто развитие на даден блог.

 6. Тоя цитат от alabala.org верен ли е?
  Ако да:

  ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХА!!! :)))))))))))))))))))))))

 7. http://www.alabala.org/461.html

  Верен е…

 8. * в блога му е реално отчетена статистиката, че има около 1000 и повече посещения на ден;

  (елитен, значи класен, качествен, най-добър – това да има статистики, които покадзват 1000+ посещения на ден ВЪОБЩЕ не го числят като такъв – бозави сайтове, повечето с копи пейст (знаете за кои говоря) имат МНООООГО посещения, значи са елитни?)

  Оценка за критерия: Слаб (2)

  * блога му има под всеки пост най-малко поне по 50 коментара;

  (още по-голяма глупост, неуточнена при това – ако тия 50 коментара идват от двама човека, единият от които е авторът, а и защо трябва да са точно 50? Какъв е тоя знатен или библейски лимит определен за минимум? lol?! база на статистиката, отново, прочети по-горе какво съм написал за статистиката… плява!)

  Оценка за критерия: Слаб (2)

  * блога присъства в блогрола листата с връзки към други блогъри в поне на 50 блога;

  (мхм, мхм, нека напишем по една статия: „Линкни ме и ще те линкна“ и ето ви ги 50-те (отново 50) блога, които имат връзки към вас. Ама дали ви четат, дали ебават да коментират… критериите тука не се интересуват от повдигнатите точки)

  Оценка за критерия: Слаб (2)

  * цитиран е във медиите и други сериозни сайтове;

  (медиите – кои медии? вестниците, които повечето от нас не четем, а само критикуваме, когато направя грандиозен FAIL (всеки ден по няколко пъти), или тези онлайн медиите („други сериозни сайтове“), които търсят сензацията нон стоп с провокативни (и в повечето случаи мними и невярни) текстове и заглавия?!)

  Оценка за критерия: Слаб (2)

  * в блога му има рекламни банери, носещи му добри прилични средства.

  (това е най-големия КУР. И триста adsens-а да закачиш, няма да станеш елитен. Това че си решил да правиш стотинки от импресии или заблудени кликове, няма нищо общо с блогването…)

  Оценка за критерия: Слаб (2)

  –––

  ОКОНЧАТЕЛНА ОЦЕНКА: МНОГО Слаб (2)

  В наши дни всеки прави класации. Класира по някакви критерии разни хора, което си е чиста проба РАЗМЯНА НА ЗНАЧКИ! 🙂 Който не е разбрал, да се порови в гугъл 🙂

 9. Доста си критичен. А сега виждам, че критериите са били публикувани първо в друг блог, а след това и алабала са решили да ги копират… А и от това което прочетох там, това е точната дефиниция за ,, елитен блогър “

 10. Elfa е права за алабалистиките – пълна порнография са.

 11. Мда и аз разцъках линка, който ми прати.
  Тъкмо щях да кажа, сбърках, алабала нямат общо, а всичко е дело на авангардиско, но…

  Се оказа, не просто че са го цитирали, ами подкрепят повечето критерии и ДОРИ са „разписали“ какво е елитен блогър? и на други места – със същите критерии.

  Това си е подражание, така че… и двамата в кюпа 🙂

  П.П. Доста критичен ли… не мисля – обективна оценка!

 12. @БАЛТАЗАР…

  „Elfa е права за алабалистиките“

  Сега… женска ли ме направи 🙂 🙂

 13. Мииии, не те познавам..

 14. Погледнах в Български тълковен речник за елит :

  Отбрана част от дадена социална група, среда, професия и др.

  Общо взето излиза, че няма как всички да са елит. Остават само част и определено някой трябва да ги „отбира“ 🙂

 15. Малка представа 🙂
  За да не стават грешки в междуполовите пространства на офлайн мероприятията 🙂

 16. Тъкмо моислех и аз да предложа някаква дефининция за „елитен“ и Оги ме изпревари 🙂 Елитът е не просто отбрано общество, но и затворено, и имащо себе си за нещо повече от другите. От друга страна, технологиите позволяват на абсолютно всеки да може да стане блогър, при това напълно безплатно. Следователно блогването е масова, народна дейност. Оттук, понятието „елитен блогър“ започва да звучи като оксиморон.

 17. Свестните хора имат свестни блогове.
  Елитен блогър може ли да е анонимен ?
  Не с псевдоним, а анонимен ?
  Елитните имат елитни блогове.
  Посещавам интересни блогове, без значение дали са елитни или не.
  Но може би не ме инстересува, защото моя никога няма да стане елитен.
  Бъдете здрави !

 18. Благодаря. Пожеланието да ти се връща 🙂

 19. Всеки е елитен за своите читатели. 🙂

 20. Ако отворим приказка за елитното и елитарното, то аз по-скоро го възприемам като нещо ограничено, дори високо; нещо, което за „обикновените“ хора се вижда високо и трудно достъпно, странно. А, витаейки из българската блогсфера, не съм срещнал нищо такова, до сега*. И по-добре. Струва ми се, че самата идея за социалност, достъпност, рейтинги и тем подобни напълно противоречи на идеята за елитарно и от там за елит.
  Въпреки това, не мога да не призная, че лично за мен има няколко блога от тези, които чета, които са своего рода елит в моите очи, не поради недостъпността си, а по-скоро поради дълбочината, широтата, дори понякога адекватността, която откривам в представените разсъждения.
  _________________
  * Може би блоговете на ЯRсен ВасилеB и Мислидуми, те ми идват (не) малко на нагоре ^^

 21. Пак ли тая тема? 😀 Аз като чуя „елит“ и тутакси в ума ми изникват разни евгениминчевци, силиконови компаньонки, дебеловрати бизнесмени и няколко задължителни политици заедно с медийния си антураж. Някак у нас думата „елит“ се изкилиферчи до такава степен, че човекът, който не е наясно на кой край от географията е попаднал, доста би се позачудил. Нашенският елит е това, което по света се появява по телевизията в рубриката „Десетте най-търсени престъпници“. Или какъвто там аналог си имат.

  Да речем, че при блоговете нещата, дай Боже де, стоят по-различно. В тази връзка елитен би бил този блогър, чието мнение по дадени въпроси се чува. Да кажем „Нож и виличка“ е елитен кулинарен блог, а също и „В кухнята с Йоана“. Могат да се посочат и някои икономически и политически блогове, списвани от специалисти в дадените области, така че прилагателното „елитен“ някак пасва и не е непременно свързано с фолкпевица, гушнала боксьор.

  В слабала просто е объркана терминологията. Тоест, блог, който много се посещава и в който много се коментира, е популярен блог. Разбира се, би могъл да бъде и елитен популярен блог, но нещата не са взаимообвързани. И ако продължа с кулинарните сравнения, според алабала излиза, че кварталната кебапчийница е далеч по-популярна от изискания френски ресторант „Ле Гурме“. Просто в едното заведение рядко се намира свободно място, докато в другото е далеч по-лесно да се уредиш дали с резервация или по друг начин, но много рядко ще го посетиш. По финансови причини де.

  Та да обобщя – елитен и популярен са различни работи. Това е положението. 🙂

 22. *кварталната кебапчийница е по-елитна, исках да кажа 🙂

 23. Блоговете не бива да се разделят по някакви критерии. Особено на елитни и неелитни. Във всеки блог има свестни текстове и супер скучни неща. Но горе-долу блог-обществото ни се намира в разцвета си, което е страхотно. Няма лоши блогове. Има блогове.

 24. Дайте ми критерии и ще ви направя класация по елитност :)))

  Елитния блогър участва в блог кемпове, блог бири и т.н. и всички го харесват.

 25. Съгласен съм с автора и особено точно казано в 1 изречние в коментара на Дичев.

 26. Дзверо, аз познавам само един елитен блогър. А.А. и още не съм го видял да е изкоментирал темата … което е странно 🙂

 27. Elfa е прав* за алабалистиките – пълна порнография са.

 28. Тия цифри са супер нереални за България, според мен, въпреки скромния ми опит. И да, както казва Елфа, кои медия? В България има само една медия, която цитира блогове… поне за сега.

  А колкото до „елитен“, много странна дума за определение на блог. Какво някакви VIP пароли за четене на определени блогове ли има? Ики го четата само хора с по две висши образования…

 29. Бе има и блогове, дето авторите им не те пускат дори добър ден да им кажеш, ако нямаш докторат по философия да речем 😀 Ама айде да не цитирам. Все ще ги нацелите, то е неизбежно просто.

 30. Понятието трябва да се формулира. Да се обсъжда и спори за разни мъгляви ясноти е малко безсмислено.
  Мотивацията на всеки блогър е различна при правенето и реализирането на блог. Спонсорира ли се?
  Дори не е ясно – кой всъщност – стои зад имената.
  Положението е почти като при пресата , телевизията и т.н.
  Важно е обаче – да се казва нещо интересно, ново и различно.
  Да не се манипулира и лъже.

  http//boristodorov56.blogspot.com

 31. Моето мнение е,че непрекъснато ще се появяват нови хора в пространството,които ще открият своя талант и дадените им възможности и ще учат непрекъснато и ще експериментират.Ще се развиват непрекъснато и това ще им носи удовлетворение от възможността да бъдат независими.Какво значи „елит“,нашето общество много обича етикетите и винаги ги слага на най-неподходящото място.Аз в това пространство срещам учители, които дори незнаят как изглеждам, на колко гидини съм и с какво друго се занимавам.Не ме питат какво правя тук.Обичам реалността и за нея пиша, пиша за това което гневи очите ми, това което наранява душата ми, това което в днешно време ме разрушава с всеки изминал ден и час.Е,не може цяла България да е пълна с блогъри, защото трябва и талант и по-висок коефициент на интелигентност.Пишеш защото имаш потребност повече хора да прочетат за това което те вълнува, а не само комерсиалното.

 32. […] Елитни блогъри? Я да се замислим… […]

 33. […] Елитни блогъри? Я да се замислим… […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: