Кое точно е провал?

февруари 20, 2009 в 7:45 pm | Публикувано в България, Политика | 24 коментара
Етикети: , , , , , , ,

failureАз може би съм един от малкото блогъри, които не се включиха в тази инициатива, която се нарича ,, гугъл бомба ‘’. Може би вече знаете за нея, за това съвсем накратко ще я опиша. Имало и все още го има един блогър, който решил да започне тази ,, бомба ‘’. Сложил линка на правителството, и го именувал с името ,, провал ‘’. Последвали го десетки. В момента напишете ,, провал ‘’ в търсачката и ще видите какво ще излезне. А за какво точно се прави това нещо само не ми е ясно?

Толкова много пара се вдигна, блогърите написаха стотици статии, във вестници и телевизия се говори за това нещо, но аз точна причина за направата му не виждам. Дори не знам срещу какво точно е тази ,, бомба ‘’? Срещу сегашното правителство или срещу самия сайт, защото не ви харесва нещо и мислите, че програмистите и дизайнерите не са се справили както трябва и за това го именувато ,, провал ‘’ ? Верно нещата не са както трябва, но от толкова натякване забравихме какво можем да сторим? Да дадем предложения например как да се оправят работите. И не си мислете, че никой няма да ни чуе, защото това ще стане. Когато се надигнат много хора не просто ще ни чуят, а и ще започнат да изпълняват, защото ще видят, че това е може би най-доброто, което може да се направи. За сега предложения почти не съм прочел, за сметка на това протести има, има и ,, гугъл бомби ‘’. Не трябва ли първо да се направят нещата както трябва, да изглеждаме наистина прави, а не просто ентусиасти?

Наистина доста хора се включиха. Признавам го. Само за часове това ,, провал ‘’ отиде на началната страница, благодарение на многото блогъри, които сложиха линка си в своите сайтове. Почти всички подкрепиха слагането на въпросния линк и с кратка статиика. Повечето от тях пишат, че подкрепят тази инициатива. И аз подкрепям инициативи, но само тези които имат ясен замисъл и цел. Какво точно се показва с този ,, провал ‘’? Прав ли съм или не, че много от поделите на идеята просто копират линка машинално, за да не останат по – назад. За да бъдат и те част от общото. Да се знае, че и те са помогнали за успеха на тази ,, гугъл бомба ‘’ Е, хубаво, ама каква печалба има от цялата работа? Правилтелството няма да се промени, защото няма свежи идеи и предложения. А хората, които сътвориха този ,, интернет провал ‘’ какво ще спечелят? Слава за няколко дни? Трябва да се измисли нещо по-трайно. Освен да има оригиналост да има и точна цел, такава която да накара всички да дават предложения, да се опитат да оправят ,, провала ‘’.

24 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. На същият принцип и аз не се включих в „стадото“. Родила се една идея в главата на някой, който реши да манипулира аудиторията , чрез известността си. И така го последва „стадото“ … Срещу какво и срещу кого не е ясно. Лошото е че се включиха стотици хора, а реално не знаеха защо. Имах спорове в един форум точно на тази тема. Беше пълна глупост това нещо, трябваше да се организираме срещу нещо стойностно, като сме недоволни.

 2. Значи можем да се организираме за някаква глупост,тя да стане масова,а не можем да се организираме да си оправим държавата…
  Това може да се случи само в България,но не е важно,че е станало,важното е да се променим и да поправяме грешките си .

 3. Стадото се организира и води по специални закони. Стадни.
  Странното е, че се оказа наличие на стадна психика и когато хората не са на близко разстояние в критична плътност.
  Онлайн връзката създава критична психическа плътност и от там психично стадо? Заслужава да се помисли по тази хипотеза! Вече има видими примери за стадо, появява се и още един атрибут на стадото – „водачи“…

 4. Моят въпрос е „Кое точно не е провал?“

 5. Е, казах че има проблеми, обаче не се опитваме да ги решим. Да даваме идеи и предложения, а не само линкове да слагаме 🙂

 6. Кой ти чува идеите? Станишев? Доган? А може би Симеон? Обществото с протестите си дава да разбере на политиците, че работата им куца. Те би трябвало да направят нещо по въпроса. Ама на кой му пука….

 7. По добре ще бъде ако бомбата беше такава при търсене на „гей сайт“ да излиза сайта на правителството!

 8. А ти мислиш ли, че тази ,, гугъл бомба “ бе повече пиар за блогърите, отколкото нещо, което иска да промени нещата?

 9. А и никъде не съм прочел към какво точно е насочена тази ,,бомба“. Правителството, сайтът или към нещо друго…

 10. Бомбата е насочена към всичко правителствено. Само не разбрах връзката с гейовете. Не бива да си играем с чувствителността на тези хора. Правителството не бива да се свързва с гейове, цигани или някакво друго малцинство. Не бива, това е политика, водена по некадърен начин от некадърници.

 11. Аз все още не мога да гласувам, защото нямам навършени 18 години, но тези които са пълнолетни трябва да бъдат по-активни на изборите 🙂

 12. Ognyan : А и щом мислиш, че предложенията нямат да бъдат чути, мислиш ли че ще променят нещо само заради ,, гугъл бомбата “, не е ли същото? 🙂

 13. Добър ден,
  Самата идея за свободно блогово пространство е един провал.
  Защото се размива елитния матрял с тези, които имат какво да кажат.
  Но бомбата и другите мероприятия с цитиране на блогъри като чикията , мечата бърлога, за лайното и други е изпускане на парата.
  Обществото има нужда да пише и обижда за да не хвърля камъни или ракети като в Газа.
  Не ние посочваме правителственои грешки и провали, а онези използват слабите места в Интернет.
  Вижте как на първи места налагат матрялни постинги.

  Не ме разбирайте грешно . Не говоря за себе си. моят проект се развива.
  За мен не е важно дали ме четат или харесват.
  Идеята ми е друга. И работи.

  Монтирах ПРОВАЛ в блогрол, а като адрес – сайта на правителството.
  За да покажа какво мисля. Аз го и пиша. Но не ги обиждам. Не ги наричам педали. Винаги изписвам и моето и тяхното име.
  Но им пиша, че са провал. Проклинам ги.

  Все повече хора ще пишат така. Тогава ще се уплашат. Защото за елита е страшно да ги сочат масово с пръст като некадърници, а не като гейове.
  Те знаят, че са обратни.
  Не е тайна и за нас.
  За тях е гадно , че им казваме некадърници.
  Боклука .
  Да се бяха измили вашите.

 14. Ами, ако им се даде малко повече шанс? Ако се смени правителството няма ли пак да пишем ,, провал “ и да излиза сайта им?

 15. Блогърите са обединени, затова беше и инициативата. И се чу отзвук навсякъде, тоест проблема се осъзна. Ти по добри решения ли имаш?

 16. Internet бомбата само цели да покаже протеста на онлайн обществото, което хич не е малко. Блогърите са лидери на обществено мнение и няма как да си мълчат при едно унищожително управление. Те са задължени да използват интернет инструментите, за да покажат себе си. Точно тези, които са на власт повече не заслужават шанс. Не бива дори да се споменава тази дума, спрямо тези нещастници.

 17. Блогърите са обединени е некоректен израз.

  Блогърите се обединяват е по-коректно.

  Не обединението е важно, а обединяването.

  Разликата е малка, но с огромно блогърско значение.

  Обединяват се стада, ята, народни маси и пролетарияти, престъпниците също се обединяват.
  Ако ще се олевявате и обединявате защо не ви харесва правителството ?
  Това е изпускане на парата в интернет !

  Личностите не се обединяват.
  Заподнават се, събират се при нужда, работят заедно по проекти или идеи, живеят заедно в комплекси, пътуват заедно, .
  Не се обединяват !
  Обединение е мръсна дума.

  Предложението ми е да се принуждава правителдството да си върши работата.
  Да краде разумно.
  Да се грижи за нас.
  Да вкара матряла в разумни “ нормативни огради“.
  Дали ще го направи това или друго правителство е безразлично.

  Успех на блогърите ще е когато се публикуват Прокурори и Съдии с имена, снимки, решения по дела, какви престъпления произвеждат, как ни крадат и лъжат, колко са неграмотни и непригодни за работа в днешните условия.

  Успех ще е ако елитните блогъри посмеят да покажат какво правят кметчетатат из родината.
  Много е добре да се пише срещу Кмета.
  Ама ако той реши да се пенсионире на някой остров с чист бял пясък – ще се осерете от страх.
  Тогава ще разберете какво ще Ви правят онези , вашите поръчители.

 18. Нямам намерение да водя спор с никого. Както казах, „блогърите са в разцвета си“. Те само показват и казват. Почти никой от тях неще да става министър или нещо друго. Ако мислиш, че не се събират, лъжеш се. Април има блогърска среща в Търново. Ако се интересуваш, влзе в блога Богомил Шопов, ще откриеш детайлна информация за програмата на срещата им.

 19. „Провал“ е доста неточна дума, която може да опише настоящето управление. Верно, инициативата не беше нещото, което ще го катурне, но все пак беше малко повече от нищо, което все пак е нещо. 🙂 „Провал“ отправяше търсещия към сайта на правителството, щото ако човек търси в Гугъл, просто няма как да се озове тялом в министерския съвет. А аз не се включих, защото продължавам да си мисля, че по-удачно би било при търсенето на „катаклизъм“ или да речем „дебили“ да излиза http://www.government.bg/ Някак по-правилно ми се струва.

 20. Идеята не е лоша, но според мен е автогол…

 21. Автогол?

 22. Момчета, естествено една такава акция не може да промени нищо сама по себе си. Голяма част от народа дори и не разбра за нея, или пък я схвана като някакво незнайно как получило се куриозно съвпадение – като оня номер с шрифта Wingdings и датата 11 септември.

  Акцията свърши обаче изключително добра работа с това, че ПОКАЗА ОТНОШЕНИЕТО на Интернет общността към правителството. При това с такова единодушие, че за един ден се получи. Такова нещо не става току-така.

  Това е сигнал за политиците. Сигнал, че настроенията срещу тях са много сериозни. Във всяка държава с що-годе нормално управление също има недоволни, и по Мрежата също хвърчат псувни и закани. Обаче там сигурно би имало и гласове, които ще кажат: пичове, дайте все пак да си уважаваме институциите. И спорове би имало, и хора, които биха казали, абе дайте го по-леко с правителството, то все пак се старае да си върши работата, ако и да не успява винаги.

  Тук не видях НИТО ЕДИН такъв опит. Което само по себе си е показателно.

  Управляващите се стреснаха от януарските събития като цяло (и протестите, и акцията „провал“) по една основна причина: те като че ли отведнъж осъзнаха мащабите на СКРИТОТО недоволство. Не това, което хвърля камъни по прозорците на НС, с него се справят лесно – а това, което стои, мълчи, и иска да ги изрине всичките оттам.

  Освен това се стреснаха от факта, че този протест се породи сам. Той не чакаше някой политически лидер да го поведе. Не ползваше платени автобуси и озвучаване. И НЕ БЕШЕ ЗАКИЧЕН С ПАРТИЙНА ЗНАЧКА. Това беше чисто ГРАЖДАНСКИ протест – за пръв път толкова явно НЕвъзседнат от партийни интереси.

  Което значи, че управляващите нямат контрол върху подобни протести. А те тъкмо си бяха повярвали, че като контролират не само властта, а и медиите, вече са хванали господа за шлифера и всичко им е позволено.

  Оказа че обаче, че не знаят – и нямат начин да предположат – откъде и какво ще им дойде на главата следващия път. Което си е за стряскане 🙂

  Затова беше важна акцията „протест“. Всъщност, това беше един спонтанен консенсус: сума ти хора се обединиха около един израз на отношение към нещо, и многократно повече ги подкрепяха отстрани. А точно на този тип спонтанен и неоцветен партийно консенсус – плюс стремежа да изразиш личното си отношение – се гради гражданското общество. Което май започва да се появява… и дай боже, защото е крайно време.

 23. […] между сегашната инициатива и някои елементи от една предишна публикация на същия […]

 24. Идеята на тази бомба е да се изрази някакво мнение. Очевидно е че не можеш да направиш покушение срещу правителството когато не ти хареса, поради простата причина, че вероятно няма да останете живи. Бомбата е начин да се покаже единство без всъщност да се правят някакви крайни действие които могат да завършат… зле


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: