Ти си човек и трябва да действаш като такъв!

февруари 19, 2009 в 12:21 pm | Публикувано в България | 9 коментара
Етикети: , , , , ,

https://i0.wp.com/farm3.static.flickr.com/2011/2085965734_c14b68f593_o.jpg

Да си човек, да можеш да мислиш, да взимаш сам решения, да чертаеш пътя си е страхотно, но има хора, които не използват тези привилегии. Те просто живеят ден за ден, като не планират нищо за бъдещето, не мислят какво може да им се случи утре. Тези хора не осъзнават колко е хубаво да си отделна личност, да имаш собствено мнение, да си човек! Те пропиляват голяма част от живота си в следване на стадото, а когато осъзнаят грешката си, разбират колко са сбъркали.

Ние – хората имаме едно много голямо предимство. Можем да взимаме сами решения, да се развиваме, да вървим напред и да се изкачваме в йерархията на обществото стъпка по стъпка. Някои хора обаче са си избрали друго нещо и то е да си останат на едно стъпало и да не правят повече крачки на горе, а дори по-лошо да слизат и да се смъкват на долу. Много от тях следват някакви чужди виждания и не се замислят това ли е най-добре за самите тях, няма ли други алтернативи и не може ли да се постъпи по по-различен начин. Точно за това расизмът е толкова неизменна част от ежедневието ни. Децата стават расисти, защото така са им казали, че е хубаво, защото им се втълпява в главите, че това е правилно. Следвт някакви секти, които им промиват мозъците, и заради които те затъват все повече. Така много хора излизат от личност и се превръщат в биороботи, които са лесни за манипулиране от тези, които са по-хитри и са решили да използват нас за свое оръжие.

Това нещо не е нито от днес, нито от вчера. Имало го е винаги, винаги е имало хора, които да нямат собствено мнение и своя гледна точка за нещата. Те винаги мислят че най-правилно е това, което са им казали, като дори не помислят, че може това да не е най-доброто, което може да сторат. Това са хора, които един ден може да мислят едно, на другия да са променили напълно убежденията си, защото някой им е казал да го направят. Какво ли ще оставят те зад себе си? С какво ще ги запомним, със следването на разни секти и личности, които ги използват може би? Не трябва ли всеки да остави някаква следа след себе си, следа с която да покаже, че е живял, такава която да го отличава от останалите, да се бори за уникалност?

Жалко е, че много хора не се замслят въобще за тези неща, жалко е, че не се слушват в себе си, а вярват само на другите, тези които промиват техните мозъци, тези които ги използват. Кога ли хората ще проумеят, че личното мнение е най-важно, че това което сам мислиш за правилно е наистина такова. Дори да ти казват, че грешиш ти трябва да отстояваш това свое мнение. Точно както е направил Прометей. Ето с това той е останал жив и до днес. С неговата смелост, с неговата сила, и с това че е отстоявал собствените си виждания, а не е слушал други, не се е оставил да бъде манипулиран. Той е решил да търпи страдания векове наред, отколкото да приеме отправеното му предложение. Ако е направил това, той нямаше да бъде запомнен, но днес хората знаят за него, и винаги той е асоцийран като символ на личните виждания и отстояване на собственото мнение.

Всеки, който е човек трябва да знае това, и да се радва на нещата, които може да стори като такъв. Когато всеки осъзнае, че собствените виждания са най-важни тогава нещата ще се променят до неознаваемост, а ние ще заживеем много по-добре.

9 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. За да можеш да се развиваш като личност,трябва да си самостоятелен.Не може да твърдиш,че си независим,като майка ти може да те смъмри и да не излезеш от вас една седмица 😀 Нормално човек израства след като излезе от семейното гнездо и става самостоятелен.Обаче иде време ,когато трябва да работиш и много често си под големия чехъл на работодателя си и иде подмазването,трябва да си деликатен и да криеш лошите приказки,които мислиш за него.Така и е в брака трябва да има компромиси,не можеш да живееш в един съвършен свят.Вече ако трябва да вземаш позиция за дадени неща ти си решаваш как да действаш и ако гледаш някой пример не значи,че е лош.Вече ако имаш свое собствено мнение и хората са съгласни с тебе можеш да си спокоен,че не грешиш 🙂

 2. Хубави разсъждения! 😉

 3. Благодаря, благодаря 🙂 Ако поне един човек си вземе поука от тях, може би ще съм успял и статията ще бъде значима 🙂

 4. Статията ми хареса определено и съм съгласна с нея. За жалост обаче има много хора, които не търпят някой да изказва собственото си мнение. Изпадала съм в такива ситуации, дето ако кажа нещо, дори и с цел да се защитя и да съм в правото си да го направя, то отсреща се изпада в някаква неоправдана истерия или сърдене, само защото съм посмяла да демонстрирам точно онази идентичност, която ме прави независима и непокорна за нечии чужди идеи.

 5. Браво, трябва да се насърчава изграждането на силен характер и отстояването на принципите и мечтите!

 6. Поздравления! Светът е добър към онези, които знаят какво точно очакват от живота и се стремят усърдно за да го постигнат а онези ,
  които незнаят казват , че не са имали шанс!

 7. Повечето хора не използват предоставените им възможности. По този повод сър Бертран Ръсел пише: „Повечето хора предпочитат да ги застрелят, но не и да мислят със собствената си глава.“

 8. Говориш за йерархична стълба на обществото и тъй нататък, ама казано честно не разбирам. Най-вече не разбирам какъв е смисълът да се стремиш към горни постове и прочие. Въобще не мисля да правя аналогии със стълбата на Смирненски и да обяснявам как се губи душата, това зависи от човека.
  Идеята ми е, че важното е не да се стремиш напред и нагоре в обществото, а напред и нагоре в знанието и душевното богатсво. А то не винаги бива оценено от въпросното общество. Много често се случва тъкмо обратното – хората, които по-късно се оказват адски възвишени духовно гении, въобще не биват оценени, а даже биват грубо отритнати.
  Въобще, всичко е строго, строго индивидуално, защото именно хората се делим на хиляди групи. А ти говориш за това какво е да си човек, нали? (Между другото, тия дни и аз съм на същата вълна…)

  После пък споменаваш за гледната точка и колко е важна. Да, ама за да имаш гледна точка в днешно време, се оказва, че трябва да си тотална опозиция, бунтар някакъв.
  Последният път, когато изразих гледна точка в час, ми писаха петица, щото не съм бил внимавал в разговорите в час. Напротив, внимавах, ама си имах собствено виждане по въпроса. (По психология беше, ако държиш предмета.)
  А преди това няколко души бяхме решили да изкажем гледна точка и още преди да ни е изслушала, класната ни бе убедена, че протестираме и държеше да знае срещу какво. Ние просто споделяхме виждане, никого не мислехме да колим.

  Колкото до уникалността… Осъзнаваш ли какво точно е да си уникален? За да си уникален, трябва да си единствен, съвършено различен, даже не трябва да има тебеподобни.

  Като цяло, много ни се разминават гледните точки май-май. Но както и да е, аз споделям мнение (:

  Доста стойностен блог, между другото.

 9. Благодаря. А различните гледни точки са хубаво нещо, много пъти съм го казвал 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: