Блогърите: продавачи в магазини всичко за левче , или страхотни журналисти

февруари 14, 2009 в 5:52 pm | Публикувано в България | 11 коментара
Етикети: , , , , ,

https://i0.wp.com/th01.deviantart.com/fs6/300W/i/2005/117/d/b/Fly_Agaric__Fly_Hawaii_by_smashmethod.jpg

Някои хора не харесват блоговете и като разберат, че някой техен приятел си е направил блог гледат на това с недоверие. Други пък разглеждат ежедневно уебблогове, като за тях техните автори са едни добри журналисти. Къде е истината? Блогърите са ,, продавачи в магазините всичко за 1 лев ‘’, или пък са ,, страхотни журналисти ‘’

В мрежата вече има хиляди блогове. До преди години техния брой не надвишаваше няколко десетки, и голяма част от първите блогъри в България имат интересни виждания и винаги могат да зарадват читателя си и към днешна дата. В момента положението е точно обратното блогърите са хиляди, а това което може да отсееш като полезно четиво не надвишава броя на пръстите на двете ти ръце.

Много блогъри се опитват да се държат като журналисти. А голяма част от техните читатели мислят, че те наистина са такива. Между журналист и автор в блог обаче разликата е много голяма. Един добър блогър, който има хубав подход при писането и оформянето на статиите си може да накара човек да го помисли за истински журналист. Читателя вярва на всяка дума казана от автора на статията, защото го възприема като човек, който пише публикации по вестници и списания, а на журналистите почти всички хора вярват, макар и те много пъти да не са прави и да не подхождат по най-добрия начин. Добрия блогър може да извърти нещата и да покаже на хората, които го четат, че той е прав или да накара другите да го следват, което разбира се в много от случаите не е вярно. А това е и една от причините за оформяне на общественото мнение. Блогърът трябва да бъде човек, който изказва личната си позиция по дадена тема, докато журналистите не трябва да си личи, че са пристрастни ако са такива. Те трябва да бъдат напълно обективни и да не показват, че подкрепят повече дадена теза от друга в една статия. Ясно е, че блогърите не са журналистите, но това трябва да разберат и самите те, както и техните читатели.

Нека прехвърлим темата на другия полюс. А именно за хората, които мислят че блоговете са ненужни и, че тези лични сайтове приличат на магазините всичко за левче. Много хора, които дори не са чели блог имат изградено мнение по въпроса. За тях каквото и да напишат авторите няма да бъде правилно, интересно и годно за четене. Те много трудно биха се съгласили да четат личния блог на някого. Но мислят че в него не може да се намери нищо интересно. Това обаче не е така, защото в един блог можеш да откриеш много повече неща, от колкото подозираш. Можеш да намериш много хора, които мислят като теб и споделят мнението ти, така разбираш че не си сам и други хора подкрепят вижданията ти. Можеш също така да откриеш друга гледна точка на нещата, като много пъти тя е по-правилна от това което си мислил. Можеш да разбереш какво мислят други хора по даден проблем или тема. Можеш да намериш много приятели.

Трябва да кажа неща и за блоговете като цяло. Те са лични дневници и всеки споделя в тях своите виждания и убеждения, като най-често се защитава с аргументи. Има обаче и блогъри, които изменят много смисъла на този вид сайт. В него те публикуват чужда информация, статии на различни журналисти, които са копирани от интернет сайтове. Това много изкривява истинското лице на блоговете, а много хора които говорят против блогърите и техните сайтове са виждали точно такива, като не са се доближавали до блогове, които са направени и се правят като истински такива.

С една статия е много трудно да се определи към коя група може да се причислят блогърите. Дали като ,, продавачи на стоки от магазин всичко за левче ‘’, или като интернет журналисти. Може би истината е някъде по средата, но най-важното е да има повече качествени блогъри, за да четем повече различни мнения. А и колкото повече истински блогъри има, толкова повече хора ще спечелят нещо от това. Било то виждане на друга гледна точка или пък нови приятели.

11 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Страхотна статия, поздравления! Истината е някъде посредата. Блог пространството може да се погледне като една общност от приятели преди всичко. Повечето блогове са базирани на този принцип: аз чета твоите публикации, ти преглеждаш моите. Нещо такова е.Намираш приятели и симпатизанти, нови и нови …. харесваш блоговете, които твоя приятел чете и т.н. Не може да се отрече, че този тип сайтове станаха много популярни в последно време и набират още по голяма скорост. Така е, защото се правят лесно, поддържат се лесно и може да изкажеш своето мнение и своята гледна точка. Това определя и уникалността на блога!

 2. Това е доста по-дрбре написано от предишното по темата. Стегнато и ясно.

 3. Благодаря. Те не са точно еднакви, но все пак двете статии имат доста общо 🙂

 4. Браво,темата е уникална.
  Интернет се напълни много с безплатна информация и литература.Всеки,който може да пише се юрна да пише за каквото му скимне.Много малко блогове са добре написани.Тези хора,които отделят свободно време и пишат статии заслужава повече от една популярност.Те не печелят пари или ако да,то не са много.Мисля,че трябва да се подпомагат тези хора,те се трудят,те правят един вид изкуство,а хората на вън плащат много за това.И другия проблем на блогърите е че много често им крадат статиите.Трябва да има някакъв контрол,защото блогърите заслужават повече.

 5. Добро, задълбочено усещане за реалността!
  Позволявам си да допълня още нещо по отношение на блоговете – те създават истинската неподправена историческа атмосфера на момента. Именно с описание на всекидневието на хората и това което ги вълнува лично сега.
  Когато разказах как се информираха хората за събитията преди 66-7 години беше интересно за читателите ми, но ако тогава в нещо публично достъпно бях написал „днес ни запечатаха радиоапарата с червен восък” на никого нямаше да направи впечатление…

 6. Статията определено ми хареса, мисля, че на много хора ще даде добра представа какво е блогър и какво е блог.
  Поздрави

 7. Не е задължително всеки блогър да изпълнява ролята на журналист. Аз например разглеждам ролята си като образователна 🙂

 8. „Добрия“, „блогър“? Мисля, че сте изгубили предназначението на тоя уеб формат за публикуване. Това е online journal в който хората могат да споделят личните си мисли. Няма такова нещо като „блогър“. Ако публикуването в блог-а ти е станало самоцел за теб то това вече не е блог а просто ексхибиционизъм.

 9. Браво за статията. Да спомена само онази малка част от блогърите, които са истински журналисти, като например Иван Бедров или Иво Инджев. Благодарение на тях част от останалите блогъри, които се опитват да пишат политически анализи се стараят повече.
  Успех:)

 10. Блоговете са начин да опознаеш някого. Хората публикуват размислите си, говорят за чувствата си, за темите, които ги вълнуват, изразяват позиции. Много по-добре е да прочетеш нечий блог, отколкото, да речем, да видиш негова снимка 🙂

 11. В деня, когато интернет сътвори блогера, Той го направи по свое подобие;създаде ги реални и измислени, благослови ги, и наименува ги Блог, в деня когато бяха създадени.
  Блога живее колкото му е писано, и се народиха неговите синове по свое подобие по своя образ и наименува го Интернет Блогобщество.
  А откак се роди заживяха свой живот различно от това на Адама станаха паралелни в света и се умножиха със синове и дъщери.
  А всичките дни на Адама колкото живя свършиха.И умря.
  А остана сървъра и неговите отрочета.- По Книга на Енох.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: