България е загубена… а може би не?

февруари 9, 2009 в 2:44 pm | Публикувано в България | 9 коментара
Етикети: , , , , , , , , , , ,

https://i0.wp.com/www.kehoeducation.com/images/stories/deca.jpgМного хора казват, че бъдещето на страната ни няма да бъде цветно. Аз доста често пиша за България и за проблемите в нея, като не спестявам нищо, но никога не съм казвал, че държавата, в която живеем е загубена. Когато това мислене на хората се промени, тогава и бъдещето на България със сигурност няма да бъде толкова лошо, колкото мислят много от нас.

Реших да напиша тази статия след като прочетох една тема от форума на priziv.org. Много ми хареса коментара и мисленето на Венко Димитров, който е и администратор в този сайт.

Не знам защо толкова много хора, мислят че България няма никакво бъдеще. Как може да мислим по този начин за страната, в която живеем. Ако ние самите не вярваме, че може държавата ни да се оправи, то наистина сме загубени. Трябва ние – хората да разберем, че всичко зависи от нас, и ако сме единни в решеването на проблемите, то ще четем по-малко статии в блогове и вестници, които казват, че бъдещето на България е тъмно и мрачно, осеяно с още повече проблеми дори и от сега.

Най-вече това мнение на хората се базира върху чутото, прочетенето и казаното. Голямо влияние върху човек оказват вестниците и телевизията. Те искат да ни внушат, че каквото и да правим България няма да може да се оправи, а точно обратното – ще върви все на долу и ще се превърне в утайка на Европейския съюз. Репортажите за децата на България карат човек да си помисли, че наистина сме загубени. В тези репортажи обаче най-често е показано само едното лице на българските младежи, и то по-лошото. Медиите съсредоточават нашето внимание върху децата, които имат по-малко амбиции, и които не показват по никакъв начин, че им пука за България, като потъкват и малкото и останали достойнства.

Защо обаче телевизията се спира само на тази част от младежите? Защо не е показана и по-хубавата страна на децата. Все по-малко стават репортажите, в които се говори нещо добро, свързано с децата на България. Набляга се на по-лошото, вместо да бъдат показани интервюта и видеоклипове на по-амбициозната част от обществото. В никакъв случай тази по-добра страна не е по-малобройна от другата, която можем да видим почти всеки ден в новините. Има много интелигентни младежи, за които обаче почти нищо не се споменава по вестници и телевизия.

Българите мислят че единствените деца са тези, за които слушат по новините, но много от нас са си изградили нереална представа, защото вярват на всичко чуто и прочетено. Наистина ли в България няма свестни деца? Има, и то са много, но за тях никой не се сеща. Репортерите и журналистите предпочитат да наблягат на лошото, защото така им е по-лесно. Да опишеш нещо хубаво е много по-трудно отколкото да наблъскаш няколко изречения, които оплюват българската младеж.

Когато човек разбере, че в България не всички деца са такива, каквито ни внушава медията, тогава ще разбере че и нашето бъдеще няма да бъде чак толкова лошо.

9 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. БРАВО, момче! Само така!!!

 2. Браво, наистина …! Съгласна съм напълно, че в България има свестни млади хора, които имат изключително голям потенциал и възможности да постигнат всичко. НО, тази част от обществото остава забравена и задушена от лошата й страна. Какво е съотношението между тези интелигентни млади хора, които имат мечти, надежди и възможност да ги направят реалност, и онези, на които не им пука дали ще има утре, които не се интересуват от образованието и бъдещето си? Въпреки че познавам много талантливи, добри, свестни млади хора, виждам как останалите, тези които са показвани чрез медиите, как те са по-голямата, доминиращата част. И точно те, бавно и сигурно поглъщат предишните. Иска ми се да вярвам, че медиите показват тази страна на обществото, за да подтикнат към промяна…Макар че ми е много трудно…

 3. АЗ несъм този който ще дам мъдрост

  но от опит знам че четвъртата ВЛАСТ е под. диктовка
  на маниполирани чиновници от все „БИЗНЕСМЕНИ“ .- олигарси
  който си мисят че като ни направят финансови РОБИ …!
  ще могат вечно да на ползват като пушено месо с корсеннванти.

 4. Здравейте,
  абсолютно съм съгласен със статията,
  обаче аз искам малко да доразвия темата.
  Започвате със това дали БГ ще я бъде или не в контекста за подрастващото поколение.
  Аз не съм съгласен, че БГ ще я бъде, докато няма и не започнат ефективни стачки и не се изметат лицата от правителството, парламента, народното събрание и т.н. Една Гърция се подпали цялата….хората там имат самосъзнание. Трябва и ние такива стачки да направим, та да почнат да се страхуват „недостижимите“ и да се махнат или да почнат да мислят за народа, а не само за себе си. Ние Българите сме потънали в една летаргия и докато не излезнем от нея, Нас и БГ няма да я бъде. Едва след това добрата част от подрастващото поколение ще има поле на изява и ще се пише за тях, а лошата част ще започне да става добра и процентът на лошите ще е по-малък.
  Но това трябва да стане сега, а не след 5, 10 или 20 години.
  Това е моето мнение…бих могъл и още да говоря (пиша), да доразвивам и аргументирам, но ще стане много, пък и нямам време, но статията ми хареса и реших да пиша и аз.
  ПС! Колкото до медиите (всякакви), то някой беше казал, че лошата новина е най-добрата новина, така че не се учудвайте, че постоянно се пишат гадости.

 5. Нека да изградим образа на българския ученик и студент,ама не каквито са в момента ами как трябва да изглеждат.
  Мисля че като определим ценностите,които трябва да почитаме и които си заслужават да се почитат,може би тогава може да се рекламира и да премахнем всичко нежелано.
  Казвам само едно за да дам и на другите да дадат своя коментар.
  1.Почитай родителите си,защото те са те гледали и направили човек,който си в момента.

 6. България е малка! Единствения шанс да я бъде, е ако политици и общество обединят усилията си в изтъкването на нейните богатства и красота! Така от последно място можем да станем за пример! Преди да запушим дупките, каквото и да наливаме -оптимизъм или песимизъм все тая! Ако погледнем в историята ще видим, че може би това ни е съдбата, но от гледна точка на световните събития, може да се окажем обетована земя! ще поживеем и ще видим!

 7. Първо искам да те поздравя за статията и след което да изразя и моето мнение по темата.Проблема,според мен първоначално е в хората.. Защото незнам дали сте забелязали,обаче от българина по-черноглед няма.. В последния век,(в които някои от нас израстват,други застъпиха) непрестанно се рушат морали и ценности..Прословутото „българско гостоприемство“ се превърна,в „дай пари и ще ти лижа задника“(с извинение).. Естествено това е причинено от „страхотната“ Българска управа,която не подпомага УМОВЕТЕ на България,не инвестира в университетите и училищата,не дава на Българското дете да се развие.Не е лъжа,че българите сме едни от най-умните хора(има хиляди примери),но когато заради положението в което ни поставят управниците,младите хора бягат навън,за да бъдат оценени,или поне за да изкарат повече пари.На Правителството не му трябват умни хора,трябват му овце,които да командва… А песимистичното „България никога няма да се оправи“ е защото почти никой,нищо не прави.Бъдещето е в нашите ръце,трябва само да повярваме че можем да го променим.

 8. Има един и само един начин на положителна промяна – коренното преустройство на обществото! Или казано вократце – революция!!!
  А революция може да има само когато се води организирана борба!
  За да се организира тази борба на всеки трябва да е ясно какви са истинските причиени за бедственото ни положение и тези причини да се атакуват и отстранят. Но преди това трябва да знаем кой има интерес да мисли като нас и кой напротив – против нас.
  Вярно е, че управляващите, следвайки своите алчни амбиции, са на практика наши врагове, но не трябва да забравяме, че зад тях стоят много по-крупни, вече от международен мащаб, интереси. Българските управляващи и многото, уж опозиционни партии, служат преди всичко на тези интереси. Това са интересите на едрите американски монополи да владеят и експлоатират българския пазар и българската промишленост. За да са сигурни, че ще запазят марионетният характер на управляващите у нас, те са създали цяла пасмина опозиционни партии, спонсорирани и насърчавани от тях. Така на нас не ни остава нищо друго освен да си изберем кой ще ни предава и продава през следващият президентски, депутатски, кметски и т.н. изборен мандат. Възможността им като управляващи, да се понаграбят по време на своят мандат, е истинският стимул в предизборната и междупартийната борба на тези партии.
  Изпълнявайки задачите на своите господари те стават фактически врагове на България!
  Необходимо условие България да бъде зависима е частната собственост върху средствата за производство. Това обуславя т.н. пазарна икономика – капитализмът. Едно от неизбежните явления при капитализмът е корупцията – сиреч пазарът на незаконни услуги от страна на всяка администрация. Това показва, че корупцията е неизбежен придатък на капитализма и да се премахне тя маже само след като премахнем и самият капитализъм!
  Най-голям интерес за борба против капитализма имат наемните му роби – работниците! Да се организират и поведат те – ето я главната задача на прогресивните сили у нас! Тези прогресивни сили са както самите работници така и всички които милеят за България повече отколкото за егоистичните си подбуди.
  Веднага трябва да добавя, че един от методите на управляващите и техните господари да предотвратят тази работническа организираност е генерирането по всякакъв начин на етническа, расова, верска т.н. омраза между хората. Това не е нищо повече от старата максима: Разделяй и владей!
  В този смисъл всеки който създава и разпабва такава омраза между хората е враг на прогреса и на България!
  Великобългарският шовинизъм и ма същата цел!

 9. Много добре казано 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: