Не искате турски тоалетни? Не трябва ли да се защитите?

февруари 8, 2009 в 6:47 pm | Публикувано в България, Политика | 27 коментара
Етикети: , , , , , , , ,

https://i0.wp.com/architecture.myninjaplease.com/wp-content/uploads/2007/10/toilet_house-2.jpg

И аз ще говоря за ,, скандалните турски тоалетни “.На този етап инсталацията на турска тоалетна не е най-лошото, което можеше да бъде представено. С много неща в България съм писал, че не съм съгласен. С други неща, за които хората говорят с ненавист пък аз изказвам положително мнение. Много нашумя в последно време инсталацията, с която е представена страната ни, а именно турската тоалетна, за това трябва и аз да кажа нещичко.

Според мен на една такава изложба можеше да бъдем представени далеч по-грубо. По-добре ли ще ше да бъде, ако бяха направили нещо, което да крещи на хората ,, студенти умират, а нищо не се променя “, ,, ежедневни пътни катастрофи – виновниците не се намират“ и други подобни, с които можем да характеризираме България в последните години. Всички сме прекалено възмутени от тази инсталация, и казваме махнете я, това не е България, не е редно така да бъдем представени. Въпроса ми е как е нормално да бъде представена България? Не мислите ли че дори положението е смекчено. Можехме да бъдем показани в много по-лоша светлина и грешка нямаше да има. Тази инсталация трябва да помогне на българите да се замислят над въпроса ,, Наистина ли страната ни е един турски кенеф? “ Като искаме нещо различно какво трябва да бъде то? По-добре ли ще ше да бъде да ни покажат в светлина, в която не сме? По-добре ли щеше да бъде, ако беше направена една страхотна инсталация, която хората, които гледат изложбата да си кажат ето това е държава. А като дойдат да посетят България да видят, че положението е далеч по-различно.

Обидата я има! Признавам! Духовно сме обидени от тази турска тоалетна, но трябва да го превъзмогнем по-лесно. За това трябва всички заедно да положим усилия, за да оправим проблемите в нашата страна, а не само да парадираме за някакъв измислен елит.

27 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. За съжаление България се превърна в едно нощно гърне на управляващите. Остана ли нещо, което да не са оплескали…

 2. Хм….ами според мен има 2 главни неща в тая изложба….
  1-во – Няма лоша реклама! Самия факт, че толкова време говорим за въпросната изложба, означава, че си е свършила работата маркетинговата стратегия и че страната ни е забелязана по един или друг начин като членка на Европа….Направили са ни реклама, но анти..
  Разбира се, и другите страни членки не бяха представени блестящо, но има разлика между това да те представят като футбулно игрище например ( Италия беше такова) и тоалетна нали??!

  2-ро според скромните ми претенции, че имам някаква представа от изкуство, тоя( да, няма да го нарека по друг начин ,защото не мисля, че заслужава) си изкарва добри пари присмивайки се на всички…
  Пък някои наши сънародници роптаят че били махнали неговото “ изкуство“ …срам ме е от такива сънародници….чак и подписки събираха….Ми що не вземем да си направим визитка на страната с картината на Салвадор Дали “ Българско дете яде плъх“ …..Не разбирам как може някой да е против собствената си страна…

 3. Е според теб като я има обидата, да вземем направо да преклоним глава и да се оставим да ни правят на маймуни а??
  Просто за да продължим…Хм…

 4. Не сме против страната, а просто против хората, които мислят че тя е елит. Защото държавата ни има много минуси, които обаче може да се превърнат в плюсове, ако хората сами се организират. След години на подобна изложба може да гледаме не турска тоалетна, а красива сграда или нещо вдъхновяващо, но трябва ние да направим промяната 🙂

 5. ,,да вземем направо да преклоним глава и да се оставим да ни правят на маймуни“

  Казвам точно обратното, че трябва сами да се организираме и да сътворим промяната. Не съм ли прав? 🙂

 6. ,, За това трябва всички заедно да положим усилия, за да оправим проблемите в нашата страна, а не само да парадираме за някакъв измислен елит. “

  Повече действия, по-малко приказки 🙂

 7. Мдам, прав си …:)
  Само дето не виждам кой знае какво да се прави в тая насока….все стигаме до политиците не правят нищо, а никой не се пита “ А аз какво направих за тая държава?“………Но това е друга тема вече…

 8. Хайде сега,трябва да си измием ръцете нещо и да кажем , че тоалетната е турска.Тоалетната си е тоалетна бе хора, каквато и да е тя!
  По-ли хубаво щеше да бъде показано : Български депутати в костюми , изобразени как бъркат („крадат „) от джоба на „простолюдните“българи.
  И така да беше, не е лъжа.Това ни е държавата!

 9. Ами вместо да се обиждаме, по-добре да се замислим защо Европа гледа на България като на турска тоалетна, и защо точно на турска тоалетна и да вземем да се стягаме и да се оправяме, а не да чакаме само някой да ни съжали и да ни поласкае.

 10. оставам с впечатление, че повечето останали в родината полубългари са странен микс от курваляк, идиоти и странна разновидност на дебили (ясно е кой и каква паплач е минала през земите ни, а е и световно известно колко „гостоприемни“ са българските жени/само пример- извора на белоногата…..чакала горката цял живот да дойдат саждите, та да си подмие вмирисаната../) Та вие, които се опитвате да се сложите отново на някой , който ви подава от време – на време да му оближете кокалчето политик , като ни убеждавате, че с тази простотия с мангалския кенеф не трябвло да се засягаме???!!!! , а да се замислим…..как да сме се представили по- добре….и че виждате ли това не било толкоз лошо!!??!! що не вземете да си поизплакнете миризливата лайняна и осрана с турски говна устица , че смърдите… Да смърдите и не се учудвайте , че все още има хора , които забелязват че царя е гол…. и устиците ви миришат! Подлоги… А нация , която вместо тоалетна хартия ползва ръце за да позабърше отпадъчния биологичен материал от задника си в 21 век(имам пред вид уважавната ни съседка турция/правилно си забелязал, с малка буква е;)/) и след това яде , здрависва се и т.н с тези ръце, включително пипа и българските жени , за мен е просто едно празно петно с име на атласа…

 11. АМИ ПРИМЕРНО – ПАРЛАМЕНТА ЕДНА ГОЛЯМА СВИНЕФЕРМА ВЪТРЕ С УГОЕНИ МАРКОВИ ПРАСЕТА.

 12. Мисля, че изложбата имаше за цел да провокира не само нас, но и цяла Европа. Да накара всички да се замислим как живеем, къде живеем и защо позволяваме да живеем така. Не си мислете, че само нашите управляващи са смешници. И в другите стани не е по-различно. Но ние сме си комплексари от много векове насам и затова така реагирахме, като ощипана мома. Да, Италия е показана като футболно игрище, но играчите правят недвусмислени движения на това игрище, ами германците с пречупения кръст, и т.н. Просто всяка страна беше показана без лъскавата и парфюмирана опаковка, с която иска всеки да я види, а под опаковката е това, което художника представи. Да, обидно е, но признайте си че от Турското робство насам нещата не са се променили при нас. Огледайте се, когато чакате автобуса, преди да се качите в колата, когато излезете от входа, харесва ли ви това, което ви заобикаля. А лицата на хората, дагледайте се в едно-две, всички са жърти, сиви, намусени и мрачни. Може би вашето също. Харесва ли ви? На мен не. Но една птичка пролет не прави, нали? И понеже ние си сумтим тихичко и помежду си, затова и нищо не се променя. Не се знае следващия път как ще изглеждаме в очите на Европа…

 13. Не ви разбирам! Какво имате против изложбата? Колкото и да не ви харесва, България е единствената държава с клекала в тоалетните! А какво ще кажете за хилядите нужници някъде в дворовете, повечето дори нямат и септична яма, за канализация да не говорим…в 21 век…тъпо, да не кажа трагично…и никой не ни е виновен…такива сме си повечето българи, нали ние си избираме управляващите…
  С други думи: Прост народ – слаба държава!
  P.S. А художничката е много права…

 14. Виж какво, Яворе, ако си наистина на 15 години, значи имаш още доста да учиш. И едно от най-важните неща, които трябва да научиш, това е да имаш достойнство и да го защитаваш.Сигурен съм, че ти самият не обичаш подлизурковците и мекотелите, които днес са ти приятели, а утре ще ти забият нож в гърба.Така, че възмущението е напълно адекватна реакция.това не е нито реклама, нито антиреклама.Това си е точно една обида. И аз, ако кажа на един от писалите по-горе /за рекламата и анти рекламата/, че е анти умен, това ще означава, че е абсолютен глупак, само че той с неговото криворазбрано чувство за достойнство, няма да ме разбере и даже може и да се засмее, вместо да се обиди.
  За съжаление дотам сме я докарали и затъваме още надолу.Затова сме и в това положение – заради такива, които се гордеят с антирекламата.Точно такива ни управляват.

 15. Защо стремежът на един далавераджия да обиди всички на всяка цена и да инкасира възможно най-добре скандала трябва да се приема за изкуство? Не знам дали имате връзка с Чехия, но там тече друг скандал. Че въпросният „творец“ е получил финансиране за проект, в който участват много чешки автори. Вместо това той прибрал паричките и осъществил собствения си замисъл. Самите чехи са смутени от обидите, които техния сънародник е отправил към всички европейски народи.
  Татяна ама големи глупости изписа. Значи според теб Германия си е фашистка страна, Италия – страна на чикиджиите, а ти самата – рая на Турската империя. Малееее, и ако това го мислиш сериозно…. баси и цирка.

 16. Абсолютно съм съгласен!

  „Е според теб като я има обидата, да вземем направо да преклоним глава и да се оставим да ни правят на маймуни а??
  Просто за да продължим…Хм…

  Коментар от kill_bill — февруари 8, 2009 #“

  Трябваше да има доста по-остра реакция.Според мен държавата трябваше да заведе дело срещу автора и да го накара публично да се извини и оскубе здраво, защото такива разбират само от бъркане в джоба.

 17. Който от вас не е ползвал тоалетна с клекала пръв да хвърли камък към автора на изложбата.

 18. Макетът на Германия е не по-малко обиден от макета за България. В Германия все още всички хора са страхотно чувствителни на тема „Втора Световна Война“ и дори младежи на по 15-16 години се чувстват страхотно виновни за стореното от Хитлер, а както сами се досещате хората родени след 1945 реално нямат абсолютно никаква вина за ВСВ, лагери и т.н.,а тук още в основното училище 4-5 клас почват да им пълнят главите с историята, колко са лоши и виновни пред целия свят германците и как трябва да продължават да плащат на горкичките евреи с огромна част от данъците си (особено в Щатите). Така че предполагам, може да си представите за каква обида става въпрос при представянето на страната им със свастика.. и точно това е имал предвид авторът, че предрасъдъците относно страните би трябвало да не съществуват в ЕС, би трябвало всички да сме заедно-европеици. А за представянето на страната ни, може би трябва да се замислим как в цяла Европа гледат на България (въпреки че представянето като тоалетна е наистина доста абстрактно и не попадащо в целта,идеята за свинефермата по горе не беше хич лоша:)) …тук, на Запад, се чуват единствено негативни неща за България и мога да ви убедя, че е малко трудно да изпита гордост човек, споделяйки че родната му страна е България, мен самата ме обхващат доста смесени чувства, защото тук България=наркотици,мафия,некадърно управление,корупция…е,вярно, че сме били имали хубава природа, но както са започнали да застрояват всичко, едва ли някои скоро ще пожелае да почива в България (последното беше цитат)…така че сами си помислете..а между впрочем, турски кенефи има и във Франция,Париж, дори и в изискани заведения, не съм била,разказвали са ми , и то не българи, така че явно в макета не става въпрос буквално за канализационната система…

 19. offbg задължително беше да обиждаш и да използваш груби думи нали…
  Бро : Да на 15 съм 🙂

 20. А и сам казах, че има обида, но трябва да превъзмогнем по-бързо и по-лесно случилото се 🙂

 21. Нещата в живота никога не са само черни или само бели.
  В случая ще се опитам да погледна диалектически на ситуацията.
  Преди това само едно уточнение- „турска тоалетна“ е преведена, тъй като думата кенеф не са успяли, иначе си е просто „Кенеф“.

  Но по темата- нима България не е мястото, където ще подушиш,че си дошъл от смърдящите от километър кенефи? Понеже се намесва Турция – в сносните магазини или заведения в Турция такива септични ями като българските кенефи няма да видите. Затова една такава провокация би могла да бъде полезна за нас, ако си извадим съответните поуки и пристъпим към адекватна промяна.

  От друга страна, на някого там на Запад, в „белите“ държави, където 90 процента от гражданите нямат собсвени жилища и непрекъснато ни засипват от новините с педофилски скандали, им дай да очернят българите и тези, които не са като тях.
  За мен е аналогично с отношението към негри и индианци по време на колонизаторските имперески политики (нека някой да ме обори, че и сега не става дума за империализъм и колонизации), че те са по-ниска категория хора, затова е оправдано да бъдат експлоатирани оп какъв ли не начин, а земите им заграбвани.
  Някак е подозрително, когато това се случва в сградата на институция, а авторът прибира солидна сума пари(дали официално или под масата -няма никакво значение). Да беше просто в някаква галерия-
  иде ми дойде ми – чудо голямо.
  А този Черни прави впечатление за пълен кук, ако погледнете другите му творби- проект за мастурбиращ гигант върху фасадата на Пражката опера, фигури пикаещи върху картата на Чехия, аквариум с „трупа“ на удавен садам Хюсеин, непозволеното боядисване в розово на Съветския танк в Прага, символ на антифашистката победа(за което е глобен) и което той разбира като борба с комунизма. Всъщност този тип Черни, може би ен е толкова луд, на аккъвто се прави. Човек, който намира спонсори за „товрбите“ си като Сорос, прибира солидин суми от тях и тръби наляво и надясно, че миисята му е да се „изкорени всичко комунистическо“ е най-малкото подозрителен.

 22. Венко, прав си. Не само България е обидена, а и другите страни, които са представени… но някак си ние го приемаме най-сериозно, а и така трябва, защото това е сериозна душевна обида, но някои хора преиграват прекалено много, вместо да помислят как може да преодолеем проблемите в страната ни 🙂

 23. вж. Операция Слава

 24. Да, гледах я. Преди възхвалата на Тодор Александров и Ванчо Михайлов, които много хора считат за главорези, а особено втория за отявлен фашист ( Като убеден антикомунист, по време на Втората световна война, Михайлов осъществява контакт с райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер и получава съгласие за създаването на батальони от активисти на ВМРО под немско командване. Общата численост на тези части, чиято цел е трябвало да бъде борба с гръцките партизани, се е предвиждало да е между 5000 и 8000 души. Те е трябвало да бъдат разположени в триъгълника Солун – Костур/Лерин – Лариса . От началото на март 1944 започнало формирането на такива Вафен-СС роти (по-късно батальони) в Костурско, Леринско и Воденско.)
  проф. Пантев говореше колко прекрасно и съзидателно нещо е войната.

 25. Защо сме обидени, когато всеки е наясно каква е ситуацията в България. Тоалетните ли са ни чисти, улиците ли, пространството пред балкона ли?
  Съда и прокуратурата се е превърнало място за изкупуване на индулгенции. Къде изчезна бюджетния излишък? Моля да ми отговорят обидените патриоти. Да бяхте попитали парламента и аз ще застана до Вас.Защо не можем да усвоим еврофондовете? Зашото душата ни е производна на храносмилането. Ако сте забелязали уважаеми патриоти все някой ни е виновен, по възможност от малцинставата, че по безопасно и безотговорно. Истината е , че сами сме си виновни. Как щяхте да реагирате ако бяха ни изобразили като: „крадци от долното течение на Дунав“ ( изказване на Бисмарк за българите.)
  Всичко останало е душевна пол….ия.

 26. […] искате турски тоал?не трябва ли да се защитите? – 1355 прочита Статия от този месец. Изненадващо се […]

 27. Абе хора, какво сте взели да се обиждате? Идеята на изложбата беше да се представят ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ за отделните страни, а не техни портрети!!! Кога ще започнете сами да се интересувате за нещата, а не сляпо с отворена уста да вярвате каквото ви кажат по телевизията!
  Правилно са си го казали хората „Гузен негонен бяга“…
  И в крайна сметка в останалата част от Европа хората ни се дивят не на „портрета с тоалетната“, а на неадекватната реакция 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: