Антисоциалното в една социална мрежа

февруари 7, 2009 в 9:25 pm | Публикувано в Uncategorized | 6 коментара
Етикети: , , , , , , , , ,

https://i0.wp.com/matt.west.co.tt/images/antisocial.png

В последно време се навъдиха доста социални мрежи. Благодарение на тях човек се информира и научава повече неща за случващото се по света, както и намира много нови приятели, но замисляме ли се че една социална мрежа може много лесно да ни превърне в антисоциални личности.

Напоследък много се говори за социалната мрежа фейсбук. Приятели ми обясняват колко е хубава. По новините я хвалят, често блогъри коментират фейсбук и преимуществата на този сайт. Заради цялото това говорене около тази мрежа най-накрая реших и аз да се регистрирам, за да видя за какво иде реч. На пръв поглед ми изглежда един обикновен сайт, с необикновено голяма посещаемост и много регистрирани потребители. Постоянно може с някой да си говориш, а ако си онлайн винаги ще има какво да правиш и да си намериш някаква занимавка. Благодарение на фейсбук ние научаваме много неща, които не сме знаели. За секунди намираме информация за нещо, за което сме се чудили цял ден. Можем да комуникираме удобно с наши роднини, близки, приятели и колеги. Това са все страхотни неща, които ни предоставя социалната мрежа. За съжаление обаче има и един огромен минус. Всеки човек може много лесно да се зариби по този вид сайтове и да започне да прекарва по 12-13 часа онлайн. Много от потребителите на фейсбук търсят постоянно нови контакти и нови приятели от цял свят, но не е ли по-добре човек да обръща по-голямо внимание на своите истински приятели, отколкото на интернет познати. Всеки може да намери много хора в този сайт, но в крайна сметка накрая се оказва, че познаваме едва 10-15 % от всички, които сме добавили. Няма нищо лошо в това да създаваме нови приятелства, но трябва да бъдем внимателни, защото току виж те са изместили нашите най-добри приятели.

Човек може да се зариби по всякакъв вид сайтове, но ми се струва че тези социални мрежи предизвикват най-много интерес и най-много хора ги използват, било то като средство за информация или като платформа за комуникиране между приятели, познати и близки. Трябва да бъдем внимантелни и да не прекрачваме тънката граница между забавлението, информирането и готините чатове, с вманиячаването по този вид социални мрежи. Да не забравяме, че много лесно можем да се превърнем в антисоциална личност.

Стана късно и аз може би ще лягам. Утре ще коригирам статията за грешки, ако намеря, а през това време вие свободно може да изразите мнението си по темата антисоциалното в една социална мрежа.

6 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Имам рег в facebook, но го ползвам изключително рядко. Няма да крия, че според мен сайтът си има доста недостатъци. Лоша система за разглеждане на профилите (трябва да искаш „приятелство“ от някого, за да видиш дори интересите му), множество глупави куизове, апликации и игри, за които искаш или не получаваш покани от наивните си приятели, а го има и моментът със зарибяването до степен на пристрастяване. Ще дам няколко примера:

  1. Влизам в рега си след двудневно отсъствие и ме чакат 40 и няколко покани, от които САМО 2 за приятелство. Другите бяха от рода на „Присъедини се към Мафията ми“ (игра някаква), „Кой филмов злодей си“ (куиз) и т.н. Пълна гавра.
  2. Имам поне 10-ина „приятели“, с които дори не съм си писал. Просто или аз съм искал да видя нещо повече за тях, или те – нещо повече за мен из профила ми.
  3. Една позната по цял ден виси в facebook и не за да си пише с някого, а за да се занимава с отглеждането на някакво животинче. Отново гавра.

  И за да обобщя: няма нищо лошо в сайтове като facebook и myspace, просто създателите им трябва да взимат правилните решения относно развитието на продукта, за да не води до пристрастяване, да е полезен и изчистен що се отнася до спам и безсмислени приложения.

 2. Нали от това печелят,да зарибяват хората с всякакви видове простотии.Няма да крия,че и аз съм пристрастен към интернет,като цяло,но не „кисна“ по цял ден на компютъра,за да играя или да си губя времето в интернет с такива неща.
  Внимавайте по-колко време прекарвате в интернет,за да не станете жертва на новата наркомания!!!

 3. Всяко чудо за три дни.

 4. Да, но дните във фейсбук са дълги 😀 , и докато нещо друго не стане модерно в интернет хората ще продължават да използват тази социална мрежа по 9-10 часа на ден.

 5. […] Преглеждайки днес svejo.net тази сутрин попаднах на публикацията на arrowsss – Антисоциалното в една социална мрежа. […]

 6. Съгласен съм че сега тази мрежа е на върха.
  Наистина трябва да се отделя повече време на истинските приятели.
  И накрая това чудо фейсбук със сигурност ще трае поне още няколко месеца!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: