Учителите заслужават уважение! А получават ли го?

февруари 5, 2009 в 12:20 pm | Публикувано в България, Образование | 10 коментара
Етикети: , , , , , , , ,

//bgfactor.org/img/lead/2008/06/15529.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.( снимка BgFactor.org ) Да! Естествено, че учителите заслужават уважение, но не го получават и не знам кога ще се случи това нещо. Аз съм ученик и виждам как се държат други като мен с някои учители. 15-годишно момиче да псува госпожата си определено не е нормално. Не е нормално дете да заплашва учител. Не е нормално да се отнасяш толкова пренебрежително към човек, който се опитва да те научи и ограмоти.

В днешно време учителите търпят какви ли не неща. Те са нагрубявани, обиждани и ненавиждани от голяма част от своите ученици. Не знам на какво се дължи това. Дали някои деца имат по-високо самочувствие и за това се държат по този начин, дали избиват комплекси или просто се забавляват. Учителите не заслужават това.

Според вас нормално ли е ученик да заплашва учител ( с баща си )? Много ще кажат не е нормално, а и децата не го правят. Това обаче не е така. Попаднах на една тема във форума на priziv.org, в която прочетох следното :

,,Извинявам се,но съм млад учител.Имам големи проблеми с един от учениците.Държи се нагло в часовете ми и при опит да говоря с баща му ударих на камък. Баща му започна да ме заплашва да спра да се заяждам с детето му,защото него всички го познавали и можело да сложи край на кариерата ми. МОЛЯ ВИ ,НУЖДАЯ СЕ СПЕШНО ЗА ОТГОВОР НА ПРАВАТА СИ. ИМАМ ЛИ ПОНЕ ПРАВО АКО УЧЕНИКЪТ ПРОДЪЛЖИ ДА ПОСЕЩАВА УЧИЛИЩЕ ДА СЕ ОТКАЖА ОТ НЕГО,ДА ГО ОСТАВЯ БЕЗ ОЦЕНКА И ТОЙ ДА СИ ТЪРСИ НАЧИН ЗА ИНДИВИДУАЛНО ОЦЕНЯВАНЕ,КОЕТО ДА НЯМА НИЩО ОБЩО С МЕНЕ. МОЛЯ ВИ ДАЙТЕ МИ НЯКАКЪВ ОТГОВОР. “

Как може да има такива хора. Как може да ходиш на училище само за да напсуваш госпожата си и за да се държиш нагло. Жалко е, че много от децата се държат точно по този начин, а ако не то те подстрекават, този който е започнал скандала, а след часовете му обесняват колко му се възхищават докато пушат по някоя цигара и изпият 2-3 бири. Понякога се чудя как учителите издържат на цялото това напрежение.

>> Получават нищожни заплати
>> Работят много, а възнагражденията са минимални
>> Обиждани са ежедневно
>> Много често работят в лоши условия

Истина е,че има и учители, които просто са не достатъчно квалифицирани, но те са значително по-малко от тези, които могат да ти помогнат. Надявам се да почнат учениците да се отнасят с по-голямо уважение към своите учители. Така и двете страни ще бъдат в по-добри отношения, а и проблемите ще бъдат значително по-малко.

Реклама

10 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Във всички развити страни учителската професия е уважавана. А тук те ядат консерви.

 2. Така е, но все пак имам някакви надежда, че положението ще се оправи 🙂

 3. някои заслужават уважение, други – уволнение.

  когато се въведат повсеместно задължителни тестове, независимо оценявани, също и задължителни матури, тогава ще се види кои учители са добри и трябва да вземат големи заплати и да бъдат уважавани и кои трябва да си търсят работа в макдоналдс

 4. Да, прав си. Има и такива, които трябва да бъдат уважавани, но има и други, за които ти спомена. Така и завърших статията, но в анкетата забравих да сложа такъв отговор.

 5. Да, и аз мисля като longanlon — нещо повече, вероятно лошото отношение към учителите е започнало именно от лошите представители на учителското съсловие, които предполагам не са толкова много, но достатъчно, за да сринат авторитета на призваните за тази професия. Има и още един момент – много глупави хора и техните деца не мислят, че е необходимо да се образоват, смятат, че и без образование ще се подвизават добре в живота, каквито са многобройните примери в посредствената ни заобикаляща среда.

 6. Абсолютно съгласие от моя страна !

 7. Щом е учител – трябва да бъде уважаван от учениците. Дори да е пълен кретен. Ученикът трябва да има респект от учителя, дори когато той е лош, слаб и т.н. На други хора е работата да уволняват учителите и да контролират качеството им – учениците не трябва да имат право на подобно оценяване.

 8. […] посочи още, че адвокатите и учителите също са подложени на сериозен стрес заради общуването […]

 9. […] посочи още, че адвокатите и учителите също са подложени на сериозен стрес заради общуването […]

 10. Уважението към учителите идва от семейството! Ако един родител не е научил на уважение детето си към учителите,бабите ,дядовците и към самите тях , значи не си е свършил работата като родител.Свидетел съм на точно такива случаи.Детето не зачита авторитети. Как учителят ще го накара да го уважават?!!! Не забравяйте ,че учителят обучава,а родителят възпитава . Учителят не е звероукротител! В къщи не могат да се справят с едно дете ,а изискват от учителя да се справи с над 20 .През лятната ваканция баби и дядовци са ме питали:“Няма ли да започвате вече учебната година,че не можем повече да го търпим?“ За какво говори това? Замислете се и сами си отговорете!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: