Не трябва да се отказваме толкова лесно от България

януари 23, 2009 в 7:18 am | Публикувано в България | 2 коментара
Етикети: , ,

Една красива България

Една красива България

В последните години доста хора напуснаха България. Някои за да потърсят по-добра и високоплатена работа, други за по-качествено образование. От една страна подкрепям тези хора, но от друга се чудя трябва ли да се отказваме толкова лесно от родината ни.

Изразявал съм си мнението за много неща, които не ми харесват в нашата страна. Статиите за поп-фолка, пияните деца и други подобни, които съм писал все говорят по нещо лошо за България, или за нас – българите. Но честно казано един коментар в блога ме накара да се замисля дали и аз винаги съм прав и дали обръщам достатъчно внимание на проблема или просто го споменавам с кратко текстче без да давам много примери, и най-често с разглеждането на само една гледка точка – моята.

Както вече може би сте се досетили в тази статия ще говоря за България и за все повечето напускащи нашата родина. Разбирам тези хора, които напускат страната ни. Много от тях го правят, защото си мислят че в чужбина ще намерят по-добър живот. Това включва по-лесно намиране на работа, по-добри работни условия, по-големи заплати. Не е тайна, че в някои от големите европейски страни учащите могат да получат по-добрo образование от колкото в България ( макар че според мен зависи от човека. Ако имаш желание да учиш навсякъде ще получиш еднакво образование, а ако не искаш, то и най-престижното училище не ще ти помогне )

Чужбината може да ни предложи много неща. Голяма част от тях са страхотни и всички си казват ,, какво още правим в тази страна, да тръгваме за Европа “. Но защо се отказваме толкова лесно от България? След като и аз и много други млади хора казваме ,, това в страната ни не е правилно, онова не е правилно всичко в Европа е много по-добре “ не се замисляме да дадем идеи за решението на проблема, не казваме как да се променят тези толкова лоши неща. Ние просто си пишем статии в блогчетата без да правим нещо съществено. Та то ние сме хората, които трябва да помогнат на България, ние можем да я променим към по-добро, а не само да пишем кое било зле и кое ни е дразнело. А в същото време да напускаме страната, защото не е била хубава, не е давала поле за изява и възможност за реализация. Докато напускаме родината си без опити за оправянето на проблемите в нея нищо няма да стане. И трябва да бъдем единни! Всяка страна има проблеми, но в голяма част от държавите в Европа те се решават от техните граждани, докато ние чакаме наготово някои да ни помогне, докато се спотайваме в Италия или друг кът от континента ни. Ще дам и няколко примера. Много хора са недоволни от мръсотията в България. Не харесват, това че всички си хвърлят опаковките от чипс по земята, че много често боклукът не е сложен в кофата, а до нея и е разсипан по цялата улица. Тези неща ги правят хората, а не животните. И само ние можем да ги променим, а за това не се искат много усилия, просто желание. А и колкото ни е по-чисто толкова по-добре ще бъде на самите нас. В последно време всички са недоволни от правителството, от управляващите, и всички които имат власт. Ами те са избрани от нас. За да сме доволни от тези, които управляват България трябва всички да отидем да гласуваме. Ще дам и още един пример. В последните години много хора загинаха заради катастрофи. Такъв е и случаят с Максим Ставийски ( който придизвика сериозна катастрофа и загина дори човек ). Трябва да бъдем по-толерантни шофьори да не се качваме пияни зад волана и да мислим какво правим. Това са все неща, които могат да бъдат решени от хората, а пък ако го сторим, то със сигурност ще заживеем в една по-добра страна.

Една красива България

Една красива България

Не искам да звуча ,, не напускайте родината – стойте си тук “, и за това ще кажа още нещо. Всеки е свободен да прави каквото си иска и всеки може да напусне България, но трябва да се замисли това ли е най-доброто. На този етап наистина подкрепям много от хората, които заминават за Европа, защото там те могат да намерят неща като истинско образование и работа с двойно по-висока заплата от тази у нас. Истина е обаче и че тези неща ще продължат да бъдат така докато ние – оплакващите не влезнем в ролята на действащи и не се опитаме да променим нещата поне малко. Докато положението не се обърне и хората разберат, че и България може да ни предложи хубави неща и че не трябва да я загърбваме с лека ръка.

Реклама

2 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Виж сега, на твоите години и аз разсъждавах така. Решението да напуснеш България обаче е доста мъчително и не зависи от това дали родината ти е хубава или не. Намирането на работа зависи от предлагането. Колкото и решителен да си, колкото и да обичаш страната си, като виснеш у дома за 1 година, преминеш през хиляда интервюта или пък смениш 2-3 зле платени работи, само и само да си зает, виждаш, че не може повече така.
  1. В страната отдавна няма работеща икономика, която да предполага трудова заетост. Още не си търсил работа и нямаш представа какво се предлага и за какви смешни заплати става дума в 80% от случаите. Масово се изисква висше образовение, 2 езика, не знам си колко години стаж, а се предлагат заплати от 400 – 600 лв.
  2. Каква система поддържа безработните? В Англия се живее на ръба на бедността от помощи, но с тях можеш да си плащаш газта, тока и храната, а общината покрива наемите (!) и отпуска дребни кредити на най-закъсалите. Ти представяш ли си тук да поискаш 200 лв. заем от банка и всеки петък да идва човек на крака, за да ти прибира по 5 лв.? А как става в България – социалните ти дадат 80 лв месечно и то за някакъв определен период, а на всичко отгоре да успееш с тях да оцелееш?
  3. Обучението е нещо много, много скъпо, но пък стипендиите, които печелят някои хора и почасова работа в допълнение го правят възможно. Тук стипендиите какви са и на кого се дават? 150 – 200 лв, а от почасова работа не може да си докараш нищо. Говоря за пари, които да са ти достатъчни да се издържаш, а не да зависиш от семейството си. Много от студентите в чужбина са подкрепяни от богатите си семейства, т.е. не заминава кой да е. ОТ друга страна ние все още не сме се научили, че обучението е дългосрочна инвестиция, която би трябвало да се изплати в бъдеще. Защото у нас висшистите на взимат непременно повече от среднистите. Ето ти пример с лекарите – влагат труд и средства в близо 10 годишно обучение, а после за какви пари работят?
  Е, такива ми ти работи…
  Да се разглежда напускането на България като някаква лична прищявка не е уместно. Хората напускат, защото България не им предлага нищо, дори закрила от престъпността.

 2. Браво за статията и позицията!

  Ние тук трябва да се ангажираме да правим България нормално място за живеене, и да го правим всеки ден, с всяко действие. Трудно е, но не невъзможно.
  А относно тези, които бягат навън – така е по-лесно. Да търсиш друг манталитет е по-лесно от това да промениш своя собствен.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: