Какво му е готиното да се напиваш на 12?

януари 16, 2009 в 7:28 am | Публикувано в България | 6 коментара
Етикети: , ,
Какво му е готиното на се напиваш на 12?

Какво му е готиното на се напиваш на 12?

Алкохол. Всички възрастни го употребяват, а дори и по-малките, по време на празници, рожденни дни, именни дни. Това е едно от многото неща, които отделят детето от пълнолетния. Но защо 12 – годишните продължават да се напиват в градинки, да бягат от училище, за да консумират алкохол? До кога новините ще започнат с информация за мъртво пияни деца, приети в Пирогов?

Всеки ден когато изляза от нас виждам по улицата деца, не по-големи от 6 клас, които се разхождат с бутилка от бира в ръка. Пият алкохол и по този начин всички им се възхищават. На какво? На тъпотията ли? Не е нормално 10-12 годишни деца да отиват на детска дискотека и там свободно да могат да си купят водка, цигари, трева. За това са виновни бармани и продавачи. Виждат малките деца, но никой не им прави забележка и им продават алкохола, само и само за да припечелят. Децата си мислят че като пият са готини, ще могат да свалят всяка мацка, няма да ги закачат по-големите и ще им правят евала. Това са глупости. Алкохол… всъщност за децата тази дума не означава бира, защото бирата я нямат за алкохол – пият я като вода. За тях нещо по-сериозно, което е предизвикателство е водката, уискито, мастиката.Дали правят тези неща, защото искат да са интересни и си мислят че по този начин постигат това? Дали защото виждат, че възрастните пият и искат и те да им поддръжават? Всъщност алкохолът има много последици, а и те не са добри.

* Осигурява на тялото единствено празни калории, които са излишни
* Забавя метаболизма като влияе отрицателно на цикъла на Кребс
* Намалява усвояването на протеина с 20%
* Понижава нервната активност
* Дехидратира клетките. Колкото по обезводнена е клетката – толкова по-трудно нараства мускула.
* Блокира абсорбцията на елементи като – калций, фосфор, магнезий, желязо, калий.
* Намалява нивата на тестостерон и увеличава тези на естрогена.
* Пречи на изгарянето на мазнините.
* Забавя реакциите на тялото.
* Пречи на координацията на тялото.
* Намалява физическата сила.
* Влияе на сърдечносъдовата система – повишава кръвното налягане – сърцето работи повече, за да „изпомпва” кръв в тялото.
* Изчерпва по-бързо витамините от тялото. Последиците от това са многобройни.

Както сами виждате все лоши работи, за които не подозират децата, но кой да ги научи на тях? Не трябва ли родителите им да обяснят, още от малки, че алкохолът е вреден? Докога децата ще пият повече от възрастните?

6 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ето и едно фейлетонче, автор на което е Венко Димитров – priziv.org

  Прибирам се вкъщи и от вратата нашите ме почват къде съм бил досега:

  – Бях на сбирка на ПРИЗИВ, обсъждахме проблемите на образованието- как то да стане наистина безплатно, качествено и общодостъпо за всички. И как всички учащи се да се обединим около една идея, да се солидаризираме един с друг и да се научим да отстояваме правата си.

  – Ти луд ли си?! К’ви права, к’во безплатно образование, и к’ва е тая солидарност! Къде ще ми ходиш да бунтуваш народа, да го караш да се бори за права. Човек за човека е вълк, а преклонена глава- сабя не я сече. Бъди единак, скатавай се и ще допълзиш до някоя службица. Освен това за какво ти е безплатно, че и качествено образование- да си видял някой с образование да е прокопсал- една чистачка в МОЛ-а взима повече от един професор, а пък ако заминеш на бригада, направо ще си баровец. Не ти трябват безплатни неща- те са некачествени. Любов, съвест, родолюбие- това са все измишльотини.

  Ами ако след време, някой работодател разбере, че си изразявал своето мнение, вместо да изпъняваш к’вото ти кажат, и на всичкото отгоре караш останалите да искат повече- нали няма да те вземе на работа.

  Забраняваме ти да ходиш в ПРИЗИВ.

  На другия ден, се прибрах у нас на зиг-заг и хълцукайки обясних какво съм правил:

  – Бях на детска дрискотека. Преди това се напихме в градинката, ама влязохме вътре. Не стоях много, щото ми бяха свършили цигарите. Навънка един съученик ми предложи джойнт, ама преди да му отвърна, повърнах, след което се сбихме. После се разбягахме кой- откъде е, щото се появи един полицай и току виж ме задържал, че съм се разбунтувал нещо…

  – Браво! – плеснаха с ръце нашите. – Бяхме се уплашили, че пак си с ония глупаци от ПРИЗИВ да обсъждате как трябва да се възстановят спортните площадки в училищата и колко е хубаво да скиторите по баирите на чист въздух. Сега сме спокойни, че вече и ти си като другите- съвсем обикновен…

 2. Като пиеш си тарикат, като не пиеш – не си!

 3. Интересна статия предлагаш, както винаги..:) Опасявам се, че малко дайстваш като в оная прикзака за попа: „не ме гледай какво правя, слушай какво ти говоря..казал попа“ хехе може и да не съм права, но така ми се струва…
  Та.. по темата, мисля, че 1-во и главно значение има възпитанието на детето по този пиянския въпрос, ако някой е виждал само това в къщи, естествено е да му се струва нормално..нали? 2-ро децата нямат много занимания и развлечения, а който няма какво да прави …тук вече зависи от интересите, възможностите на родителитеи детето, парички, среда и т.н. ..3-то реакцията на другите 12 одишни, ако ти не си като тях или как ще те приеме средатат ти ако си различен….

 4. За съжаление хората нямат много време за разговори с децата си, а на 12 години те вече не са и точно деца…

 5. Ами за жалост това е суровата истина. И проблема не е само в алкохола. Знаеш ли, че ако си поръчаш трева и пица по едно и също време, първо ще дойде тревата, а после пицата. Имам познати, които всеки ден пушат марихуана. Някои от тях са много, ама много глупави. Само това им е в главата. Трева и алкохол.

  Ам относно алкохола. На Нова година изпих литър водка, но не бях въобще пиян. Защото пих цяла вечер по малко. Двама от компанията се напиха още в 10 часа, а пиха едва 200-300 грама. Извода, който си направих – пийте малко – за настроение, или много, но за много време. 🙂

 6. За съжлание на много деца това им е в главата…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: