Имаме ли толкова голяма нужда от лекарствата? Нека попитаме неандерталците

януари 10, 2009 в 12:21 pm | Публикувано в Uncategorized | 18 коментара
Етикети: , , ,

Hooked on DrugsВсички сме свикнали да взимаме най-различни лекарства веднага след като се разболеем. Било то лека кашлица, хрема или нещо по-сериозно ние винаги прибягваме към лекарствата. Пием всякакви хапчета и антибиотици, които безспорно помагат, но замисляме ли се имаме ли толкова голяма нужда от тях?

Искам да знаете, че аз също взимам лекарства, когато се разболея , не съм по-различен от останалите хора, просто с тази статия се опитват да разсъждавам над един въпрос – ,,Има ли нужда да пием лекарства при всяка болест, която ни застигне? “ Ние хората сме свикнали ( или поне искаме да мислим ) всичко да ни е хубаво, и веднага при първата лека настинка бързаме към личния лекар, за да ни предпише някакви лекарства, или дори антибиотици. Предписват ни различни медикаменти,които пием в продължение на една седмица, а за това време я се оправим напълно, я – не.

На всички ни е известно, че лекарствата са една сложна химия, такава която хората преди векове не са имали, но за сметка на това не са умрели от някаква лека болест( или поне не съм чул/чел ), а са продължили да се размножават. От тогава до днес освен, че сме се променили в технологичната сфера, сме се променили и в здравната. Хиляди лекарства са създадени, някои със сигурен ефект, други – не. Като погледнем човешката история, не намираме информация за лекарства спасили някого от болестите, които днес наричаме хрема, кашлица, настинка. Вообще не намесвам смъртни болести, или такива които са много опасни за хората, говоря за най-обикновени случаи. Истина е, че лекарствата намалят периода на оздравяване, но защо се тъпчем с цялата тази химия ( ех, то прозчуча все едно анаболи взимаме ). Всички знаем, че чайчетата са много полезни, не са като лекарствата, но помагат срещу настинките, но не, ние не пием такива работи, защото са ,, гадни “, а взимаме всички видове медикаменти, които са ни предписани.

Хората са много странни същества. Пият лекарства дори когато нямат абсолютно никаква нужда. Ще дам пример с учениците. Винаги е имало такива деца, които не искат да стоят в училище, а предпочитат да са навън с приятели, да пият и пушат или в тях пред компютъра. Знам, че медицинските сестри в училищата са много добри, и когато отиде някое дете при тях, което обеснява колко е болно и не може да седи повече те веднага се втурват да пишат бележка до края на седмицата и дават някакво лекарство, което да изпие детето. То разбира се го взима и без да му пука го изпива, а когато човек не е болен и пие лекарства за някаква болест, може наистина да получи някакъв страничен ефект от приетото вещество.

Е това беше от мен, кажете вашето мнение относно манията на хората да взимат лекарства, дори при най-малкото заболяване. Ако мислиш като мен ще съм радостен да те чуя, а ако имаш различно мнение си добре дошъл отново 🙂

18 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. И едно допълнение. Знам, че много от вас ще кажат, ако не пием лекарства срещу настинката може да се получат усложнения и да се разболеем повече. Точно заради това трябва да се пазим, не когато сме болни да излизаме леко облечени и да се въргаляме в снега…

 2. E, има една секта-сциентолози- те не приемат лекарства пък в никакъв случай. Но те твърдят и че, всички сме извънземни.
  Май и амишите, не приемаха ама не съм сигурен, он въ всеки случай бяха нещо такова, „по-традиционно“ за Щатите.

  А иначе-ен бива да се прекалява с лекарства. За щяло и не щяло ти изписват антибиотик и кви ли не други отрови, от окито само ставаш по-болен.
  Едно ти помага за дадена болест, пък вземе,че ти разболее друго.

  А и най-важното -заради основния закон ан онова, дето няма ад му казвам името-печалба ан всяка цена-кво ще стане ,ако лекарствата ет лекуваха анпълно-щяхме да спрем да ги куупваме масово.
  Оттук е и изгодно ад се пускат разни птичи грипове и в същоот време ад ни плашат с поредния зимен вирус и съветите как да ис купим противогрипна ваксина.

  Нещо такова и с антивирусните комп. програми и „сулчайно“ плъзналите нови вируси,срещу които тия програми предалгат ъпдейти

 3. Дали ще приемат /това е точният термин/ лекарства хората може да прецени само техния лекар или фармацевт – казах да прецени, но не и реши!
  Ако даден пациент не е склонен да приема веднага лекарства трябва да поиска допълнителна и подробна информация от съответния специалист с какво може да подпомогне организма си , за да се справи сам?
  Ако има сериозно заболяване ,то това е задължително да му се обясни ! Все пак избора е на самия пациент, ако е пълнолетен или на родителите му ,ако не е! Организма си е негов и никой и нищо не може да го накара да се лекува по някакъв начин.Това е възприето в световната медицина и се нарича „информирано съгласие“ .
  Напоследък хората все повече се насочват към естествените природни продукти, но трябва да се знае ,че в тях концентрацията на активните вещества са много малки в единица обем.

 4. Абе срещу настинката, нещо топло, силна храна, обличане и евенутално някой изкуствено синтезиран витамин, ако няма друг начин да си го набавиш.

 5. нека попитаме неандерталците каква е била средната продължителност на живота при тях. и като ни кажат „20 години“ да не се чудим на ползата от лекарствата. Без да се прекалява, разбира се 🙂

 6. Разбира се, че не трябва да се прекалява, то има хора, които са вманиaчени на тази тема и дори за най-малкото нещо взимат лекарства, а за неандерталците – не знам 🙂

 7. Може да ти звучи сухо и скучно, но си получил точен и изчерпателен отговор от фармацевт (по-горе). Аз ще кажа нещо банално, но вярно. Грижи се за тялото си, ако се налага и с лекарства. Не можеш да си го смениш като се развали, така да знаеш. 😉

 8. Знам, аз в статията написах, че също взимам лекарства винаги когато е необходимо, и когато съм болен, просто с тази статия се опитват да разсъждавам 🙂

 9. Няма как да знаем какво е било преди, тъй като преди време, а и особено преди мноооого време, въобще не са знаели как да опишат в аналите болежките си и са ги отличавали с религиозни теми например, но не и с чисто здравни въпроси.
  Наистина трябва да се замислим не толкова за количеството лекарства, които приемаме, а за това дали те са най-правилните и целесъобразни…

 10. Кратка история на медицината:
  2000 г. пр.н.е. – Ето, изяш този корен.
  1000 г. от н.е. – Не яж този корен, той е езически! Кажи тази молитва.
  1850 г. от н.е. – Да казваш молитви е суеверно! Изпий тази отвара!
  1940 от н.е. – В тази отвара има змийска отрова! Глътни това хапче!
  1985 от н.е. – Това хапче не е ефикасно! Вземи този антибиотик!
  2000 от н.е. – Този антибиотик е вреден! Ето, изяж този корен!

 11. Статията е много добра, макар и не изчерпателна – това една статия не го може 😉
  От доста време (май беше от 1995 година) не съм ползвала лекарства от никакъв вид. Не съм преминала към сциентоложката църква, нито към никаква друга група или секта. Причини за отказа ми от лекарствата – беше ми поставена диагноза – заболяване, за което ми беше казано, че е доживот; лекарствата, които ми предписаха – с „концентрация на активните вещества достатъчно голяма в единица обем“, ако ги бях приемала, щяха да ме доведат, според листовката им, до сериозни разстройства и до други не по-малко сериозни диагнози. Поради отказа ми имам щастието досега да нямам и сянка от посоченото заболяване. Потърсих и намерих друго решение, с помощта на мой близък, който е един от следовниците на Петър Димков и със средства, прилагани от него, ми помогна, като проблемът беше решен. Подобно нещо се случи и с майка ми – там една опаковка от една хранителна добавка, която й дадох просто за подсилване на организма, реши и явилия се (нелечим) проблем, че и още един като бонус. Покойният ми вече свекър, един прекрасен човек и лекар (с пет придобити специалности, дълги години директор на голяма болница), през целия си живот беше взел не повече от два-три аспирина, като изключим последните му дни в болницата. Предпочитам да подсилвам организма си и имунната си система и да преодолявам негативите на некачествената и замърсена храна и на околната среда с добавки, така ненавиждани доскоро от фармацевтите, въпреки че вече масово се предлагат в аптеките; има такива добавки, които се справят дори по-добре със заболяванията от стандартизираните лекарствени форми, но нямат техните странични вредни ефекти. Пък и какво означава „стандартизирана форма или концентрация“ при положение, че даденият организъм, в конкретния момент, се нуждае от строго определено количество от лекарствената субстанция, а за определянето на дозата трябва да се направят – всеки път при проява на заболяване – конкретни изследвания. Които никой не прави, освен може би за много VІР пациенти, някъде. А освен билки, хранителни добавки, хиропрактика, хомеопатия, холистична медицина, има и други, съвсем нови методи, които все повече се налагат – информационна, квантова, резонансна медицина. Нищо чудно да пропускам нещо. Също така на разположение на всеки са и огромните възстановителни способности на организма.
  В редките случаи, когато съм имала настинка или грип, проблема го решавам максимум за 2 дни.
  Преди няколко месеца усетих, че започва един от много редките при мен пристъпи на мигрена – овладях го за 15 минути; 30 минути след началото вече бях по-добре и от преди началото на пристъпа, причинен по всяка вероятност от големия стрес, на който бях подложена в момента. Не отхвърлям напълно лекарствата, но ги оставям като последно, а не първо средство. Предпочитам лекари, които не изпадат в истерия само при споменаването – особено от не медицинско лице – на други методи, дори и да са разработени от интердисциплинарни екипи, съставени от лекари, биолози, физици, биофизици, биохимици… Предпочитам такива, които ми предлагат лечение на целия организъм, които се стремят да отстранят причината, а не само да облекчат симптомите. Заключенията, които съм си извадила, се базират не само на лично преживяното, но и на огромна информация, с която съм се запознала по един или друг повод, на това, което се случва с мои приятели и познати. И не напразно все повече хора – става дума за високи проценти – се ориентират към алтернативните методи. Има два любопитни и красноречиви факта – по време на голяма ефективна стачка на медицинското съсловие в Израел (не мога да кажа точната година – не ми се рови сега) смъртността спада, ако не се лъжа с около 30%. Подобно нещо, при аналогични обстоятелства става и в САЩ! Да оставим настрана и факта, че има стотици хиляди случаи на излишно осъществени медицински процедури, включително и хирургически операции – основно в САЩ, но вече има и у нас. На моя позната й бяха подпалили главата – с ужасна диагноза, като според лекаря трябваше едва ли не на другия ден да бъде оперирана (не коментирам сериозната сума, която беше поискал от съпруга й); потърсиха и друго мнение – оказа се не рак, а стара мастопатия! Да не говорим за лекарските грешки (кой не греши), за грешно предписаните лекарства – статистиките сочат (не у нас – тук не съм чула да се водят такива статистики), за стотици хиляди смъртни случаи поради тази причина. Да не говорим, че доста време след пускането на дадено лекарство, се установяват сериозни вредни последици, дори и такива, които водят до летален изход, и то бива иззето, а производството му – забранено. Да не говорим, че за да продължат да са притежатели на патента на дадено лекарство, практиката на фармацевтичните гиганти е да го променят незначително и след съответните процедури, да го рекламират като най-новото, най-мощното най-ефикасното и т.н. средство за… каквото там е предназначено.
  Мой близък трябваше да се подложи на операция за смяна на сърдечна клапа; в болницата, поради вътрешноболнична инфекция разви стафилококова такава, подложиха го на антибиотична лавина – все по-мощни (и все по-скъпи) антибиотици – стафилококът беше неизтребим; обаче бъбреците и черния дроб на моя близък отказаха. Фатално и летално. Години след този печален случай, човек в състояние, в което се налага поставянето на клапа, започва да търси алтернатива и я намира. Решава да я приложи, като си дава срок от шест месеца – разполагал е с това време според лекуващия го лекар – за да изпробва предлагания метод. Сега е напълно здрав и няма нужда да продължава да взема доживот лекарства. И това не е басня, а факт.
  А какво може да направи официалната медицина в следния случай: 3,5-годишно дете пада от балкона от 5-ия етаж директно на тротоара. Откарано е в интензивното отделение – освен другите травми, много ребра са счупени и белите дробове са засегнати; кръвоизливът е сериозен. Непрекъснато му преливат кръв, но кръвното пада. Добре че бабата е разполагала с един уред – пасивен, няма дори и пряк контакт с пациента, успяла е да се пребори с лекарите (все пак в интензивното средата трябва да е стерилна, но детето така и така си е отивало), поставят уреда на определеното място – на 20-та минута кръвоизливите спират, на 30-та минута кръвното налягане се връща в нормални граници, малко по-късно детето излиза от безсъзнание. След това обаче получава пневмоторакс – поради нежеланието на лекарите да изключат обдишващия апарат, при положение че естественото дишане се е възстановило. Това е клиничен случай, изнесен на конференция от д-р на медицинските науки и професор в престижен медицински университет. Не цитирам имена, защото не съм упълномощена.
  Сега практикуваните методи на диагностика и лечение почти напълно игнорират огромното значение на водата и на поддържането на оптимален водно-солеви баланс в организма и на електролитите. И все пак, точно вода е това вещество, което количествено преобладава в един човешки организъм.
  Има и още много, но май коментарът ми стана по-обемен от самата статия.

 12. Мали всички, което каза е много хубаво и подкрепям цялата информация, ти направи едно добро продължение на статията, като дори даде примери. 🙂

 13. И Венко да ме прощава, но не е вярно, че няма друг начин да се снабдиш с витамини, освен синтетичните – я да си помисли – а откъде е взета формулата за синтетичните витамини, освен от природните такива. Освен това, витамините действат само в комбинация с други вещества, минерали… Има нного информация в това отношение и няма нужда да се разпростирам, особено след горния ми коментар. И настинка и грип, ако се случи, преодолявам максимум за два дена, без лекарства и без синтетични витамини. Най-много да си помогна като прибавя и Оксилококцинум, но и това е хомеопатично лекарство.

 14. А Мали да ме прощава, но май има нужда от синеттитен витамин А или да хрупа повечко моркови :))

  „евенутално някой изкуствено синтезиран витамин, ако няма друг начин да си го набавиш.“

  Кое не схвана от „ако няма друг начин да си го набавиш“. Постави се на място, където единствената храна, която приемаш е бедна на витамини или на някои от необходимите ти витамини?
  На Северния полюс ще рупаш чушки и домати?

 15. Препоръчвам и отвара от Гинко за оросяване на крайници и мозък :))

  Шегата настрана, но в тези студове, хората, които имат проблеми с кръвообращението са силно застрашени от измръзвания.

 16. венко, извинявам се, получи се нещо омразно за мен – чела-недочела. Но чушки и домати ще хрупам и на Северния полюс – ако имам любяща ме сродна душа, с необходимите финансови ресурси, които да позволят да ми изпраща такива, колкото и когато възжелая… 😉 което обаче е дефицитно, но хубавото в случая е, че… няма да ходя на полюса – нито на северния, нито на южния. Засега. Впрочем – и за в бъдеще.
  Та като измъкна темата за полюса, ме подсещаш да кажа и това: нашите антарктици, при една от експедициите си са приемали една хранителна добавка – няма да спомена коя, да не излезе, че правя реклама; само ще спомена, че: е естествена, два от трите компонента стоят в началото на хранителната верига (гарантирано = 0 токсини), изсушаването на съставките е осъществено по специална технология при 10 градуса Целзий, за много кратко време, тоест всички полезни вещества са запазени, като добавката съдържа (не са прибавени допълнително, има си ги в съставките): всички витамини, всички микроелементи, фикоцианини, хлорофил, медиатори на невропептидите и други полезни вешества; едната от съставките съдържа аминокиселини – и есенциалните и неесенциалните, като аминокиселинният й профил почти напълно съвпада с този в тъканите на здрав човешки организъм, като при това става дума за гликопротеини, каквито са в човешкия организъм, а не за липопротеини, като в месото, което слагаме на масата си. И другите две съставки са много богати на аминокиселини, но нямат пълния набор. В резултат на приемането на тази добавка, антарктиците ни, за разлика от друг път, не са попаднали под ударите на бактерии и вируси при завръщането си. Зад полярния кръг няма такива микроорганизми, поради което при предишните експедиции, със стъпването на родна земя са започвали неприятностите – от хреми до по-сериозни болести.
  А гинкото е също изключително ценно – отвара не съм приемала, но други препарати на базата на гинко билоба – да. И да не забравяме ликопена (от доматите), CoQ10, пикногенол и толкова много други – взети директно от нашата майка природата.

 17. А моркови хрупам, много ги обичам, също приемам една добавка (една от трите съставки – виж по-горе, тази с уникалния аминокиселинен профил) – много е богата точно на бетакаротин!

 18. Глупаво е да обобщаваш „всички“. Аз не пия лекарства почти никога – за да пия лекарство трябва да съм наистина много зле (39ºC температура или повече). Познавам хора, които изобщо не пият лекарства.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: