Възможно ли е да си едновременно анонимен и активен?

януари 5, 2009 в 8:32 am | Публикувано в Uncategorized | 9 коментара
Етикети: , ,

//btourism.com/pix/pix1/232.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.В последно време се изписаха хиляди статии по темата ,, анонимността в интернет “. Някои хора са против анонимността в мрежата, други са за. В крайна сметка като се замислим има ли значение какво искаме ние? Нима не може дори обикновен човек, който се занимава с компютри да влезне в нашият и да види какво вършим?

Много хора си мислят че като пишат в някакъв интернет форум зад никнейн от рода на,, bizona „, ,, futbolistche_2134535 “ и др. те имат анонимност и колкото и да пишат, ако не кажат нещо за себе си, останалите няма да разберат нищо за тях. Това обаче не е така. Ако потребителите на този форум не се интересуват от нещата на даден потребител, или не знаят как да проверят нещо за своите съфорумци, то администраторите и модераторите със сигурност могат да го направят. Всеки от гореспоменатите длъжностни лица има права да вижда IP адреса на всеки един от потребителите на форума. Останалото може да се открие много лесно. За минути може да разберат от кой град си, кой квартал, към кой интернет доставчик и много други работи, които си мислиш че са тайни за всички в мрежата. В почти всички интернет форуми е разрешена функцията потребителите да си изпращат лични съобщения, които се четат само от тях. Всъщност всеки администратор може да прочете какви лични съобщения си пишат неговите посетители. Тези неща се записват в базата данни на форума. Да четеш такава информация попринцип е забранено, но все повече администратори го правят, защото се интересуват от това какво си пишат хората във форума. Това е честа практика при форуми, които са водени от тийнейджъри и са предназначени за такива ( не знам защо точно те ).

Всъщност всеки човек, който се занимава основно с компютри и програмиране, и има едно добро ниво на знания може да влезне в компютъра ти и да види с кого си пишеш в скайп, на кого пращаш писма по електронната поща, какви игри играеш, какви филми гледаш, каква музика слушаш и всичко, което вършиш на компютъра си.

Има още подобни примери, но тези според мен са достатъчно и показват, че пълна анонимност в интернет не съществува. Дори да се опитваш да се скриеш, това никога няма да бъде достатъчно. Прокситата не помагат, и не са никаква пречка за някой, който иска на всяка цена да влезне в компютъра ти. Точно за това не може да бъдеш едновременно активен и анонимен в интернет.

9 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. А пасивен-анонимен може ли :))
  То звути като гей-ник:))
  Иначе си много прав.

 2. глупости 🙂 ако някой реши да е анонимен, ще ползва прокси и няма да му видиш IP-то.

  а онези дето могат да ти влязат в компютъра са много по-малко, отколкото предполагаш и шансът да успеят е минимален.

 3. Проксито може да ти помогна за обикновеният интернет потребител, но няма да спре хората, които с това се занимават ( с програмиране )

 4. arrowsss, прекалено големи възможности приписваш на програмистите :)), не е чак толкова лесно да влезнеш в нечий компютър, а прокситата, елитните вършат идеална работа когато не те разследват за нещо или не извършваш някое криминално деяние различно от крадене на филми и музика

 5. аа, не било лесно :)) не е ресно, за който го може.
  но най-добре го могат разследващи органи и пр. такива елементи, а не митичните 15годишни хакери, въпреки че и те доста неща умеят

 6. Разследващите органи могат да конфискуват компютри за проверка, след което да установяват налични 500 гигабайта хард диск (това си е престъпление, четете вестници). Това им право прави замесените лица много склонни да сътрудничат, признават и свидетелстват каквото е нужно 🙂

  Иначе програмистите могат много работи, но не и като видят 1 IP на анонимен коментар да му влязат в компютъра и да му слушат скайпа 😉

 7. И си прав и грешиш.
  Ако искаш да си анонимен, можеш да го постигнеш. От друга страна ако всичко за което си общуваш през Интернет са резултатите от кварталното мачле и „кога ще се напиваме, бе“ няма голям смисъл да влагаш усилия в това.
  За всеки случай ще спомена няколко неща:
  * full disk encription – след като ти конфискуват компютъра трябва много, ама МНОГО да искат да видят какви файлове имаш, толкова много, че да имат под ръка и някой и друг суперкомпютър. И пак няма гаранции. Само времето ще помогне:)
  * tor (from the onion project) – доста ще им е трудно на системните потребители на форуми и собствениците на блогове да те следват.
  * asymеtric encription на личните съобщения. Отново яко ще се припотят, особено ако избереш голяма дължина на ключа.

  Да си анонимен можеш. Въпроса е какво искаш всъщност. Аз например искам да ползвам openIDто навсякъде, а не да имам 1 милион регистрации. Ама никой не ме пита…:)

 8. Не мисля, че си достатъчно компетентен, за да се изказваш по тази тема. Знаеш ли как функционира Интернет? Знаеш ли какво е NAT? Какво е Proxy server? Знаеш ли какво е криптиране? Ползвал ли си операционна система различна от Windows?

  „Всъщност всеки човек, който се занимава основно с компютри и програмиране, и има едно добро ниво на знания може да влезне в компютъра ти и да види с кого си пишеш в скайп, на кого пращаш писма по електронната поща, какви игри играеш, какви филми гледаш, каква музика слушаш и всичко, което вършиш на компютъра си.“ – Очевидно ти не си от тези хора. Защо тогава смяташ, че е толкова лесно? За да може да стане подобно нещо трябва да има дупка в сигурността някъде т.е. за да можеш ти да се докопаш до моя компютър трябва аз да сбъркам някъде – да ползвам несигурен софтуер, да направя някаква глупост или нещо подобно.

  Тия неща не са толкова лесни колкото си мислиш. Вземи да научиш нещо за компютрите преди да правиш подобни изказвания.

 9. @венко – разследващите органи го могат не защото разбират чак толкова много, а защото имат законово право да им бъде предоставена определена информация при поискване.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: