Финансовата криза я има, но отразява ли се тя на българите?

януари 2, 2009 в 9:02 am | Публикувано в България | 6 коментара
Етикети: , , ,

coins with 3D globe isolated on a white backgroundФинансовата криза – това е една от най-дискутираните теми в последно време. Много хора говорят, че я няма, и че е само спекулация, но това не е така. Финансовата криза я има, но въпросът е ,, Отразява ли се тя на българите? “ Малки и големи говорят за това и се опитват да вземат позиция в дискусията, защото всеки има мнение по въпроса.

Аз – Явор, петнадесетгодишният блогър също ще изкажа мнението си относно финансовата криза. Българските медии не пропускат да отразят всяка новина. Десетки са и интервютата, които журналистите вземат от българите и ни предлагат да чуем по новините. Всеки се опитва да даде мнението си, но най-честия отговор е ,, чакаме финансовата криза да дойде “. Тя уж вече е дошла, но ние си я чакаме, това няма значение обаче, защото въпросът на деня е ,, Отразява ли се финансовата криза на българите? “

Магазини в България – много, хора които все търсят нещо – още повече. Никога магазините не остават празни, а ние продължаваме да хвърляме купища пари за фойерверки и скъпи подаръци. Много семейства казват, че ще намалят разходите и ще започнат да спестяват повече. Точно по празниците всички знаем, че се харчат повече пари от обикновено и всеки спестен лев е добре дошъл. Много от тези ,, спестовници “ обаче бързо забравиха за решенията си и хвърлиха стотици левове за скъпи пиратки и фойерверки, от които получаваш веселие, но не и спестени пари ( в най-лошия случай може да изгубиш пръст или някой друг крайник ). Да изстрелваш ракети във въздуха е забавно, но доказва че финансовата криза не ни се отразява чак толкова много.

Финансовата криза не спира по никакъв начин и собствениците на домашни любимци, които искат да разкрасят своето кученце чрез прическа и най-различни ,, модни работи “. Все скъпи неща, които се използват от все повече българи, които искат техния домашен любимец да бъде в крак с модата.

house on the golden coins isolated on a white backgroundМагазините за електротехника също не остават празни. Всеки ден стотици българи купуват нови фотоапарати, лап топи, джиесеми, най-често за да заменят, купените от преди 6 месеца. Някои от тях, които имат фирми ги купуват, за да платят по-малки данъци, но останалите се сдобиват с тези неща, за да не останат назад в технологичното развитие. Много деца искат нов телефон на всеки 5 – 6 месеца, а родителите без да се замислят го купуват, за да зарадват своето дете.

Все повече българи заменят старите си автомобили, за да вземат нови, по-модерни, които да задоволят всичките им желания. В това няма лошо, но изглежда странно на фона, който ни показват медиите и финансовата криза.

Според мен българите правят само ненужни разходи. Лично аз никога няма да дам 500 лева за фойерверки, защото това не е нещо вечно, а е просто моментно изживяване. Също не мисля че всички сме умрели за нови телефони, че постоянно да заменяме старите си. Тези неща ме карат да, мисля че финансовата криза не се отразява чак толкова силно на българите.

Това е моето мнение по въпроса, а какво е твоето? Ако мислиш по различен начин ще се радвам да чуя и теб. Добре дошъл си, също така ако споделяш моите виждания.


6 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Нищо не е вечно. Както фойерверките, така и ние не сме вечни. Обаче от личен опит мога да ти кажа, че си заслужава да купиш скъпи фойерверки. Изживяването може да е моментно, но този моомент е невероятен, когато всичките тези светлини засветят толкова на високо. Много е красиво! Тази тема е много обширна, и както сам (може би) се досещаш няма да получиш точно мнение. Балансът винаги го е имал, т.е. за някои ще има финансова криза, за други няма да има.

 2. Да, и това е вярно. Изживяването е страхотно, но винаги може да купиш по-малко и отново да се забавляваш. Това, което каза за финансовата криза също е вярно, но наблюденията ми са, че за повечето хора финансовата криза я няма.

 3. Само се спекулира с тази криза.Реално я има, но засегнатите в БГ са изключително малко.Има и още една истина – последно засегнат ще бъде развлекателния сектор.

 4. Ами 1996-та ресторантите и кафенетата бяха пълни до пръсване, иначе се пазаруваше с купони…
  Не е само у нас това истерично пазаруване и запасяване, но мотивите за него са обвити в мъглата на спекулата – „Дай да купим сега, че след месец няма да можем“. Кризата ще мине и по нашите ширини и вместо да имат нещо отделено, някои хора реагират спонтанно…

 5. Спонтанно и глупаво…

 6. Между другото, с предизборна цел се опитват разни цветета да правят паралели между 1997 и 2009, но според мен са доста тенденциозни. Като човек, който по онова време е бил на годините на блогъра, само мога да потвърдя,че няма нищо общо с ония времена, когато си борехме последните стотачки(тогава стотинки нямаше-имаше стотачки, заради инфлацияга) и сега, когато не можеш да си намериш място по заведенията и всеки хвърля по 30 кинта вътре, а пък в магазините за техника е навалица и всеки купува камери, телефони и лаптопи на поразия.
  Че има криза, има, но не бива да се спекулира с това. А да не забравяме как някои забогатяха, когато доларът за нура време стана от 1500 на 3000 лв, как нечии дългове по кредити се стопиха, а пък други удвоиха парите си чрез една проста валутна спекулация, която и на моите съуеници дори бееш ясна, но не можахме да я направим, тъй като „авоарите“ ни стигаха най-много 700 кинта(няма и един долар),впрочем това за мен си беше цяло богатство тогава(сега май трябва да са 70 ст., ако не и по-малко)
  А иначе, кризите са си нещо обикновено за капитализма и имат цикличен характер. Идват и си отиват и така до безкрай(или до края на капитализма:))То Енгелс накратко също мн добре обясняваше цикличния им характер, но за съжаление „Принципите на комунизма“ никъде ен може да се намери в нета на български.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: