Защо пренебрегваме кирилицата?

декември 31, 2008 в 9:38 am | Публикувано в България | 51 коментара
Етикети: , , ,

https://i0.wp.com/targovishte.com/e107_images/newspost_images/keyboard_bg.jpgВсе повече стават хората в интернет, които не използват кирилица, а си пишат българските думи с английски букви. Това поне според мен изглежда смешно, с оглед на това колко е лесно да пишем на български.

Голяма част от интернет потребителите, мислят че червените буквички на клавиатурата са излишни. Всъщност ние живеем в България, и сме българи, много интернет посетители твърдят, че обичат България и често пускат теми в интернет форумите „Bratq, radwaite se, che ste bulgari“. Освен, че е смешно е и излагация. Да не говорим, че латиницата става все по-модерна и извън интернет. Много компютърни клубове и други имат големи заглавия на прага си „Vlizai i se razigrai“, а бележките които си подхвърлят в училище момичетата най-често са написани на латиница по необясними за мен причини. Не знаем езикa си ли? Толкова ли искаме да пишем на латиница? По-добре да се научим на английски отколкото да се правим на оригинални.

Аз също си позволявам да пиша на латиница понякога, но не в интернет форуми и блогове, най-малкото защото е обидно за самият мен. Като разглеждам коментарите в блогa си, и не само в този, но и в много други виждам, че има един голям процент мнения на латиница, които като погледнеш не се вписват някак с вида на статията и с останалите коментари под нея. Разбирам че някои хора са свикнали да си пишат на английски, защото в игрите, които играят няма възможност за кирилица, и за това не искат да се научат да използват червените буквички, но толкова ли е трудно да се свали фонетична кирилица? Тук няма място за извинението не мога да го инсталирам, не мога да го използвам, защото фонетикът е едно от най-простите неща.

Всъщност латиницата обижда много хора. Да не говорим, че има случаи когато в интернет двама души спорят, и отстоявят мнението си, а единият пише на латиница, другият на кирилица, направо е глупаво. Защо сме толкова влюбени в този стил на писане? Предпочитаме да пишем на някакъв измислен геймърски език, отколкото на родният ни?

https://i0.wp.com/kara.allthingsd.com/files/2008/08/question-mark.jpgВ интернет латиницата става все по-модерна, а както вече казах тя започва да се разпростира и зад пределите на екранът, което е силно обезпокояващо. По този начин само погубваме българскяит език, като се правим на малоумници и олигрофени. Каква е вашата позиция, кое предпочитате, кирилицата или латиницата?

Реклама

51 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Аз пък имам точно обратните наблюдения – ползвам интернет у нас от началото на 90-те години на миналия век и напоследък кирилицата е преобладаващата азбука в писанията по форуми и блогове.
  Латиницата в интернет не „става модерна“, а по обясними причини (заради английския език най-вече) е най-разпространена. Добави към това и техническите проблеми (слава богу доста по-малко от колкото да кажем преди 10 години) с кирилицата, част от които средностатистическия чатър не е в състояние да реши и донякъде става ясно защо някои хора предпочитат латиницата.
  Другото вече е въпрос на образование, което ако трябва да споделя наблюденията си не отива на добре.

 2. Разбира се, че има много хора, които използват кирилица, но защо трябва да има такива, които да използват във форумите латиницата?

 3. Защото света не е идеален най-общо казано 😉
  Хората са различни, с различни разбирания за нещата, различна култура и т.н. Пък и в крайна сметка по форумите и блоговете има модератори/редактори/администратори, които могат да провеждат каквато искат политика по отношение на публикациите в тях.
  Не ме разбирай погрешно – и аз предпочитам да чета на български на кирилица, но не мисля, че е много драматично ако 10% от писанията в интернет използват шльокавица – тях просто не ги чета 🙂

 4. Да, така е. А като каза администратори и модератори се замислям, че част от проблема идва от там. Много хора, които използват интернет са влизали във форуми „За всекиго по нещо“, или „тийн“ такива, където се толерира писането на латиница.

 5. Гледай филма „Идиокрация“ и ще разбереш.

  М-)

 6. Благодаря за предложението, ще гледам филма, преди малко изгледах неговият трейлър 🙂

 7. http://peter.vanev.info/archives/149
  Естествено, че ЗА кирилицата 🙂

 8. Колкото повече статии се пишат на тази тема, толкова по-добре, защото по този начин ще покажем, че има хора които държат на българският, роден език.

 9. Аз не харесвам кирилицата. Букви като „Ц“ „Щ“ и „Ж“ са нещо много грозно. Латинеца има къде къде по-хубав дизайн. Другото което много ме дразни че уж сме в сводобна страна а не позволявате да си пишем както ни харесва. Щях да напиша този коментар с удоволствие с латински букви, но като ви знам измислените правила пак ще приритате нещо.
  Занимавам се с УЕБ (колко неестествено изглежда на кирилица) от 1998. Само нащите „Българчета“ си откачат по кирилицата и не дават на хората да си изберат индивидуално. Даже незнам защо си губя времето да пиша този коментар като ще последват само разни груби изказвания и т.н… то е ясно че в България няма толерантност и уважение на чуждото мнение. Успех!

 10. Никой не задължаваме да пише на кирилица, просто това е едно добро предложение според мен, защото това е нашият език. Ти като българин ( ако си такъв ) не предпочиташ ли да пишеш на български?

 11. Ъм. ‘Толерантност’ е неподходяща дума за случая. Българският се пише с кирилица, защото така трябва. Така е прието, така е от много години. Такива са правилата.
  Шофираме отдясно, защото такива са правилата. Не се приема толерантност.
  А от чисто практическа гледна точка, български на латиница се чете по-трудно. Просто факт. Освен това има всевъзможни неадекватни системи за транслитерация, което прави проблемът с лесното четене по-голям. Аз също се занимавам с WEB (не е казано, че чужди думи трябва да се транслитерират) от около 10 години, ако това трябва да служи като някакъв аргумент.

  Имам обаче забележки към хората, поддържащи ‘каузата’ за писане на кирилица. Не сътворявайте безсмислени изрази от рода на ‘писането на латиница погубва българския език’. Нищо подобно. И не смесвайте понятията ‘език’ и ‘писменост’ (че и ‘правопис’), защото са само косвено свързани. Аз съм писал на български и с деванагари (индийска писменост), като не съм погубил нищо от езика.

 12. Разбира се-КИРИЛИЦА!Това е азбуката,която ползва българският език!Всеки може да си пише на какъвто си иска език,стига да има кой да го чете!А Мартин явно има проблем с правописа,може би това е причината да ползва латиница!Лично аз НЕ чета коментари и всичко останало,което не е на кирилица!

 13. И още нещо – червените букви на клавиатурата са по БДС, и нямат общо с картинката. Която всъщност няма общо и със стандартната фонетична подредба.

 14. А току-що публикуваното мнение на Валерия илюстрира забележката ми за смесването на ‘език’, ‘писменост’ и ‘правопис’ 😉

 15. Пиша на кирилица и ми е много по-приятно. Някои български думи изписани с латиница, изглеждат странно и извън правописа, просто защото няма латински букви за някои звуци от нашата реч.

 16. Разбира се, че трябва на български език да се пише с кирилица. Нито е трудно, нито е сложно. Аз също подминавам коментарите, които са написани с латински букви. Грозни букви няма.

 17. Според мен това е защото някой идиот измисли клавиатурна подредба „БДС“ или по скоро я преписа от руснаците. Сега даже се изучава и в училище, а даже успяха и да я пробутат пред Майкрософт.
  Така и никой досега не е успял да ми даде едно сносно обяснение защо човек трябва да учи две абсолютно различни клавиатурни подредби, след като може да мине само с една. Имам в пред вид фонетичната кирилица. Още на времето и пишещите машини и телеграфните апарати бяха с фонетична подредба.

 18. Kak da pisha na kirilica kato napylno zakonniqt mi netbook i softuer ne pozvolqvat instalaciq na kirilica.Operacionata sistema e LINUX

 19. Нищо по хубаво няма от това да си пишеш на родния език.Не виждам какво общо има дизайна с буквите Ц,Щ,Ж?Прилича ми на човек,който е бил три месеца в Берлин и е започнал да говори с акцент…

 20. Stefan Ivanov, не съм запознат с Линукс, но мисля че трябва някак да можеш да го направиш, или поне да сложиш фонетик, има и най-различни сайтове, които предлагат превод от кирилица към латиница и обратно. Ето един, който е добър поне според мен : http://forum.abv.bg/
  Можеш да го избереш от менюто, с натискане на линка „Latinica/Кирилица“

 21. Не знам дали авторът на статията е разбрал колко правописни грешки е натрупал, въпреки че иска да мине за защитник на кирилицата. Той защищава кирилицата, но не и езика си, защото не владее правилата му. Така, както е поднесъл текста си, авторът не прави услуга на езика, защото същият този език си има и свои норми. Но авторът явно не ги знае. Според мен, а и не само според мен, текстът е неграмотно поднесен пред широка аудитория и иска да мине за адепт на нещо, което се изплъзва. По този начин езикът не се опазва…

 22. И още нещо – в повечето мнения гъмжи от правописни грешки. Защо коментираме по една тема, която не ни е ясна още в правилата си!

 23. Веднага пояснявам, че името ми е на латиница.Който иска, нека да го прочете.
  Относно БДС – ако някой се пробва да препише текст от 2 /две/ страници по БДС и Фонетика веднага ще разбере, че има огромна разликал Много по-лесно е да се пише по БДС – по-малко се изморява ръката, почти не се мести по клавиатурата.
  Относно Кирилицата – аз мисля, че е абсолютно задължително да има закон за езика – иначе, каквито сме дупедавци, ще проговорим и кучешки.В руските форуми не се допуска писане на латиница.Така трябва да стане и у нас.Както беше казал един – това са моите аргументи.Ако не ви харесва – имам и други.На който не му харесва Българският език, да върви на майната си!

 24. Само не разбирам защо по дяволите е сложена именно тази снимка – това не българска клавиатурна подредба.

  Това извращение беше уредено от работещите в министерството на държавната администрация роднини на няколко „наши“ момченца, за да може протежетата им да „усвоят“ малко разхитени пари на данъкоплатците. Опита да се пробута в БДС се провали заради документни измами (бяха писали за разработчици хора, които не само не знаеха за това, но и го смятат са „недомислица, скалъпена на бързо от пуберитети“), а пробутването му във Vista е базирано на втора документна измама – писмо от Министерство на държавната администрация до Microsoft, където се лъже че подредбата е удобрена като стандарт.

  Разбира се и в двата случая престъпниците бяха „наказани“ със субсидии.

 25. Не случайно другото име на Кирилицата е СЛАВЯНСКА АЗБУКА, създадена съобразно фонетичните особености на славянските езици. Ползвам чешки и полски и ми е истински ад тази маймуница, която (по чисто религиозни и политически причини) чехи и поляци са възприели. Да не говорим, че КИРИЛИЦАТА е най-съвършената азбука. Ако великият Ататюрк наистина беше толкова велик, той на мястото на арабските завъртулки щеше да въведе кирилицата, вместо да слагат точки и ченгели по буквите, за да предадат особеностите на турския език. Но и тук политиката е водеща. Защото Русия използва кирилица…
  А що се отнася до писане на латиница, това, колкото и да ми е неприятно, се налага и на мене, когато пиша на българи в чужбина, които нямат кирилизация на компютрите.
  В България ТРЯБВА законово да се уточни, къде може да се пише на латиница. Сега по улиците се чудиш в България ли си, или някъде на Запад. Едно време в нашата кооперация имаше представителство на IBM, на чиято табела пишеше „Интернационал Стопански Машини“. Явно е имало някакви норми, задължаващи фирмите да са написани и на български с кирилица.

 26. aSa сложих тази снимка, защото намерях нея намерих чрез google, ако намеря някоя по-добра ще я заменя.

 27. Първо: Клавиатурната подредба БДС е създадена преди повече от век – към 1907 г. от чехи без никакво влияние на СССР. Тя вероятно е най-добрата в света, защото отговаря на честотата на употреба на звуковете в езика ни. Поради това на нея се пише в пъти по-бързо и българите по традиция печелят състезанията по машинопис.
  Второ: Въпрос на вкус е дали „ц“ е по-грозно от „ts“ и „ш“ от „sh“ или „ch“, но как на латиница на напишем „ъ“?

 28. Александър много си прав, забелязaл съм че най-често за написването на „ъ“ се използва или „a“, или „y“, което е далеч от буквата „ъ“.

 29. Prochetoh goljama chast ot mnenijata – prekrasni sa. No dali ne e po vajno kakvo se pishe ,a ne kak. Chesto ima takiva gluposti i marsotii, za koito e sramno na kakavto i ezik da sa napisani. Iska mi se da ima komentarii po poslednija vapros.
  Izvinete me, no na kompjutera, na kojto pisha, prosto njama kirilica.

 30. Нека започна със следното: нямам никакви възражения по въпроса с кирилицата. Българсият език изглежда значително по добре написан на български – спор няма. Но има няколко аргумента в подкрепа на латиницата. Когато си българин в чужбина, писането и четенето на кирилица не винаги са лесна работа. Моят компютър да речем абсолютно отказва да разчете някои websites на кирилица. От друга страна за хора, които използват Linux е още потрудно. Най-накрая според мен е по-добре бъларите в чужбина да пишат на латиница, но поне на български. Честно казано изпадам в ужас, когато видя две българки да си говорят на английски във facebook или където и да било – адски позьорско. Все пак би било приятно да виждаме кирилица по-често. Още повече – когато пишеш на ръка, няма никаква причина да използваш латиница. Но уви децата днес (макар аз да не съм особено възрастна) нямат уважението, което ние изпитвахме на 24-ти май.
  Сега малко за Вашето изказване, Arrowss. Когато казвате: „Не знаем езикът си ли?“, може би трябва да се замислите дали Вие го знаете. В българския език пълен член „-ут“ се слага само на подлога в изречението. Подлогът отговаря на въпроса „Кой?“. Във Вашето изречението „език“ очевидно не е подлог, така че пълният член изглежда ужасно смешно…почти като български на латиница. Ако препрочетете текста си ще забележете че това се случва на още няколко места: „Като разглеждам коментарите в блогът ми“ на правилен български би било „Когато разглеждам коментарите в блогА СИ“. „Фонетик“ пък изобщо не ми изглежда като българска дума … Може би е по-подходящо да се каже „фонетична кирилица“. Също така и „геймърски“ изглежда безумно – когато използвате английски думи няма нищо лошо да ги пишете на английски, защото в противен случай се получава същото нещо, срещу което протестирате, но в обратен ред. Изобщо… не съм против това, което казвате. Латиницата е смешно нещо, когато е използвано за български. Ето аз използвам кирилизатор си, за да превърна латиницата в кирилица, за да уважа Вашия blog. Въпреки това смятам, че когато критикувате нечий стил на писане или изразяване, трябва първо да сте сигурен че вашият текст е павилен. В противен случай е просто … смешно.

 31. Dainty не възразявам за грешките, поправих сгрешените думи.

 32. наистина съм ЗА писането на кирилица и подминавам мнения и коментари писани на български с латиница – това е начинът, игнорирайте ги, докато се откажат:) пък и модераторите да ги „режат“, ако толкова иска някой да се изкаже – да видим как бързо ще намери начин да си „кирилизира“ PC-то:)
  към автора на статията – много правописни грешки, особено пълния член…:( поработи върху правописа, за другото си прав!

 33. Искам да кажа някои неща. Първо, аз съм под Linux и нямам никакви проблеми със кирилица. Хора щом не могат да го ползват да почетат, ама може би и затова не им стига мозък. Второ, правя web приложения и кирилица определено е много красива, не разбирам как трябва да е възпитан Българин че да казва че кирилицата била грозна. Третото се отнася към самия blog, това е нещо много често срещано из БГ blog-ове които ползват wordpress: Българските кавички се пишат „ето така“, а “не така”. Повече инфо може да се намери тука.

 34. Първо, малка отметка – не разбирам защо е задължително да въвеждам мейла си, за да коментирам. Сещам се за една единствена причина – спам. Тъпо. И то доста. Но както и да е.
  Какво мисля по явлението – мисля, че става въпрос за възрастов проблем. Като такъв, той се израства. Обикновено с годините. От там е безпредметно да се тормозим за наличието му, поне докато раждането на хора не спре.

 35. Мартинe, и другите като него: „Букви като “Ц” “Щ” и “Ж” може и да ти изглеждат грозно – ами предложи аргументирано и на съответното равнище красив вариант! Дали ще те „огрее“, как мислиш? А какво мислиш за гръцката азбука? А за арабската? Нещо за китайското писмо да кажеш? Само недорасъл ум може да изтъква субективни псевдо-естетични недомислени аргументи срещу една азбука в самата й родина! Кирилицата е неразделно свързана с българския език! Идеално пресъздава ФОНЕТИЧНИТЕ му особености! Може и българския език да не харесваш – това е твой личен проблем. И както гърците и Гърция никога няма да изоставят своята азбука, и яростно я защищават от посегателства като въпрос на чест, така и Българската държава, БАН, всеки истински българин следва да защищават кирилицата в неразделното й единство с българския език! Има неща, при които не може и да става въпрос за (не)толерантност, (не)демократичност и прочие. Чистотата на езика и кирилицата са едно от тези неща. Те са определящи същината на българщината – не говоря за злободневните въпроси – еднодневки, говоря за извечното! За онова, което извира от недрата на времето.

 36. Нвкои коментари ме втрещиха. Буквата „Ц“ била с грозен дизайн… Сигурно е красиво вместо нея да напиша „тс“, а? А пък „Ш“ най-добре изобщо да не го пишем, за да не вземе някой критик да получи газове. Вместо „Ш“ предлагам да използваме „0“. Нула тоест. Най-добре. А вместо „Ъ“ – нищо да не ползваме. Ще пи0ем например „к0та“. Да се чете „къща“.

  Така. Стига глупости. Използването на латинци а вместо кирилица има една единствена цел – прикриването на собствената неграмотност. Примерно не си убеден в тая дума „ъ“ ли трябва да се напише или „а“ и буташ на латиница „а“, пък каквото сабя покаже. А и да те засече някой, че си написал „kopete si tazi limozina“, винаги можеш да го контрираш, че грешките, които си допуснал, са били щото си използвал латиница. Не че е обяснение де… И после можеш да кажеш на човека, който ти обяснява, че слизаш в магазина да си купиш хляб, а не да си копиш хляб, че е сноб. Понеже ти е намерил грешка, келешът му с келеш.

  Грамотността не е порок. Кирилицата е азбука, пригодна за нашия език, съобразена с него и с неговите звукови особености. На кирилица мога лесно да напиша „щастие“, „къща“ и „любов“, и на практика почти няма чуждоезично име, което не бих могла да транскрибирам правилно. Неграмотността от своя страна не е дарба. Тя е недъг. Не е смъртоносна (поне не и ако неграмотният не е лекар да речем, който грешно ти описва лечението или лекарството), но не е и нещо, с което човек трябва да се гордее и да парадира. Тя е срамна. Срамно е да си неграмотен. Срамно е да има6 вишо убразование и да пачи6 гарди с диплумата си. Неграмотността не ти помага. Тя е стена. Да се гордееш с нея е все едно да си некъпан тип, който се хвали с въшките си и обявява чистите и невъшлясали хора за долни сноби. Това е.

 37. Та какъв бил проблемът с линукс и кирилицата?
  Вярно, преди МНОГО години имаше проблем, но такъв имаше и при windows – много хора можеше и да не са го усетили, защото ползваха в повечето случаи нелегално flextype на datecs, а при линукс трябваше това, което го прави флекстъпия да се направи на ръка. Но въпросната програма в последствие създаде много проблеми при прехвърляне на нови версии на уиндос – той инжИнера добре го е казал: http://free.hit.bg/injinera/public1/maybethink.htm

  @Stefan Ivanov Не знам, какъв ти е нетбука, аз не съм работил с такъв, но познавам няколко човека, които ви взеха още от най-първите на Asus, не помня как се водеха, но xanros-a, който върви с нетбуците според тях се кирилизира не по-трудно от друг линукс. В крайна сметка не вярвам в нет-а да няма подробна информация как става точно за твоя модел.

  Все още оправдание за писане на шльокавица има као човек ползва стар мобилен телефон или компютър в чужбина на който няма право да пипа настройките (а и за това си има онлай кирилизатори)

 38. Марта, искам да ти дам една идея, ако имаш време и ти се занимава 😉 Тя е заимствана – на испански бяха написали един супер смешен материал за правописна рИформа – представяха се нещата така, сякаш вече е въведена. От всяко реформирано правило надолу по текста, продължаваше както е по новата, т.н. реформа – замяна на „qu“ с „k“, „ll“ с „y“, „rr“ с „r“, „ñ“ с „ny“ – беше наистина много комично. Тъй като по-горе в изложението си вече си го започнала, мисля, че може да го продължиш – ще излезне много добре!
  Инак съм напълно съгласна с твоя постинг!

 39. Прекрасно е да се пише на роден език, но дайте си сметка, моля, колко бг граждани отдавна не живеят в шибаната държава. Земята ни е свещена, поклон.
  Компютрите,които се продават извън милата ни Родина са без клавиатурки с 4ервени буквички.

 40. А Марта да поживее една десетилетка навън и ще я питам. Ха–ха. Колкото до испанците, те са кретени, но IQ–то им е доста по–високо отова на бг европейците. А във всички чатове се пише със съкращения,чоджум…

 41. ми как На напишем, хаха
  няма как На го напишем, бе Александър, не можем На го напишем, хахаха

 42. >“Компютрите,които се продават извън милата ни Родина са без клавиатурки с 4ервени буквички.“

  За това си има фонетична подредба.

 43. За това си има фонетична подредба.

  Да, така е. Аз лично имах проблеми и с фонетичната.Междувременно, докато се отстрани проблема, съм попадала на сайтове, които не приемат и ред на латиница. Истината е, че се почувствах дискриминирана. Не стига, че имах временен проблем с програмките, ами и това.
  А този, който беше написал, че с латиницата прикриваме неграмотността си, да вземе някой и друг урок по правопис.
  Според мен, по–важното е какво казваш.

 44. Вярно е че има много българи къде ли не по света. Ако работят на собствен компютър, не е кой знае какъв проблем да се снабдят с килиризираща програма и подходяща клавиатура или да ползват фонетичната подредба. Съвсем друго е, ако ползват компютър/интерет в клуб, кафе, офис. Там няма как – ясно е, че са принудени да пишат на латиница. Има обаче едно средство (качеството не е гарантирано на 100%, но все пак е една възможност): като пишеш писмо в abv.bg, имаш възможност автоматично да транспонираш написаното от латиница на кирилица и обратно; но може би остава проблемът с кодирането – може да се получи и нещо смешно 😉
  За dani: кретени, както и умни хора има навсякъде, човече, никоя нация не е „абонирана“ само за едните или само за другите.
  Ясно е, че в чатовете се пише със съкращения. Ясно е, че човек бърза и не е така прецизен. Когато поствам в испански сайтове, предварително се извинявам за липсата на ударения и пр. испански правописни „деликатеси“ – не съм си инсталирала съответната програма, мога да ги слагам само във Word, а не винаги ми се „скача“ от едното в другото приложение.
  Но все пак, тук не е чат, тук се коментира, дебатират се, общо взето, немаловажни теми! Теми които очевидно вълнуват доста хора. Това е достатъчна причина човек да пише по-добре, да внимава повече, да си огледа постинга и евентуално да нанесе корекции, преди да го пусне. Здраве и късмет за всички.

 45. Особеон сега, когато БДС може без проблеми да се инсталира е малоумно да ес пише на лйняница и то не само заради патриотичните подбуди.
  Оставям настрана и аналогията, когато през Възраждането в килийните училища разни гъркомани са обучавали децата на българска реч, но писана с гръцик букви.
  Просто е много по-лесно и бързо да пишеш на кирилица с БДС. Гласните ти са подредени вляво.
  Елементарно.

 46. Maли, напълно съм съгласна.
  За Венко – не съм убедена,че когато се пише неграмотно на кирилица, се получава нещо различно от лайняницата, за която пишеш. Виж си постинга.
  Елементарно.

 47. Само да уточня, че БДС ми е безкрайно непозната подредба и ако очакваш някой да я научи, само за да пише по форумите на кирилица определено се заблуждаваш.
  Но добре че е phonetic варианта. Той спасява положението за много хора, които мигрираха от латиницата към кирилицата за изписването на български. От друга страна ако си на 35 и си учил машинопис в техникума и БДС помага:)

 48. Ami sori ama az mrazq balgariq i kirilicia umrete

 49. Stefan Ivanov, Линуск няма проблем с кирилизирането, потърсете помощ от приятел. Свободата на изразяване е безценен дар. Когато пишеш изразяваш себе си. Аз предпочитам хората да имат право да се изразяват както те намират за добре – това ми дава повече информация за тях и ми помага да подбря преценката си. Намирам правилата за необходими, за даващи сигурност и спокойствие, но за неползотворни в контакти като тези по форумите.

 50. mnogo qsno 4e latinica nikoi ne razbira kirilicata i taka e poleso za chujdencite da razbirat

  • Ти си тъпо копеле, да не мислиш , че някой чужденец разбира какво си написал. кирилицата отговаря на звуците в нашия език , чехите като пишат на латиница се чудят какви комбинации да направят със саката латиница за да напишат нещо ето ти най – елементарното например : четвъртък-čtvrtek да не мислиш , че нямат ъ или ь в говора си имат , но нямат буква, това красиво ли ти изглежда???? това е твоята възлюблена латиница саката е .


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: