Какви книги четат блогърите?

декември 19, 2008 в 9:07 pm | Публикувано в България | 2 коментара
Етикети: , ,

Не бях писал дълго време в блога, и за това реших, че дойде момента, в който ще пусна нова статия.

Доста шум се вдигна покрай “Голямото четене” ( Колко ли е голямо в нашата страна??? ) . Добра инициaтива, макар и да не подкрепям адреса на сайта. Става дума за числото “4″, което се използва за буквата “ч”, но няма значение, не това е идеята на статията.

В България е известно, че не са много хората, които четат, особено сред младите. Тази идея “Голямото четене” може би иска да ни накара да забравим за малко компютрите, музиката, телевизията и да отделим повече време на книгите.

Всеки човек харесва различни книги. На някой му допадат фантастични, на друг научно-популярни, на трети исторически или спортни. Всеки човек, който обича да чете има свой любим автор и свои любими книги. По-голяма част от иначе не многото четящи младежи харесват “Хари Потър” или пък “Властелинът на пръстените”. Чел съм само първата част на “Хари Потър”, преди около 7-8 години. Тогава не изглеждаше лоша, но днес няма да ми понесе да изчета всички части. “Властелинът на пръстените” е една много хубава книга, а филмът също не е лош, макар на места прекалено скучен и ненужен.

Време е да намеса и блогърите. В България има доста блогъри, които са интересни личности и пишат качествени статии. Мисля че поне те четат книги, когато им остава време от работа и писане в личните им сайтове. Не познавам много блогъри и за това не знам какви книги обичат да четат.Всеки може да напише подобна статия и да каже кои са любимите му романи, повести, файлетони, разкази и т.н

Според мен на всеки би било интересно да разбере какви книги харесват неговите “интернет колеги”.

Харесвам всякакви книги. Обичам да чета фантастични романи, както и забавни, поучителни творби. Автор, който много харесвам е Тери Пратчет. Той има фантастични книги( Дядо Прас, Петият слон, Страта, Джони и бомбата, Малки Богове и други) Стилът на писане на този автор в увлекателен и неангажиращ. Както казах по-горе в статията, харесвам книги като “Властелинът на пръстените”.

Не съм от хората, които като отидат в книжарница и се чудат дълго какво да си купят. Чета книги, които са ми препоръчани от приятели, за които знам поне малко и мисля че ще са ми интересни, или пък такива, които са ме грабнали от тяхното описание или име на автор.

Някои книги, които препоръчвам :

Приключенията на добрия войник Швейк
Дванайстте стола
Златният телец
Фараонът на залеза
Робинзон Крузо
Фердо мравката ( за по-малките )

Оше много имена мога да изреда, но нека повече хора да се включат в идеята на статията. И да се надяваме, че след време книгите ще бъдат наравно с компютрите и телевзията

2 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Добра статийка си спретнал тук – гласувах с положителна оценка. Но лично според мен можеше да се каже още по темата.
    А колкото до написаното – не само в българия младото поколение не чете… даже в САЩ примерно може би четат по-малко и от нас, защото там технологиите са на още по-високо ниво.
    Много ми е интересно как може книга като Властелина да си успял да прочетеш, а филмите ти се струват скучни… при мен пък беше обратното. При Хари Потър пък е точно обратното – книгите са шедьовър, и наистина ти ги препоръчвам, въпреки че бих казал че им мина времето и цялата мания (аз самия бях част от тая мания до последната книга) С филмите по Хари Потър, обаче изобщо недей да си губиш времето – личното ми мнение е, че са ужасни. Колкото до това какви книги харесвам – фентъзи (любим автор – Реймънд Фийст), криминалета и трилъри. Но пък си признавам, че вече от доста време не съм имал възможността и времето да отделя за да прочета една свястна книга :/ сигурно 2 години има.

    –Пак се олях с коментара… стана по-дълъг от статията 😀 –

  2. Хм! Аз имам малко по-особено мнение по отношение на „любими”. Ако става въпрос за книги, които от време на време човек препрочита – тогава да. Но в смисъл „чета” – фантастика, криминалета и т.н. – това означава „стая без врата”. 😉 Ако търсите определен вид книги (или определени автори) как ще разберете дали няма и друго, което да ви хареса?
    За по-ясно – все едно да пристигнете на другия край на света и да търсите непременно шкембе чорба за да се наядете… 😀


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: