Защо децата започват да пушат от малки…?

октомври 4, 2008 в 7:24 am | Публикувано в България | 8 коментара
Етикети: , , ,

https://i0.wp.com/blog.syracuse.com/family/2008/01/smoke.jpg

За разлика от развитите страни, или страни в Централна Европа като Полша например, където тютюнопушенето намалява, България се намира в ситуация на епидемия на тютюнопушенето.

Всички знаем, че в България пушенето е едно от популярните и модерни неща. Има много българи, които пушат постоянно и не осъзнават колко много вредат на себе си. Цигарите съдържат над 300 вредни вещества(едно от тях е никотинът), които могат да причинат рак на белите дробове.

Младите поколения следват старите – докато тютюнопушенето се възприема като нещо най-нормално в България, Русия, Беларус, в Полша или Чешката република – защо младите да не пушат?(socialniprava.info)

Все повече тийнейджъри и малки деца започват да пушат от много ранна детска възраст, като в България това се възприема за нещо нормално. Всички сме виждали групичките пред училище от около 10-15 човека от всеки клас, които нямат какво да си кажат, но пък за сметка на това имат цигара в устата си. Aз не съм пушач и за това не мога да кажа точно защо децата започват да пушат от малки, но имам няколко теории

Децата гледат от родителите си и от по-възрастните, те пушат, защо и тийнейджърите да не пушат.

Да си популярен в училище е много важно, един от начините да станеш такъв е като се правиш на отворен с цигара в ръка.

Групичките от 13-14 годишни момчета и момичета: Никой няма какво да каже и никой нищо не може да каже, по-добре всички да пушат и да мълчат, отколкото ситуацията да бъде неловка.

И все пак, ако тази тенденция вече е спряна в Централноевропейските страни, а в България има сериозен проблем със смъртността особено при мъжете, и ако в страната продължава епидемията от тютюнопушенето, то тогава тя залага и бомба със закъснител за бъдещето. ( socialniprava.info )

Хората в България и вообще в цял свят няма да спрат да пушат, каквито и некролози да се слагат на кутиите за цигари, колкото и да се вдига цената им, каквито и клипове да се правят нищо няма да се промени. Епидемията наречене тютюнопушене ще остане като основен проблем още дълги години.

8 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Виждал съм и 12-13 годишни деца, които пушат. Явно смятат, че е нещо готино и разбираш ли, ако не пушат, те не са готини. Така си го обяснявам аз, защо децата пушат от малки.

  2. Нито една от причините не си уцелил. 🙂

  3. Просто е. Започват да пушат от малки, поради същата причина, по която започват да псуват от малки…

  4. Току-що намерих нагледно. Виж и защо пушат, ще видиш и защо псуват 😉
    http://svejo.net/home/link_summary/183517-Decata-Go-Vijdat-Decata-Go-Pravqt-Istinata-shte-vi-zaboli

  5. Хубав клип Балтазар! Благодаря 🙂

  6. тези който пушат, искат да направят като родители те си, и да станат като тях

  7. Националният център по опазване на общественото здраве предприема много инициативи за подобряване качеството на живот в България. Благодарение на своите проучвания, успява да види къде има сериозни проблеми и предприема стъпки за разрешаването им. Едни от най-тревожните тендинции са, че все повече деца тровят организмите си с цигарен дим, като в същото време не наблягат достатъчно на физическата активност. Едно от последните проучвания показва, че всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. За да спомогне за разрешаването на този проблем „Данон Сердика“ и Фондация „Димитър Бербатов“ стартираха съвместната инициатива „Активни и Здрави“, която цели да предостави повече площадки за игра. http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=5

  8. decata ot 11 godishni pushat tva e normalno za da badat gotini i otrakani koito ne pushi e zadrasten brat


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: