Не всички мразят циганите

септември 20, 2008 в 4:22 pm | Публикувано в България | 7 коментара
Етикети: , , ,

https://i0.wp.com/www.bg-history.info/i/206-2.jpg

В днешно време хората гледат пренебрежително към всички роми. Всички говорят как циганите не работят, крадaт, пият, дрогират се, убиват и т.н. Наистина има и такива роми, но да не забравяме, че преспокойно може да срещ
нем и такива българи.

В квартала, в който живея има един човек, който работи като аниматор. За съжаление аз не го познавам добре, но той е близък приятел на мой познат. Моят приятел е забелязaл, че този човек постоянно говори за ромите, но не ги обвинява в нищо, а казва само добри думи за тях. Един ден моят познат е решил да го попита направо и му задал следния въпрос : „Абе човек…ти циганин ли си ?“, отговорът е бил – „Не“

В продължението на този разговор се разбира защо този човек обича толкова много циганите, но преди да ви разкажа всичкo до край, трябва да ви запозная с една дата, а именно 23 септември

С какво се асоциира 23 септември 1923 г. ? За едни той остава светъл празник, честване на въстание срещу експлоататорски режим, дори надигане на народната воля против фашизма, без да се държи сметка, дали използването на този термин е уместен за тогавашното време. За други това е селски метеж. ( Работническо дело )

Сигурно много хора са чували за септемврийското въстание. За съжаление всички знаем, че през 1923 година, месец септември са били избити много българи, които са организирали това въстание. Те са били издавени пред техните жени и деца.

Един от тези българи е щял да бъде и дядото на въпросния аниматор. Един ден преди да ги избият ( за това никoй не е знаел, те са били просто задържани без смъртни присъди, без нищо ) пазачът на килията е казал на дядо му да избяга, защото на другия ден няма да ги има… Той го пуснал и успял да се спаси. Този пазач бил от ромски произход, а оттам идва и „любовта“ на този човек към циганите.

Не знам до колко тази история е истина, но съм почти убеден, че е така, няма значение че се е случила преди много години, ние трябва да знаем, че има и различни от познатите цигани, които трошат
и крадaт всичко, до което се докoснат и всичко, което намерят.

7 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Интересна история 🙂 А т.н. „Септемврийско въстание“ и започнато по заповед на Комунистическия московски интернационал, та да се руши българската държавност и за да се подстрекава комунистическата експанзия срещу свободата и човечността… от този момент почват най-тежки моменти за българската демокрация, която възстановяваме едва сега…

 2. Също така има разлика между цигани и турци … в моя клас имаме и от двете .. циганката си личи от самолет а туркинята можеш да я познаеш чак когато ти каже името си .. не казвам че няма цигани които са културни и т.н. но просто не познавам такъв …

 3. Между циганин и циганин има разлика,както има между човек и човек.
  В Испания,например, е гордост да те нарекат „циганин“ (flamenco)
  Ала,вместо да каже нещо против расизма, „лицето“(въпреки че ми се ще да използвам опаката част на човешкото тяло,за да го оприлича) Грънчаров,изтъкнат антикомунист(а може би и платен агент на ЦРУ),веднага подхваща изтърканата тема комунизма,Коминтерна,Световната конспирация,Досиетата Хъ и пр. и пр.
  Нека все пак да отрече,че Септемврийското въстание идва и след Деветоюнския преврат,а също и че се вдигат не само комунисти, но иземеделци, социалдемократи,разикали и пр. хора,които не са искали повече да продължава тиранията. Искали са просто свобода и по-добър живот.
  Това,че комунягите са били движещата сила в организирането на въсатнието,тябва само да се сложи в техен плюс в актива им.
  А конкретно по написаното в статията–много въстаници са били удавени под звуците на духова музика в Дунава, докато политици са държали речи,а децата и жените им са бчили принудени да гледат.
  Кнокретен случай-Лом,наторват хората в шлепове,след което ги потапят съвсем садистично пред близките им,заглушавайки с тъпани и духова музика воя на ужасените жени и деца.
  О,да беше жив тогава Грънчаров,такава ода щеше ад изпълни,докато избиват хорицата.
  Кой е Гео Милев,че да сътвори „Септември“, или пък Страшимиров да напише „Хоро“ и да каже „клаха народа,както урчин не го беше клал“.
  Друго си е да пробутваш грънци на топло пред компютъра.

 4. Всъщност има много цигани, които работят и не крадат, лошото е, че тези които го правят създават лошо име и на цялата общност.

  Григор тук има много ценна статия за циганин, който даже произхожда точно от крадливите среди. Струва си да се прочете.

  @Avi аз познавам

  @коминтернчо при веки метеж или война има зверства. Тогава излизат наяве скритите черти на доста хора, които при други обстоятелства не се проявяват. Да не припомняме, какво става след 9-и септември 1944.

  Септемврийското въстание наистина е организирано от СССР, като техните емисари Димитров и Коларов действат на такова място, от където да могат лесно да избягат, след като направят золумите си и оставят заблудените от тях хора да измрат като добитък. За това и възстанието избухва на ограничено място – там където са действали московските агенти.

  Всъщност деветоюнския преврат води до стабилизация на държаваа, която преди това е била в състояние подобно на днешното – една партия сменя друга, здрава корупция и непрекъснати атентати и бандитизъм.

  Още – наричаха по соц. време въстанието „първото антифашистко въстание“ А да припомним за коя година става въпрос 😉 Тогава не само че в България не е имало фашизъм, а даже и в Германия. В Италия Мусолини току що е взел властта, така че може да се каже, че тогава фашизмът се е зараждал – в Италия. А въстанието е тук – малко далече идва май 🙂

 5. абе,гозбожо,ти изби рибата. изкара установяването на диктатура и суспендирането на Конституцията нещо „стабилизиращо“.да,стабилизирало е изедниците и кръвопийците.
  то по твойта логика и Третия райх е било нещо много хубаво,понеже и той е създал стабилност…
  а какъв друг освен фашистки може да с енарече режим,който цензурира и убива-американдемокрация навярно?

 6. Аз бих го нарекъл ДЕМОКРАТИЧЕН !
  Ако за теб американ-демокрацията е истинската демокрация за която толкова много бленуваме,горко ти.

 7. 23 септември 1923година е една от най-светлите дати , както в Българската така и в световната история . Тогава работниците и селяните се вдигат на бунт срещу мизерията и робството , но биват разбити от капиталистическите тирани. Над 200 000 са българите избити от българският цар ! И днес отново сме изправени пред тиранията на капитализма и трябва пак да я смажем , за да бъдем свободни !
  СВОБОДА = КОМУНИЗЪМ


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: